Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak zvýšit atraktivitu zpráv pro mladší publikum

18. 2. 2020

Jak zvýšit atraktivitu zpráv pro mladší publikum

Vzhledem k tomu, že lidé v Británii ve věku do 35 let tráví čtením zpráv méně než osm minut týdně, musí média přehodnotit zpravodajské programy, změnit tón svého hlasu a znovu objevit formáty prezentace zpráv, aby získala zpět své čtenáře.

Mladí lidé ve věku od 18 do 34 let strávili během volebního období ve Spojeném království v roce 2019 čtením zpráv jen něco přes minutu denně, zjistila nedávná studie Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ).

Oproti tomu ve skupině obyvatel starších než 35 let věnovali její příslušníci sledování zpravodajství v televizi, rádiu a tisku více než tři minuty denně.

"Víme, že mladší lidé se voleb účastní v menší míře. Spojení s nízkým sledováním zpráv může být jedním z důvodů," řekl Nic Newman, vedoucí výzkumník RISJ a spoluautor studie.

Přestože se mladí diváci zajímají o celou řadu otázek, jako jsou změna klimatu a náklady na bydlení, jejich ubývající zájem o současné záležitosti je jak pro média, tak i pro hlavní politické strany „hluboký předmětem obav“, dodal.

Co tedy mohou mediální podniky udělat pro to, aby posílily vztah mladých publika ke zpravodajství? Odpověď by mohla spočívat v přehodnocení zpravodajské agendy, kterou mnozí mladí lidé považují za opakovanou, přicházet s novými formáty a změnit často příliš „negativní“ tón.

Data ukazují, že když čtenáři do 35 let čtou obsah zpráv, je to proto, že Guardian, Buzzfeed News, HuffPost a BBC jsou v jejich podání lepší, než jejich konkurenti.

V případě Guardian, řekl Newman, je to částečně proto, že mnoho mladých lidí s ním sdílí své levicové názory a cení si zaměření na otázky, které jsou pro ně důležité, jako je politika identity, životní prostředí, bydlení a nerovnost. Pokud jde o BBC, vyšší zaujetí je částečně způsobeno snadným používáním webové stránky a nedostatkem specifických témat.

Aby se zamezilo negativitě ve zprávách, některé stránky jako HuffPost a BBC začaly do svých zpráv integrovat konstruktivní žurnalistiku nebo žurnalistiku založenou na řešení. To jim umožňuje hovořit o problémech, ale také zkoumat řešení, díky nimž se diváci cítí posílenější a s větší nadějí do budoucnosti.

Další předplatitelské stráky, jako je Financial Times, nabízí studentům bezplatný přístup jako způsob, jak je včas získat, nebo přeformátovávají obsah z webů třetích stran, například Snapchatu a Instagramu.

Jednodušší formáty příběhů, vysvětlivky a obsah na pozadí usnadňují přijímání zpráv, ale aby mediální podniky skutečně zapojily mladší publikum, musí „provést změny ve agendě a součástí tohoto řešení bude muset být i rozmanitější redakce“, dodal Newman.

Dobrým příkladem přístupného obsahu je denní zpravodajství Guardianu na podcastu, Today In Focus, které hledí než jen na headliny směrem k „hlubšímu porozumění zprávám“. Obzvláště dobře to funguje u mladších posluchačů a nyní proto řada dalších zpravodajských médií zavádí do svých zpráv více zvukového a obrazového obsahu.

„Ale média mohou udělat jen tolik, kolik mohou“ uzavřel Newman. "Mnoho mladých lidí se cítí odtrženo od politiky obecně, což je pravděpodobně největší základní problém."

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 18. února 2020