Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | TikTok s celosvětově větším počtem stažení než Facebook, vstupuje do roku 2020 s velkými plány pro vydavatele a inzerenty

22. 1. 2020

TikTok s celosvětově větším počtem stažení než Facebook, vstupuje do roku 2020 s velkými plány pro vydavatele a inzerenty

Podle společnosti Sensor Tower překročil TikTok v App Store a Google Play 1,5 miliardy stažení. Tato aplikace dosáhla ve 4. čtvrtletí 2019 rekordního maxima 220 milionů instalací (24% nárůst oproti Q3 2019).

Po WhatsApp a před Facebookem a Messengerem se stala v roce 2019 druhou nejstahovanější aplikací na světě. Společnost Sensor Tower rovněž uvádí, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 se příjmy společnosti TikTok meziročně zvýšily o 540%.

„Zachytil trend současnosti“

Aplikace i nadále zaznamenává vysoké úrovně interakce. „Uživatel v průměru otevírá aplikaci přibližně devětkrát denně a na platformě tráví více než 45 minut,“ říká Eric Jacks, hlavní strategický ředitel studia Collab se sídlem v Los Angeles, které pomohlo značkám s úvodním spuštěním jejich účtů na TikToku.

„Z naší pozice musíte učinit jedno nebo dvě rozhodnutí: Můžete pokračovat v boji s algoritmem Facebooku nebo pokračovat v hledání nových možností rozvoje," říká zakladatel a generální ředitel společnosti Cheddar, Jon Steinberg. „Spojení s TikTokem bylo skvělé - minulý měsíc (prosinec 2019) jsme dosáhli 173 milionů zhlédnutí."

Cheddar zaznamenal 1 milion sledujících osm měsíců po vstupu na TikTok, hlásí Digiday. V poměru za čtyři roky získalo  800 000 sledujících více, než na účtech Instagramu.

Zachytil ducha doby a využil tohoto masivního dospívajícího publika, jaké jsem nikdy předtím neviděl, uvedl Jon Steinberg, zakladatel a generální ředitel, Cheddar Inc.

Pro rok 2020 má TikTok v programu několik iniciativ, z nichž budou mít prospěch vydavatelé a inzerenti. "Rosteme velmi agresivně a rychle, takže pro rok 2020 se snažíme udržet dynamiku budováním rozmanitějšího ekosystému s našimi tvůrci obsahu," řekla pro AsiaOne Doreen Tanová, manažerka pro správu provozu a uživatelských operací společnosti TikTok.

„Příležitost pro všechny uživatele k široké distribuci“

Financial Times hlásí, že TikTok zvažuje zavedení řízeného vkládání obsahu. Zatímco TikTok neposkytl žádný pohled na to, jak funguje jeho distribuční algoritmus, Andrew Hutchinson, vedoucí obsahu a sociálních médií v Social Media Today píše: „Teorie je taková, že TikTok se více spoléhá na kvalitu každého jednotlivého nahrávání videa, na rozdíl od dosahu vážení na základě uživatele, který nahrával. To teoreticky otevírá všem uživatelům větší příležitost dosáhnout širší distribuci, protože jde víc o samotný obsah.“

Výhodou vyhrazeného řízeného streamování obsahu by mohlo být to, že poskytuje přehlídku špičkového obsahu, který by mohl být sám o sobě populární, a mohl by také poskytnout další dosah nejlepším tvůrcům a udržet je aktivně v aplikaci. A to by to navíc usnadnilo inzerentům bezpečný umístění značek u značkového obsahu, říká Andrew Hutchinson, vedoucí obsahu a sociálních médií v Social Media Today.

Tento krok by podle FT také umožnil TikToku „účtovat vyšší reklamní sazby více prémiovým značkám než ve stávajícím prostředí krátkých videí, a jít ve stopách konkurenční americké skupiny sociálních médií Snap.“

Sekce Discover Snapu obsahuje redakční obsah ve stylu časopisu od vydavatelů, jako je Condé Nast a Wall Street Journal. Obsahuje také originální mobilní videoprogramy od provozovatelů televizí, jako jsou NBC a CBS.

Reklamy v této sekci jsou v porovnání s ostatními částmi aplikace dražší. Snap hlásí, že má více než 100 kanálů sekce Discover s měsíčním publikem 10 milionů osob. Čas strávený sledováním tohoto zdroje vzrostl meziročně o 40%.

Kromě lepších vyhlídek na výdělek a zpřístupnění obsahu pro vydavatele by přidání řízeného zdroje umožnilo TikToku zajistit, aby se reklamy nezobrazovaly vedle nevhodného obsahu.

Společnost také vyvíjí lepší nástroje pro inzerenty. Začala sdílet s tvůrci a obchodníky více údajů o publiku a výkonu, aby mohla konkurovat analytickým nástrojům nabízeným na jiných platformách, jako jsou Instagram a YouTube.

Očekává se, že společnost někdy příští rok uvede na trh samoobslužný reklamní model, uvádí Digiday. Tato funkce, která se v současné době nachází ve stavu testování beta verze, umožní firmám nakupovat reklamy přímo, aniž by musely procházet manažerem účtu.

Ellie Jenkins, Influencer Innovation Manager v marketingové firmě Mavrck, je jedním z uživatelů beta verze. Řekla Business Insider, že tento nástroj usnadnil na TikToku nalezení příslušných influencerů. "Mají opravdu užitečné informace o publiku, takže se můžeme podívat na tvůrce z velmi granulární úrovně," řekla.

"Mohlo by to změnit obchod na sociálních sítích"

TikTok má také něco pro vydavatele závislé na výnosech z elektronického obchodování. Umožňuje vybraným uživatelům přidávat odkazy na weby elektronického obchodování (nebo na jakékoli jiné místo určení) do jejich biografie profilu a umožňuje tvůrcům snadno posílat své obecenstvo na nákupní weby, jak uvádí TechCrunch.

Reportér TechCrunch Manish Singh píše, že pokud si TikTok „zachová tyto funkce, může to narušit to, co mnozí výrobci nazývají„ sociální obchod“. Společnosti sociálních médií a aplikace pro zasílání zpráv v posledních letech lákaly zákazníky prostřednictvím svých klíčových služeb a zavedly nákupní funkce.“

Na mnoha trzích, například v Číně, jihovýchodní Asii a Indii, které se staly jedním z největších trhů TikToku, se sociální obchod stává stále více populárním a začíná představovat výzvu pro „tradiční“ hráče elektronického obchodu, jako je Amazon, říká Manish Singh, reportér, TechCrunch.

V rozhovoru s FT, viceprezidentem společnosti TikTok pro globální obchodní řešení, Blake Chandlee naznačil ochotu zavést nákupní nástroj, který umožňuje uživatelům nakupovat přímo z aplikace, stejně jako Instagram. „Pokud jsme zjistili, že naši zákazníci se zabývají obsahem a chtějí v rámci tohoto obsahu nakupovat produkty, umožníme to co nejrychleji. Jedním kliknutím provedeme nákupy,“ řekl.

„Klíčoví vítězové tohoto nového fenoménu sociálních médií“

Mimo to v Indii společnost podniká kroky v oblasti e-learningu. Spolupracuje s řadou tvůrců obsahu a firem na naplnění platformy vzdělávacími videi v rámci programu Edutok.

„Tyto krátké klipy pokrývají řadu témat, od školních vědních oborů a matematických konceptů až po studium nových jazyků. Sociální aplikace také obsahuje videa, která nabízejí tipy na fyzické a duševní zdraví a motivační rozhovory,“ uvádí Singh.

 

V rozhovoru se Singhem v říjnu loňského roku Sachin Sharma, ředitel prodejů a obchodních partnerství TikToku, uvedl, že v posledních měsících bylo na TikToku vytvořeno a sdíleno více než 10 milionů vzdělávacích videí. A že shromáždily celkem přes 48 miliard zhlédnutí.

Timothy Armoo, spoluzakladatel a generální ředitel marketingové agentury Fanbytes říká: „Je stále více zřejmé, že bude (TikTok) hlavním hráčem, který bude ovlivňovat trh. Značky, které jsou schopny efektivně využít magii TikToku, se nyní objeví jako klíčoví vítězové tohoto nového fenoménu sociálních médií.“

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 21. ledna 2020