Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Akční plán pro média - Brusel vyhlásil boj proti dezinformacím

18. 2. 2020

Akční plán pro média - Brusel vyhlásil boj proti dezinformacím

EU chce chránit evropské demokracie před falešnými zprávami a cílenou dezinformací ze zahraničí. Komise interně pracuje na plánu pomoci tradičním médiím.

V boji proti falešným zprávám a cílené dezinformaci na internetu Komise EU zjevně plánuje program na pomoc kvalitním sdělovacím prostředkům. Příští středu plánuje úřad vyhlásit „Akční plán pro média“, který bude součástí rozsáhlé digitální strategie. Vyplývá z interního dokumentu, který získal deník WELT.

Jedním z hlavních projektů evropské digitální strategie je tento akční plán, uvádí se v interním návrhu komunikace o digitální strategii. „Evropa připravená pro digitální věk. Směrem ke skutečně evropské digitální společnosti“ je název tohoto materiálu. Zabývá se ústředními cíli a opatřeními digitální strategie EU, která je jedním ze tří hlavních projektů předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton a výkonná místopředsedkyně Margarete Vestagerová odpovědná za digitální strategii, plánují ve čtvrtém čtvrtletí poskytnout podrobnosti o Akčním plánu pro média. Jeho cílem je „stimulovat tvorbu kvalitního obsahu, podporovat rozmanitost médií a novinářskou svobodu a usnadňovat tak spotřebitelům přístup k vysoce kvalitnímu obsahu,“ uvádí materiál. Návrh neuvádí podrobná opatření, ale ústřední roli by mohly hrát dotace a finanční podpora.

Projekt, který dosud nebyl představen, vyvolává překvapení, protože EU se dosud zdráhala zabývat se citlivou otázkou regulace médií. Zdá se, že tento program je součástí snahy zabránit cíleným dezinformacím zevnitř i mimo EU. „Nesmíme zapomenout, že média jsou pro demokracii zásadní,“ říká návrh. "Musíme posílit mediální sektor jako celek, se zvláštním zaměřením na audiovizuální průmysl a zpravodajská média."

„I nejlepší strategie“ je bez prostředků k ničemu

Komise se zjevně primárně zabývala tím, jak podpořit digitalizaci zavedených médií v době YouTube a Facebooku. „Tradiční mediální společnosti musí využít příležitostí, které digitální technologie nabízejí, a využívat je ke zvýšení důvěry v online obsah,“ píšou autoři. Do roku 2025 by evropští uživatelé médií měli důvěřovat online zdrojům stejně jako v současnosti tištěným médiím.

Breton a Vestagerová představí ve středu, jak by měla vypadat digitální politika Evropské komise: Součástí tohoto postupu je také Strategie pro umělou inteligenci, která definuje pravidla pro bezpečné a etické využívání této budoucí technologie a usnadňuje společnostem používání této technologie. Komise chce vytvořit vnitřní trh s daty, aby společnosti mohly přistupovat k datům v podobném rozsahu jako jejich čínští a američtí konkurenti: data by měly být shromažďována a vyhodnocována přes státní hranice, veřejné orgány by měly otevřít své datové poklady soukromým společnostem - a to vše tak, aby byla zachována ochrana osobních údajů a bylo respektováno soukromí.

V souvislosti s probíhajícím jednáním o příštím dlouhodobém rozpočtu EU však politici varují vlády členských států, že takové strategie samy o sobě nebudou stačit. „EU musí také podpořit strategii pro digitální věk finančními zdroji,“ říká Markus Ferber, který zastupuje v Evropském parlamentu bavorskou stranu CSU. „Nejlepší strategie je zbytečná, pokud neexistují prostředky k jejímu provedení,“ říká.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 18. února 2020