Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Český tisk vychází již 301 let. V Národním muzeu pokračuje výstava Labyrint informací a ráj tisku

4. 2. 2020

Český tisk vychází již 301 let. V Národním muzeu pokračuje výstava Labyrint informací a ráj tisku

Dne 4. února 2020 je to již přesně 301 let od vydání prvního českého periodika. V loňském roce jsme si tedy připomněli 300. výročí. Při této příležitosti uspořádalo Národní muzeum ve spolupráci s profesní asociací vydavatelů periodik v České republice – Unií vydavatelů výstavu Labyrint informací a ráj tisku.

Výstava měla původně probíhat do 31. ledna 2020, ale vzhledem k zájmu návštěvníků bylo její konání prodlouženo o tři měsíce, do 30 dubna 2020. Zájemcům se tak naskýtá možnost se seznámit nejen se zajímavými vystavovanými exponáty, které ilustrují třísetletou historii českého tisku a připomínají významné české novinářské a vydavatelské osobnosti. Mohou se také seznámit se současným tiskovým trhem v ČR.

Předností výstavy je, že představuje vývoj českého tisku v širším kontextu společenských událostí i technologického vývoje. Návštěvníci se tak mohou seznámit s tím, jak se český tisk na jedné straně vyrovnával s historickými událostmi a jejich v řadě případů negativními dopady. Na druhé straně je vidět, jak tisk ovlivňoval společenský vývoj vytvářením názorů a postojů našich občanů. V dlouhé historické linii uplynulých 300 let je zřejmé, že tisk v tomto smyslu působil převážně pozitivně a podporoval demokratickou a pokrokovou společenskou orientaci občanů.

Zajímavé je i setkání s technologickým vývojem, které ukazuje proměnu tisku z podoby blízké svému předchůdci, kterým byl knihtisk v současné kreativní, barevné a přitažlivé médium využívající všech možností současných technologií.

Výstava seznamuje i s vývojem novinářské práce a ukazuje jak některé finesy redakční práce, dnes běžně zvládané prostřednictvím počítačů, byly prováděny v dobách, kdy pracovním prostředkem novinářů bylo jen pero, papír a nanejvýš psací stroj.

Společenský význam tisku je na výstavě akcentován také poukazem na úlohu profesionálního tisku, jehož obsahová příprava je spojena s odpovědností autorů a redakčními postupy zaručujícími spolehlivost publikovaných informací, při odhalování a vyvracení různých dezinformací. Tento aspekt výstavy je dále rozvíjen prostřednictvím seminářů Fakescape realizovaných stejnojmenným spolkem studentů politologie Masarykovy univerzity v Brně, které probíhají paralelně s výstavou a pokračují spolu s ní v Národním muzeu také až do konce dubna. Semináře jsou určeny především pro studenty středních škol, jichž se od začátku výstavy na nich vystřídalo již několik stovek.

Výstava je přístupná v Historické budově Národního muzea.

Informace o možnostech návštěvy výstavy najdete zde

Informace o seminářích a projektu Fakescape najdete zde

Další informace o výstavě najdete zde