Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Proč je deník Welt úspěšný na Instagramu

28. 1. 2020

Proč je deník Welt úspěšný na Instagramu

„Takto můžete s dobrou žurnalistikou vydělávat peníze také od mladých lidí,“ říká Thore Barfuss, vedoucí redakčního týmu sociálních médií deníku Welt pro publikaci Kress Pro s názvem „Sociální média: Strategie pro vydavatele“, kde ukazuje, jak tento titul vydavatelství Axel Springer oslovuje mladé cílové skupiny prostřednictvím Instagramu.

Co dělá Welt na Instagramu?

Hlavní kanál značky „Welt“ na Instagramu má 315 000 odběratelů. Pro srovnání: Bild s mnohem širším zásahem dosahuje svým hlavním kanálem 367 000 předplatitelů. Díky subkanálům oslovuje Welt další cílové skupiny: Módní časopis „Iconist“, s nímž se má spojovat mladá, ženská cílová skupina, má nyní více než 18 000 předplatitelů, World Sport má 30 400 a Welt Geschichte téměř 2 000. Zpravodajský kanál Weltu má 15 000 sledujících.

Proč Instagram?

Welt se zaměřuje na ty sociální mediální sítě, na kterých může oslovit cílové skupiny, které jsou pro značku zvláště zajímavé. „Instagram je nejdůležitější kanál na světě pro oslovení Generace Z,“ vysvětluje Thore Barfuss, šéf redakčního týmu sociálních médií. "Čísla nám ukazují, že se nám podařilo vybudovat mladou cílovou skupinu." Podle Barfusse je průměrný světový stoupenec Instagramu ve věku kolem 25 let a spíš žena než muž." Instagram je pro nás kanál s největším růstovým potenciálem."

Jak se značka titulu zaměřeného na politické zprávy hodí do platformy určené pro sebeprezentaci?

Welt používá Instagram hlavně jako prodejní kanál pro digitální předplatné. Redaktoři se na Instagramu představujíí v příběhu, ale zaměřují se na novinky a velké novinářské kousky z obsahu welt.de a „Welt am Sonntag“. Tyto příběhy jsou opticky spojeny s čtvercovou upoutávkovou fotografií - dlaždicí. Pokud kliknete na dlaždici, otevře se sloupek s komentářem s krátkým textem od redakčního týmu a možností diskuse.

Jak používáte Instagram k prodeji předplatného?

Ve skutečnosti je to poněkud komplikovanější než v jiných sítích, které umožňují linkování. Na Instagramu můžete na konci textu upoutávky odkazovat na odkaz v biu, tj. na obecný krátký popis účtu. Tento odkaz vede zpět na web welt.de. Tam musíte znovu kliknout na článek a v případě placeného obsahu se před jeho čtením přihlásit k odběru. Prodat předplatné zabere nejméně čtyři kliknutí. Redakční tým byl docela překvapen, že to i tak fungovalo dobře. „Dobrou zprávou je, že dobrá žurnalistika může také vydělávat peníze prostřednictvím mladých lidí,“ říká Barfuss.

Kolik prodejů dosahuje Welt prostřednictvím Instagramu?

To je různé. Pokud je článek na Instagramu velmi dobře známý, jako je upoutávka knihy Heidi Friedeové, 95leté přeživší holocaust, může podíl prodeje na Instagramu činit 30 procent. Dobře se prodal i výňatek z deníku módního blogera Carla Jakoba Haupta, který zemřel na rakovinu ve věku 33 let. "Byl instagramovou postavou. Že jeho deník funguje na Instagramu, jsme nebyli překvapeni, ale spíš potěšeni," řekl Barfuss. Podle Barfusse je dalším tématem, které generuje prodej, LGBTQ - genderová identita hraje v dané cílové skupině velkou roli.

Kolik editorů se stará o sociální média?

Pod vedením Thore Barfusse pracuje v týmu sociálních médií sedm stálých zaměstnanců a tři studenit – asistenti. Jsou odpovědní za příspěvky, ale také za dialog uživatelů na všech platformách sociálních médií. Na kanálech Weltu je denně publikováno kolem 10 000 komentářů. Tým je podporován softwarem, který předfiltruje a / nebo odstraňuje případy porušení pravidel sítě. Prostorově je tým sociálních médií umístěn uprostřed redakce: část redakčního týmu sociálních médií sedí v kruhové části, tzv. oku, u vedení redakce. „Musíme být dobře informováni o tom, co se děje,“ říká Barfuss.

Co dělá Welt na Facebooku a Twitteru? Jak funguje Springerův Bild na Facebooku, Snapchatu a Youtube? Jakou roli hrají Instagram, Pinterest a Snapchat pro Ippen Digital? Jaké jsou výhody a nevýhody nejdůležitějších sociálních médií pro mediální domy?

Více informací lze najít ve studii Pro Kress „Sociální média - strategie pro vydavatele“.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 28. ledna 2020