Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky v evropské legislativě

3. 2. 2020

Novinky v evropské legislativě

Akční plán evropské demokracie místopředsedkyně EK Věry Jourové

Minulý týden zveřejnila Věra Jourová, komisařka pro evropské hodnoty a transparentnost, více podrobností o Akčním plánu evropské demokracie, který má být podle Pracovního programu Komise na rok 2020 zveřejněn na konci tohoto roku. Komisařka uvedla, že plán se bude zabývat dezinformacemi, svobodou voleb a také udržitelným vývojem médií. Jourová také oznámila vytvoření projektového týmu pro pluralitu a svobodu médií, jehož členy budou mimo samotnou komisařk také výkonnou místopředsedkyně Vestagerová a komisaři Breton, Gabrielová, Reynders a Várhelyi. První setkání kolektivu je naplánováno na začátek února. Ve čtvrtek se Jourová vrátila k projektu během panelu „Zabezpečení digitálních prostorů“ na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Komisařka se vyjádřila v diskuzi a uvedla, že akční plán „by měl být širší než boj proti nenávistným projevům nebo dezinformacím a měl by dosáhnout jasných cílů: posílit mediální sektor, zvýšit odpovědnost platforem a chránit demokratický proces“.

Elektronické důkazy

V úterý představili stínoví zpravodajové Evropského parlamentu pro návrh nařízení o elektronických důkazech pozměňovací návrhy předložené k tomuto dokumentu. Zpravodaj, poslanec Evropského parlamentu Sippel (S&D, DE), přivítal, „že velká většina“ směřuje ve prospěch nalezení lepší rovnováhy mezi vymáháním práva a ochranou základních práv, a proto nepodpořil původní návrh Komise. Politické skupiny se však stále liší v procedurálních krocích a míře zapojení orgánů vykonávajícího členského státu. Na jedné straně sociální demokraté, a zejména Zelení s GUE, navrhli velmi důkladný oznamovací postup. Na druhé straně EPP a ID (Identita a demokracie) podporují méně rozhodující úlohu oznamujících orgánů, pravděpodobně aby zajistili účinnost nástroje. Na závěr diskuse europoslanec Sippel oznámil, že od příštího týdne se budou konat stínová a technická setkání za účelem dosažení kompromisů a vyjádřil naději, že se v březnu uskuteční plenární hlasování. Chorvatské předsednictví si v pondělí při představení svých priorit Výboru pro lidská práva LIBE přálo také rychlou dohodu o tomto návrhu, což vyvolalo reakci některých poslanců Evropského parlamentu.

Iniciativní zpráva EP o stavu hospodářské soutěže

Výbor pro hospodářství ECON dne 23. ledna projednal změny návrhu zprávy o politice hospodářské soutěže. Většina politických skupin upozornila na situaci v hospodářské soutěži na digitálních trzích; zejména řešení otázek uchovávání údajů, regulace ex ante a vybavenost Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž správnými nástroji a personálem pro účinné vymáhání digitálních politik a kontrolu fúzí. EMMA/ENPA věří, že její stanovisko týkající se například přísnější regulace hyper-dominantních platforem, by mohla sdílet většina politických skupin. Hlasování výboru je naplánováno na 18. února.

 Megaplatformy

V pondělí 27. ledna uspořádalo nizozemské stálé zastoupení v Bruselu akci „Politika hospodářské soutěže v digitálním věku“. Poslanec EP Yon-Courtin, zpravodaj  Evropského parlamentu pro iniciativní zprávu o hospodářské soutěži, důrazně argumentoval kromě antimonopolních nástrojů ve prospěch režimu regulace ex ante a uvedl, že „samotné pokuty nestačí. Účinná hospodářská soutěž vyžaduje rychlá opatření zaměřená na změnu chování velkých technologických firem.“ Claire Buryová, zástupkyně generálního ředitele DG Connect, rovněž uvedla, že otázku regulace ex ante posuzuje digitální oddělení Komise. Ve své řeči se paní Buryová také zmínila o klíčové otázce „systémových“ a „strukturujících“ platforem. Zdá se, že otázka dominance megaplatforem je jádrem hlubokých úvah v různých orgánech EU.

Novinky o vnitrostátní regulaci v zemích EU

Spojené království nebude transponovat směrnici o autorských právech – Dne 21. ledna ministr pro podnikání, energetiku a průmysl, Chris Skidmore, oznámil, že jelikož již nebude muset Spojené království realizovat opatření daná směrnicí, vláda nemá v úmyslu se jí zabývat. Jakékoli budoucí změny rámce pro autorská práva ve Velké Británii budou proto považovány za součást domácí politiky.

Návrh reformy hospodářské soutěže v Německu - Dne 24. ledna německé ministerstvo hospodářství a energetiky zveřejnilo návrh, jehož cílem je reforma vnitrostátních pravidel hospodářské soutěže. Celkově je reforma orientovaná do budoucnosti a zdá se, že směřuje k řešení problému zneužívání dominantního postavení na trhu. Zaměřuje se na společnosti s „prvořadým významem na více trzích“, uznává diskreční pravomoc zprostředkovatelů, uvádí, že nesdílení zařízení nebo údajů nezbytných pro vstup na trh představuje zneužití a rozšiřuje ochranu v případě velkých společností. Publikování návrhu znamená začátek konzultací mezi ministerstvem a podnikatelskými organizacemi; první ústní slyšení se bude konat dne 18. února, aby byl proces reformy práva dokončen ve druhé polovině roku. Pro více informací, zajímavý příspěvek zde.


Nadcházející akce

4. února: „Za účinnější prosazování autorských práv na platformách pro sdílení digitálního obsahu: současný stav a návrhy týkající se služeb automatického rozpoznávání obsahu“ (pořádá francouzské stálé zastoupení při EU)

5. února: Recepce s evropským komisařem Thierry Bretonem (EIT)

6. února: Masters of Digital 2020: Digitálně transformovaná evropská společnost

 

Novinky

Návrh dokumentu politické frakce EP S&D o digitální Evropě: Politická skupina S&D zveřejnila dne 27. ledna návrh svého stanoviska k digitální politice s názvem „Naše inkluzivní Digitální Evropa“. Materiál obsahuje odstavec věnovaný řešení dominantního postavení technologických gigantů, kde se zmiňuje o zajištění rovných podmínek a zavedení strukturální separace v případě kdy firmy soutěží na platformě, kterou zároveň vlastní. Rovněž podporuje interoperabilitu komunikace a zavedení spravedlivé digitální daně, která se má platit tam, kde se generují výnosy. Navrhuje převzetí regulace v oblasti energetiky jako modelu pro telekomunikace. Na druhé straně chce tato politická skupina bojovat proti dezinformacím tím, že se zvyší odpovědnost on-line platforem a sociálních médií a spojuje tento požadavek s výzvou k přísnému nařízení o ochraně osobních údajů, které může zastavit cílení reklamy podle chování uživatelů.

Dopis poslanců Evropského parlamentu Kongresu USA: minulý týden podepsalo 135 poslanců EP vedených panem Paulem Tangem dopis Kongresu Spojených států, aby podpořil přijetí digitální daně na úrovni OECD. Poslanci vyzývají zejména k tomu, aby velké technologické firmy byly spravedlivě zdaněny, a aby se tak stalo tam, kde dosahují zisků, a ne tam, kde je registrují.

 

Citát týdne

„Potřebujeme pomoci vytvořit digitální ekosystém, který bude schopen bránit a podporovat demokracii. Pro mě je jasné, že k dosažení tohoto cíle, pro dosažení zdravého a vyváženého využívání technologie, budete také potřebovat určitý stupeň regulace, zaměřený zejména na platformy. Chci, aby platformy, které přispěly k rozbití věcí – je napravily. Musíme prosadit, aby se staly odpovědnějšími a odpovědnějšími. “(Projev místopředsedkyně Věry Jourové na konferenci„ Disinfo Horizon: Reakce na budoucí hrozby“ - 30. ledna 2020)

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update, vydání 13, 30. ledna 2020