Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak vydavatelé časopisů pohlíží na osobní údaje a soukromí: tři přístupy podporující ochranu osobních údajů

3. 1. 2020

Jak vydavatelé časopisů pohlíží na osobní údaje a soukromí: tři přístupy podporující ochranu osobních údajů

Ochrana osobních údajů byla žhavým tématem panelové diskuse na Světovém kongresu časopiseckých médií FIPP, který se konal ve dnech 12. – 14. listopadu 2019 v Las Vegas. Mezi panelisty vystoupili Ting Cai, produktový a technologický ředitel společnosti Microsoft, Brigitte Gwyn, EVP Government Affairs ve společnosti MPA a Jean-Paul Schmetz, zakladatel a generální ředitel Cliqz, divize Burda. Diskusi moderovala Martha Stone Williams, CEO World Newsmedia Network. Panelisté diskutovali o stavu soukromí na internetu, o politických opatřeních na jeho ochranu přijímaných po celém světě a nastínili tři nejdůležitější věci, které časopisová média mohou udělat pro posílení jejich praxe v oblasti ochrany osobních údajů.

 

Ochrana osobních údajů pro uživatele

Vydavatelský holding Hurbert Burda Media před deseti lety výrazně investoval do technologie ochrany osobních údajů a sledování dat, vysvětlil Jean-Paul Schmetz. „Naším hlavním cílem bylo připravit se na přechod na umělou inteligenci a v hloubkově se podívat na prostředí osobních údajů. Avšak nejdřív jsme začali sbírat data, abychom je prostudovali, abychom zjistili, zda nám to může pomoci. A bylo docela hrozné, co jsme zjistili. “

„Pokud jde o soukromí uživatelů, uživatelé mohou blokovat a pravděpodobně by je měli blokovat. A proto existuje spousta věcí, které se musí na zařízeních uživatelů vyskytnout, pokud chtějí něco zablokovat. Musíme se ujistit, že blokování je možné,“ řekl. „V rámci odvětví mluvíme o blokování reklam, které považujeme za ne tak skvělé, ale uživatel musí mít důstojnou kontrolu nad svými vlastními zařízeními,“ řekl. "Pokud ne, skončíme tak, že data půjdou na dvacet třetích stran, aniž by na to měli uživatelé vliv."

Druhou stranou problému ochrany soukromí, jak vysvětlil Schmetz, je to, co časopisová média umožnila trackerům dělat na svém médiu s daty. „Můžete řídit trackery jen na svém webu,“ řekl. "Přemýšlejte o tom, proč tam jsou a čí zájmy reprezentují. Máte s nimi smluvní vztah? Přemýšlíte o tom, proč tam jsou a co dělají?“

Například v pozadí článku, který Schmetz ukázal, proběhlo několik reklamních operací mimo ty, na které měli vydavatelé uzavřeny smlouvy, a jež zahrnovaly výměnu informací o jednotlivcích. „Umožnili jsme lidem na všech médiích, aby vstoupili do této konverzace mezi vydavatelem a jejich čtenáři a hodně se dozvěděli o jednotlivcích. Toto porušuje veškeré soukromí,“ vysvětlil. „Pokud na svou webovou stránku vložíte produkt, který vám umožní vydělat ještě několik centů, může tento produkt získat další produkty. Tento řetězec nikdy nekončí.“

První věc, kterou časopisová média mohou udělat pro posílení svých činností v oblasti ochrany osobních údajů, je opětovné získání vlastnictví nebo svrchovanosti nad jejich vlastní výměnou dat, řekl Schmetz. Nástroje jako Ghostery, německý vyhledávač, prohlížeč a technologie na ochranu dat ve vlastnictví Hubert Burda Media, mohou ukázat, co vydavatelé normálně nevidí, a znovu získat kontrolu nad údaji, které unikají z webových stránek.

 

Soukromí, státy a vlády

Druhá věc, kterou musí časopisová média udělat, aby podpořila svou praxi v oblasti ochrany osobních údajů, je podle Brigitte Gwynové, vedoucí pro vládní záležitosti Americké asociace časopisů MPA, jasná a výstižná komunikace se čtenáři o tom, jaké je jejich politika v této oblasti.

Ve Spojených státech letos 12 států zvažovalo nějakou formu právních předpisů o ochraně soukromí, vysvětlila Gwynová. Z těchto dvanácti států tři - Maine, Kalifornie a Nevada – skutečně schválilo legislativu, a přestože měla určité podobnosti, měla také mnoho rozdílů, kterými se budou muset řídit společnosti v oblasti vydávání časopisů, uvedla.

„Právě teď vidíme hodně aktivit na všech vládních úrovních,“ řekla. „Měli jsme 12 států, které diskutovaly v roce 2019 o soukromí, myslím, že v roce 2021 uvidíme ještě více. Myslím, že opravdu potřebujeme diskusi o tomto tématu, která musí proběhnout na federální úrovni."

Gwynová vysvětlila, že v budoucnu by se odvětví mohlo setkat s legislativou o ochraně soukromí ve všech 52 státech USA.

„Stát Washington již v roce 2019 a velmi pravděpodobně i příští rok znovu zváží návrh podobný GDPR. Diskutovalo se o tom v minulém roce, ale ve skutečnosti se nikam nešlo. Očekáváme, že se k tomu příští rok vrátí,“ vysvětlila. "Kromě toho již o tomto tématu diskutují Illinois a New York a předpokládám, že v obou těchto státech vzniknou právní předpisy o ochraně soukromí."

V současnosti Gwynová zaznamenává 70 ustanovení různých zákonů týkajících se ochrany soukromí zavedených Kongresem Spojených států. „Na tuto problematiku se zaměřilo sedm výborů. Proběhlo přes 20 slyšení a předpokládám, že to bude pokračovat. Otázkou je, zda mohou tato slyšení posunuta na další úroveň.“

K otázce Kongresu Gywnová vysvětlila, že existuje řada federálních agentur a oddělení, které se zaměřují na právní předpisy v oblasti ochrany soukromí a rámce pro ochranu osobních údajů. „Závěrečným poznatkem je, že existuje mnoho různých procesů, které probíhají na různých úrovních vlády,“ řekla.

 

Ochrana osobních údajů u technologických společností

„Zjevnou otázkou, kterou si všichni klademe, je, co dělají technologičtí giganti v oblasti ochrany soukromí, protože se zdá, že například u Facebooku a Googlu se odehrává poněkud špinavá politika. Myslím, že Microsoft se opravdu pyšní tím, že se jako na jeden ze svých základních problémů skutečně soustřeďuje na důvěru,“ řekl Williams.

Podle zprávy Reuters Institute for Study of Journalism nazvané 2019 Digital News Report, založené na on-line průzkumu 75 000 lidí ve 38 zemích světa, vyjádřilo 55 procent respondentů obavy o svou schopnost oddělit v prostředí online to, co je skutečné a co je falešné. Někteří si nejsou jistí svými vlastními schopnostmi kontrolovat fakta, o tom, co vidí, a tráví spoustu času hledáním zpráv, kterým mohou důvěřovat, a zkoumáním různých zdrojů, sdělil Ting Cai.

Společnost Microsoft provedla řadu výzkumů o potřebách spotřebitelů, pokud jde o ochranu soukromí a důvěru, uvedl Cai. „Právě zde vidíme příležitost, jak uživatelům pomoci získat důvěryhodné informace z více zdrojů, když jim poskytneme větší transparentnost, rozmanitější obsah, větší důvěryhodnost od lidí a od vydavatelů,“ uvedl. „Toto pro příklad co děláme na Bingu. Velmi jasně oddělujeme názory od zpráv, což našim uživatelům přináší transparentnost obsahu.“

Ve spolupráci s organizací Trust Project, mezinárodním konsorciem zahrnujícím přibližně 120 zpravodajských organizací, pracuje společnost Microsoft Bing na splnění cíle poskytnout uživatelům různé zdroje, uvedl Cai. „Hodně jsme investovali do naší kvality ... a oddělili jsme vysoce kvalitní vydavatele od obsahu nízké kvality, abychom našim uživatelům představili a posílili důvěryhodný hlas."

Jako příklad toho, co Microsoft dělá pro to, aby respektoval soukromí spotřebitelů a zabezpečil transparentnost v tom, jaká jejich osobní data byla uložena, a jak budou použita, a dal spotřebitelům na výběr, jakým způsobem chtějí užívat vyhledávač, Cai odhalil, že Bing má nový režim ochrany soukromí.

"V soukromém režimu nesledujeme historii vyhledávání. Můžete hledat vaše soukromé dotazy, a když se to stane, kliknete na tlačítko a celý obsah odstraníte,“ řekl. „Nesledujeme žádné dotazy, které v této sekci vyhledáváte."

Třetí věcí, kterou mohou provést časopisecké společnosti, aby posílily svoji činnosti při ochraně osobních údajů, je to, že bezpečnost, regulace a politika mohou být příležitostmi. „Zvyšuje se povědomí spotřebitelů o ochraně soukromí, takže ochrana soukromí by mohla být velká obchodní příležitost,“ řekl Cai. „Ochrana osobních údajů tím, co odliší vaše produkty a tím poroste vaše podnikání."

Autorka: Jessica Patterson

 

Zdroj: www.fipp.com