Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové informace z oblasti evropské legislativy

19. 12. 2019

Nové informace z oblasti evropské legislativy

Poziční dokument frakce EPP k digitální politice

Během posledních týdnů EMMA a ENPA získala novou zprávu frakce Evropské lidové strany EPP v Evropském parlamentu nazvanou „Poziční dokument EPP k digitální politice“. Dokument funguje jako dvojí nástroj, protože slouží ke stanovení priorit frakce v oblasti digitální politiky a ke zjištění, kteří poslanci Evropského parlamentu mají v oblasti digitální politiky silné zájmy. EMMA a ENPA to považovaly za příležitost k zapojení své vlastní platformy názorů v oficiálním stanovisku EPP. Rozeslaly proto pozměňovací návrhy politickým poradcům výboru IMCO, LIBE, JURI a ECON a pokusily se rozšířit okruh pozitivně naladěných poslanců Evropského parlamentu. Pokud jde o další kroky, zůstává nejasné, zda bude tato zpráva přijata ve Štrasburku do konce roku nebo až v lednu 2020.

Autorská práva

EMMA-ENPA se zúčastnily čtvrtého dialogu stakeholderů k článku 17 směrnice o autorských právech. Poslední dvě zasedání, která se konala 25. listopadu 2019 a 16. prosince, spočívala v prezentacích zúčastněných stran o stávajících nástrojích technologií rozpoznávání obsahu. Třetí fáze dialogu bude rozvíjet praktické aspekty související s prováděním článku 17. Za tímto účelem zašle Evropská komise podkladové dokumenty ke struktuře diskuse. Další schůze se budou konat 16. ledna a 10. února.

Elektronické důkazní materiály

Od té doby kdy zpravodaj, poslanec Sippel (DE, S&D) zveřejnil svůj návrh stanoviska k návrhu nařízení o elektronických důkazních materiálech, bylo předloženo více než 800 pozměňovacích návrhů. Do konce roku se neuskuteční žádné další stínové zasedání. Hlasování v Evropském parlamentu se očekává v 1. čtvrtletí 2020. V průběhu nového roku bude EMMA-ENPA pokračovat ve svém koordinovaném úsilí a setká se se zbývajícími stínovými zpravodaji.

Výroční zpráva o politice EU v oblasti hospodářské soutěže

Dne 12. prosince proběhla první výměna názorů poslankyně Evropského parlamentu Stéphanie Yon-Courtin (Renew, FR) a výboru ECON k návrhu iniciativní zprávy o politice EU v oblasti hospodářské soutěže. Protože se jedná o zprávu z vlastní iniciativy, není závazná a slouží jen k stanovení priorit Evropské komise, pokud jde o politiku hospodářské soutěže. Politický přístup Parlamentu k tržní síle agregátorů údajů spočívá v tom, že by měla být tato síla posouzena tak, aby bylo možné identifikovat jakékoli zneužití dominantního postavení. Zpráva zmiňuje předchozí opatření přijatá bez ohledu na prahové hodnoty a zdůrazňuje provádění kontroly trhu ex-ante na trhu dominantních platforem. Lhůta pro předložení pozměňovacích návrhů je 9. ledna a EMMA/ENPA očekává, že bude předloženo mnoho návrhů, protože politika hospodářské soutěže je velmi žhavé téma. EMMA a ENPA již sami vypracovaly některé pozměňovací návrhy, které odrážejí priority z jejich dokumentu o regulaci platforem. Návrhy rozešlou stínovým zpravodajům, kteří by je mohli podpořit. Posouzení pozměňovacích návrhů proběhne ve dnech 22. až 23. ledna a výbor ECON bude hlasovat o návrhu dne 18. února. Hlasování v plénu je naplánováno na březen.

Digitální zdanění

Předsedkyně výboru ECON, europoslankyně Irene Tinagli (S&D, IT), předložila plenárnímu zasedání návrh usnesení o spravedlivém zdanění v digitalizované a globalizované ekonomice. O návrhu, o kterém Evropský parlament jednal v pondělí 16. prosince, se hlasuje 18. 12. Tento návrh je výzvou k akci určenou členským státům, Radě, ES a OECD, aby našly společný postoj a postupovat v tomto procesu. Návrh zejména zdůrazňuje, aby si ES zvolilo právní základ, který nevyžaduje jednomyslné hlasování v Radě. Návrh dále vítá závazek předsedkyně Komise von der Leyenové navrhnout řešení EU, pokud nebude možné dosáhnout mezinárodní dohody do konce roku 2020.

Teroristický obsah

Vzhledem k tomu, že mezi institucemi a Radou EU nedošlo k dohodě, nebude projednávání návrhu uzavřeno do konce roku 2019. V diskusi však došlo k pokroku ve formulaci návrhu, i když se netýká přímo vyloučení novinářského obsahu. 17. prosince se zástupci EMMA/ENPA setkali s příslušným generálním ředitelstvím Komise k výměně názorů. Seznámili s obavami vyplývajícími z návrhu, na které Evropská komise odpověděla, že je připravena zahrnout do textu ochranu vydavatelů, ale do čl. 2 namísto čl. 1, což navrhuje Evropská parlament. Komise se obává, že vyloučení „novinářského obsahu“ by mohlo být příliš obecné a mohlo by to otevřít dveře pro použití žurnalistiky jako kouřové clony k šíření teroristického obsahu nebo že by z oblasti působnosti tohoto nařízení byla rovněž vyloučena média ze zemí, které nedodržují Listinu lidských práv.

 

Novinky z oblasti regulace v členských zemích EU

Německá pravidla o diversitě pro platformy sociálních médií - Na jaře německý úřad pro vysílání (Rundfunkkomission) navrhl další zákon zaměřený na platformy sociálních médií. Jedná se o první regulační návrh v Evropě, který platformám ukládá závazné povinnosti v oblasti rozmanitosti algoritmům pro sestavování žebříčků a třídění na platformách sociálních médií. Zaměřuje se na rozmanitost a transparentnost ve dvou kategoriích subjektů, video platformách a mediálních zprostředkovatelích, mezi něž patří platformy.

Francouzský Loi Bichet (zákon Bichet) - Dne 18. října Francie přijala revizi zákona Loi Bichet z roku 1947, který upravuje distribuci obsahu tisku. Zákon rozšiřuje principy zákona na poskytování digitálního obsahu, jehož poskytovatelé jsou za určitých podmínek povinny jej šířit tak, jako je tomu v případě distribuce papírových výtisků. Mimo jiné online platformy podléhají podle zákona novým povinnostem týkajícím se transparentnosti pro uživatele (spravedlivé, jasné a transparentní informace o použití jejich osobních údajů v rámci klasifikace nebo odkazu na tento obsah), jakož i poskytování statistických údajů týkajících se titulů, vydavatelé a počtů kontaktů. Aby mohl být zákon uplatňován, potřebuje ještě vydání některých doplňujících vyhlášek.

 

Výzva týdne

Během setkání zástupců EMMA/ENPA s generálním ředitelstvím DG Comp byli požádáni o poskytnutí konkrétních příkladů toho, jak chování velkých platforem narušilo hospodářskou soutěž na digitálním trhu. EMMA/ENPA se obrací na své členy a vyzývá je, aby do 11. ledna zaslali informace o případech pokusů velkých platforem omezit hospodářskou soutěž v jejich zemi nebo na úrovni EU.

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members, č. 10, 17. prosince 2019