Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Bez svobodných médií nebudeme mít dobrou budoucnost

19. 2. 2020

Bez svobodných médií nebudeme mít dobrou budoucnost

Na konferenci o svobodě tisku Press Freedom Conference v Gdaňsku ve dnech 21. a 22. ledna diskutovalo 150 mediálních odborníků z celé Evropy o současných hrozbách pro svobodná a nezávislá média. Konferenci uspořádala Evropská asociace vydavatelů časopisů (EMMA) a Evropská asociace vydavatelů novin (ENPA). Na pódiu vystoupilo asi 30 řečníků z deseti zemí. Vrchní jednatel VDZ Stephan Scherzer hovořil ze své funkce viceprezidenta EMMA o modelech financování nezávislé žurnalistiky.

V předvečer konference byla poprvé představena a udělena cena # AllForJan Award. Cena je udělována na památku zavražděného slovenského novináře Jana Kuciaka. Je oceněním pro novináře, kteří ve své profesionální práci prosazují hodnoty jako otevřenost, odvaha a nekompromisní zpravodajství o sociálně důležitých tématech. Polští novináři Tomasz a Marek Sekielski byli jako první oceněni za dokument „Neříkej to nikomu“ o zneužívání dětí katolickou církvi v Polsku.

Lech Wałęsa, bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny míru, oslovil účastníky s prosbou o prosazování hodnoty svobody tisku. Vyzval média, aby pokračovala v diskusi o tom, jak by svět měl vypadat v budoucnosti. „Bez svobodných médií nebudeme mít dobrou budoucnost. Kdyby mě média ve své době nevěnovala pozornost, moje projevy z doby, kdy jsme začali v Polsku budovat demokracii, by byly slyšet pouze v suterénu.“

Stephan Scherzer podtrhl Wałęsův výrok: „Svoboda tisku a svoboda projevu jsou základem naší pluralistické společnosti. Pokud se již neodvažujete promítat film, hrát hru nebo píseň, publikovat knihu, článek nebo karikaturu, končí svoboda tisku a svoboda projevu. Pokud svoboda tisku padne, padnou také všechny ostatní svobody!“

Součástí programu akcí bylo také představení přehledu o stavu svobody tisku ve střední a východní Evropě. „V mnoha zemích východní Evropy, z nichž mnohé jsou členy EU, jsem od roku 2007 zaznamenal rostoucí proces ohrožení a demontáže svobody tisku, a tím i otevřeného demokratického vytváření názorů,“ zdůraznil Valdo Lehari Jr., viceprezident ENPA a BDZV, v úvodní přednášce na pódiu ECS (Evropského střediska Solidarity). A dále uvedl: „Vzhledem k 75 výročí osvobození Německa od nacistického režimu a obnovení svobody a ústavní demokracie, symbolizovanému v tomto městě Gdaňsku, díky vděčnosti a uctění celoživotní práce Lecha Wałęsy, musíme tento vývoj v celé EU zastavit. Evropa musí bojovat a usilovat o robustnější, ústavně chráněný tisk a ekonomické základy jeho existence.“

Podrobnosti o současné situaci a hrozbách pro práci nezávislých novinářů v regionu byly představeny ve studii „Bojující slova: žurnalistika pod palbou ve střední a východní Evropě“, kterou zpracoval Reuters Institute for the Study of Journalism. Výsledky zprávy ukazují, že novináři ve střední a východní Evropě jsou pod rostoucím tlakem. Mnozí z nich čelí soudním řízením, nepřátelství ze strany politiků a podnikatelů nebo jsou dokonce kritizováni reportéry, kteří pracují pro vládní místa.

Mark Dekan, jednatel společnosti Ringier Axel Springer Media AG uvedl: „Úlohou médií je udržovat veřejnost informovanou o aktuálním stavu a vést vládní činitele k odpovědnosti. Pokud se tato role změní tak, že politické strany žádají média, aby zaujala konkrétní stanoviska, spíš než aby představovala všechny strany politické debaty, pak jsme opravdu ve velmi obtížné situaci.“

Peter Bárdy, šéfredaktor webu Aktuality.sk a v roce 2018 nadřízený J. Kuciaka, informoval o útocích na novináře a jejich dopadech na práci novinářů. Deniz Yücel, korespondent deníku Die Welt, popsal sílu slov a jejich vliv na to, jak lidé pracují.

Během panelové diskuse na téma „Ochrana nezávislé žurnalistiky – na cestě hledání řešení“ upozornil Stephan Scherzer s Aleksandrou Karasińskou, šéfredaktorkou Newsweek.pl a Forbes.pl, Zoltánem Vargou, výkonným ředitelem Central Médiacsoport, a Hans-Jörgem Vehlewaldem, hlavním politickým reportérem Bildu, na ekonomické nároky kladené na provozování kvalitní žurnalistiky, limity tradičních zdrojů financování tisku a také na potenciální podporu médií.

Konference Press Freedom Conference se uskutečnila poprvé v Bratislavě v roce 2019. Stalo se tak při prvním výročí vraždy Jána Kuciaka. Slovenský novinář pracoval až do své smrti v únoru 2018 jako investigativní reportér v oblasti ekonomických témat pro online zpravodajský portál Aktuellity.sk, naposledy na mafiánských kontaktech mezi Itálií a Slovenskem. Jeho šetření a s tím související vražda vedly na Slovensku k masovým protestům a nakonec k novým volbám. VDZ jej v roce 2018 posmrtně ocenila cenou Zlatá Viktoria za svobodu tisku.

Dalšími partnery Press Freedom Conference byly velvyslanectví Spojených států v Polsku, Ringier Axel Springer Media a Reuters Institute for the Study of Journalism.

Zdroj: www.vdz.de