Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Soudní dvůr Evropské Unie projednává rekordní pokutu proti společnosti Google. BDZV a VDZ v tom vidí precedent pro digitální ekonomiku.

12. 2. 2020

Soudní dvůr Evropské Unie projednává rekordní pokutu proti společnosti Google. BDZV a VDZ v tom vidí precedent pro digitální ekonomiku.

Dne 11. 2. 2020 bylo oznámeno, že 40 technologických podniků a sdružení z oboru internetových cestovních kanceláří zaslalo dopis komisařce EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové, který obsahuje stížnost na provozovatele vyhledávače Google za nekalé praktiky při prosazování své vlastní služby Google Vacation Rentals. Stalo se tak právě v průběhu týdne, kdy Soudní dvůr Evropské unie bude od 12. do 14. února v Lucemburku jednat o soudní žalobě společnosti Google proti rozhodnutí Evropské komise. Dne 27. června 2017 komise uložila americké společnosti rekordní pokutu ve výši 2,42 miliardy EUR. Důvod: Google s tržním podílem přesahujícím v Evropě 90 procent upřednostňuje od roku 2008 ve výsledcích vyhledávání vlastní službu porovnávání cen „Google Shopping“.

Svaz německých vydavatelů novin BDZV a Asociace německých vydavatelů časopisů VDZ hodnotí výsledné rozhodnutí soudu jako „nejdůležitější precedens pro digitální ekonomiku, protože poprvé dává najevo, že dominantní platforma nesmí využívat svou roli zprostředkovatele k upřednostňování svých vlastních služeb na navazujících nebo souvisejících trzích a narušit tam konkurenci “.

BDZV a VDZ se již zapojily do původního stížnostního řízení Komise. Asociace sdělily, že nyní také budou podporovat Evropskou komisi jako tzv. vedlejší strany při jednání před soudem EU, a budou v Lucemburku prosazovat, aby soud potvrdil rozhodnutí v zájmu celé digitální ekonomiky.

Podle názoru BDZV a VDZ má tento proces již nyní historické dimenze. Nejde jen o nejvyšší pokutu, která byla kdy jediné společnosti uložena za porušení evropského soutěžního práva. Podle německých vydavatelských organizací také proces jako žádný jiný ukazuje nedostatky stávajícího právního rámce. Konkurenční specializované vyhledávače se také shodly, že Google nedodržel zákaz uložený Komisí a neprovedl uložené povinnosti. V poslední době požádalo Komisi o vynucení jejího rozhodnutí 41 vyhledávačů cen a produktů z celé Evropy.

„Pro celé naše odvětví je zásadní, aby soud potvrdil rozhodnutí Komise proti společnosti Google. Je to precedens, který musí dosáhnout plný účinek, “vysvětlil Dietmar Wolff, vrchní jednatel BDZV. „Na jednání soudu je důležité účinně bránit toto historické rozhodnutí proti tomu, co považujeme za neopodstatněné námitky společnosti Google,“ řekl Stephan Scherzer, vrchní jednatel VDZ.

BDZV a VDZ již léta vedou kampaň za nediskriminační přístup spotřebitelů k nejdůležitějším informačním zdrojům. Již v roce 2009 asociace formálně upozorňovaly na zvýhodňování společnosti Google ve vztahu ke svým vlastním službám, a tak podnítily rozhodnutí, které je nyní přezkoumáváno u soudu.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 11. února 2020