Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mediální trendy a předpovědi pro rok 2020

2. 1. 2020

Mediální trendy a předpovědi pro rok 2020

Dvanáct trendů, které budou mít v tomto roce rozhodující význam v oblasti médií a komunikace.

V letošním roce budou muset marketingoví odborníci a média rozvíjet nové dovednosti, modely podporující zaujetí a metody hodnocení, aby mohli smysluplně oslovit zákazníky v přeplněném mediálním prostředí. Toto je pouze výsledek celosvětové studie agentury Kantar „Media Trends & Predictions 2020“. Studie, která je založena na datech a zjištěních ze všech obchodních oblastí společnosti Kantar, nabízí přehled dvanácti trendů, které budou mít v začínajícím roce rozhodující význam v oblasti médií a komunikace.

Zpráva Kantar Media Trends and Predicitons 2020 se zaměřuje na tři hlavní témata:

 

Technologické trendy mění mediální prostředí

5G se konečně stává skutečností: Marketingový průmysl bude jedním z hlavních uživatelů éry 5G. Tato technologie nabízí větší příležitosti, jak oslovit spotřebitele a kontaktovat je. Ale zároveň použití 5G znamená významnou transformaci, kterou musí projít marketingoví specialisté.

Bitva streamovacích platforem je stále silnější: Noví uživatelé vidí, jak konkurence streamingových platforem neustále roste. Stále nepřehlednější trh však povede k únavě spotřebitelů z placení předplatného.

Hlasitost vzroste: Značky budou slyšet ještě hlasitěji, a vstoupí tím do nové éry audio reklamy. Novější zvukové kanály jsou navrženy tak, aby uváděly hlavní proud v popředí.

Obsah bude mít blíž ke komerci: Obsah a obchod budou růst společně s tím, jak nákupní reklama v televizi a v sociálních médiích bude tato média měnit v nákupní televizi a out of home reklamu. To povede ke zkrácení uzavřeného marketingového cyklu.

 

Pozice, které mohou zvýšit důvěryhodnost značek

Značky se obrací zpět do reality: Značky se snaží více vybalancovat svou digitální přítomnost s praktickými zážitky, což znamená, že jsme mohli vidět zpomalení růstu digitální reklamy.

Značky se stabilizují: Značky se v roce 2020 stanou radikálnějšími, pokud ovládnou iniciativu spotřebitelů. Musí se však ujistit, že jejich mediální strategie je v souladu s jejich hodnotami a účelem.

Influencer marketing poroste a musí měřit, na čem záleží: Influencer marketing učiní krok vpřed, pokud značky začnou těsněji spolupracovat a budou brát v roce 2020 vážně metody měření.

eSports se stane v příštích dvanácti měsících mainstreamem: Tím poskytne eSports lukrativní příležitosti pro média a inzerenty.

 

Kontext a spouštěč změn

Obrátit se a čelit změně: Trend směrem k inhousingu médií bude pokračovat. Stále více značek buduje vlastní týmy s digitálními odborníky a tlačí agentury a inzerenty ze svých tradičních zón pohodlí do nového, kooperativního a vzrušujícího prostoru.

Soubory cookie zmizí: Bez souborů cookie by se mnoho obchodníků mohlo ocitnout ve tmě. Inzerenti se nyní musí připravit na nové „smíšené hospodářství“. Přímá integrace mezi vydavateli a partnery provozujícími měření poprvé umožní skutečné měření napříč vydavateli.

Správná věc s daty: Vzhledem k připravovaným zákonům, jako je kalifornský zákon o ochraně soukromí spotřebitelů platný od ledna 2020, se etika ochrany údajů dostane do popředí. Marketingoví specialisté budou vyvíjet personalizační iniciativy, v jejichž popředí bude stát spíš člověk, než technologie.

Kampaně v roce 2020 se potýkají se nepokoji a nepořádkem: Politická reklama bude v roce 2020 sloužit vzedmutí a nepokojům, zejména v americkém mediálním prostředí. Značky musí přehodnotit svoji strategii v období kampaně.

 

Autor článku Michael Maillinger je generální ředitel divize Media Division Germany agentury Kantar. Říká: „Mediální trendy a předpovědi kombinují odborné znalosti a data z celé sítě Kantaru a ukazují, které síly formují mediální krajinu. Rok 2020 bude pro marketingové odborníky vzrušujícím rokem. V budoucnu budou muset marketingoví specialisté lépe porozumět tomu, jak fungují různé styčné body pro jejich značky - online i offline. “


Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service for 20. prosince 2019