Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Franck Riester, francouzský ministr kultury, vystoupil na jednání představenstva WAN-IFRA

16. 12. 2019

Franck Riester, francouzský ministr kultury, vystoupil na jednání představenstva WAN-IFRA

Tisk čelí „novým hrozbám“. Hrozbám, které jsme asi před deseti lety neviděli, zdůraznil Franck Riester ve vystoupení na jednání představenstva Světové asociace novin WAN-IFRA ve čtvrtek 12. prosince v Paříži. I když je jednou z těchto hrozeb, ministr kultury se také zmínil o „otřesech“ ekonomických modelů spojených s „digitální revolucí“. V souvislosti s tím Franck RIESTER znovu potvrdil, že evropské státy musí spolupracovat při hledání společné reakce na online platformy a agregátory.

Pokud jsou platformy, na které se vztahuje zákon provádějící směrnici o autorských právech, „přesvědčeny, že se od něj mohou osvobodit“ a „mohou uniknout spravedlivému sdílení hodnoty“, „pak se mýlí“ objasnil pan Riester. A potvrdi, že „společnost, jakkoli může být velká, se nemůže osvobodit od dopadu zákona“.

Vzhledem k „neakceptovatelnému“ odmítnutí společnosti Google platit francouzským agenturám a vydavatelům na základě odvozeného autorského práva považuje ministr za „nezbytné, aby jednání pokračovala“. „Také lituji metody, kterou používá Facebook, který oznámil svůj záměr uplatňovat francouzské právo, ale změnila podmínky pro zobrazování tiskového obsahu zveřejněného uživateli ještě před zahájením jakýchkoli jednání s vydavateli,“ dodal Riester.

Odvozené autorské právo přijaté na evropské úrovni musí být také na této úrovni hájeno, „protože Evropa je naší nejlepší ochranou“, řekl francouzský ministr na adresu GAFA „budeme se jim moci postavit, pouze pokud budeme jednotní“. „Budeme spolupracovat na vytvoření společné odpovědi s ostatními členskými státy,“ dodal. A na národní úrovni „pokud zjistíme, že naše právo není dostačující, budeme jej schopni doplnit“, pokračoval a připomněl, že by to bylo možné učinit v rámci procesu audiovizuální reformy.

Ať už jde o regulaci, nadvládu digitálních platforem nebo obecněji o digitální agendu nové Evropské komise, „Francie bude silou stojící za návrhy“, ujistil pan Riester. Francie bude pro o to více, že budou existovat „řešení“, dodal s ohledem na větší požadavek „transparentnosti a loajality ve vztazích mezi tržními aktéry“, potřebu „zaručit svobodu volby uživatelů“, „ požadavek lepšího sdílení přístupu k údajům, povinnost transparentnosti algoritmů nebo záruku interoperability služeb, aby žádná platforma nemohla představovat překážku přístupu ke službě “. Na závěr vyzval vydavatele tisku, aby zůstali jednotní a mobilizovaní.

 

Projev FRANCKA RIESTERA, ministra kultury a nejednání přestavenstva WAN-IFRA, Paříž, 12. prosince 2019.

 

Pane předsedo Světové asociace vydavatelů novin a zpravodajství, milý Fernando DE YARZA,

Pane prezidente skupiny Les Echos / Le Parisien, drahý Pierre LOUETTE,

Dámy a pánové, drazí přátelé,

 

Děkuji Vám za pozvání.

Je pro mě velmi důležité přijít a vystoupit v tento den. Den reflexe, dialogu, spolupráce a přeshraničních sdílení best practices. Už více než 70 let je toto posláním vaší asociace WAN-IFRA. A chci vám poděkovat, že v tom dál pokračujete.

Ano, vaše asociace představuje tisk z celého světa. Tisk v jeho bohatosti, rozmanitosti a pluralitě názoru a myšlení. Tisk ze zemí, které jsou velmi odlišné, s právními tradicemi a zvyklostmi, které jsou někdy vzdálené.

Ale také tisk ve své univerzální hodnotě; v symbolu svobody projevu, který představuje; ve své neocenitelné hodnotě základu našich demokracií. Protože bez vás, bez vydavatelů, bez novinářů, bez svobodného tisku neexistuje demokracie. Všichni víme, jak křehká je tato svoboda. Jak je nutné ji chránit.

Dnes čelí tisk novým hrozbám. Hrozbám, o kterých jsme asi před deseti lety nic nevěděli - zákeřnějším hrozbám než ty, na které jsme byli zvyklí. Mám na mysli nedůvěru v média a informace. Mám na mysli dramatický nárůst zdrojů zpráv, obsahu a způsobů vyjádření. Mám na mysli otřesy vašich obchodních modelů v důsledku digitální revoluce.

Tím, že vás připraví o prostředky, které by měly být vaše, platformy ohrožují vaše financování, a tím i vaši nezávislost.

Agregátoři obsahu a sociální sítě samozřejmě přináší velkou část provozu tiskových webů. Je však také zřejmé, že čelíme jasné tržní nerovnováze, když vy, vydavatelé zpráv, si nemůžete dovolit být nadále k dispozici ve vyhledávači, protože ten získal příliš dominantní postavení. Stejně tak je zřejmé, že Google News nemůže existovat bez práce, kterou děláte, obsahu, který vytvoříte, informací, které sdílíte.

Dnes ve Francii poskytuje 35 000 novinářů s průkazem profesionální, spolehlivé a kvalitní informace. Na druhé straně, kolik novinářů je ve společnosti Google?

Někteří by chtěli ustavit model, ve kterém si někteří přivlastní hodnotu vytvořenou někým jiným. Jsou to globální hráči, kteří nefinancují výrobu vašeho obsahu a přitom vám odmítají platit. Je to model, který není udržitelný, spravedlivý ani přijatelný. A účelem odvozeného autorského práva je to napravit.

Společně s prezidentem republiky, premiérem a vy profesionály jsme bojovali o přijetí tohoto práva na evropské úrovni prostřednictvím směrnice o autorských právech. Poté jsme se ve Francii snažili je rychle aplikovat. Jsem hrdý na to, že jsme jako první transponovali směrnici v tomto bodě. Chci poděkovat francouzskému parlamentu a zejména senátorovi Davidovi ASSOULINEOVI a poslanci Patricku MIGNOLOVI za tak rychlou mobilizaci.

Boj ale bohužel nekončí. Protože platformy, na které je tento zákon zaměřen, se domnívají, že se od něj mohou osvobodit. Myslí si, že mohou uniknout spravedlivému sdílení hodnoty. Řeknu vám něco: mýlí se. Ano: mýlí se! Společnost, jakkoli může být velká, se nemůže vyvázat ze zákona. Odmítnutí společnosti Google vám zaplatit je nepřijatelné. Řekl jsem jejich představiteli: je nezbytné nadále jednat podle zákona. Lituji také metody, kterou používá Facebook, který oznámil svůj záměr uplatňovat francouzské právo, ale přitom změnil podmínky pro zobrazování tiskového obsahu zveřejněného uživateli ještě před zahájením jakýchkoli jednání s vámi.

Obhajovali jsme odvozené autorské právo vydavatelů na evropské úrovni. Přijali jsme je na evropské úrovni. A na evropské úrovni je budeme prosazovat. V této věci je Evropa naší nejlepší ochranou. Tváří v tvář digitálním obrům je to dokonce naše jediná účinná a důvěryhodná ochrana. Tváří v tvář jim budeme schopni se jim postavit, pouze pokud stojíme spolu. Možná nebudou muset nabízet své služby v jedné nebo dvou zemích. Mohou se vzdát několika desítek milionů uživatelů. Ale nemohou se obrátit zády k Evropě. Nemohou se zbavit 700 milionů potenciálních uživatelů. Ano, budeme muset být v tomto boji jednotní. Evropské státy budou muset být jednotné, stejně jako evropští vydavatelé.

Státy především. Budeme spolupracovat na vytvoření společné reakce s ostatními členskými státy. Budou muset směrnici transponovat. A naše legislativa je může inspirovat. Pokud zjistíme, že náš zákon není dostatečný, můžeme jej doplnit. Návrh audiovizuálního zákona, který jsem předložil minulý čtvrtek v Radě ministrů, by mohl být dobrým prostředkem.

Jedinou možnou odpovědí je jednota. Prezident republiky a německá kancléřka to připomněli na francouzsko-německém setkání ministrů v Toulouse 16. října. Jejich postoj vedl ke společnému prohlášení, v němž Francie a Německo znovu potvrdily své odhodlání provádět evropskou směrnici o autorských právech a zajistit plný soulad s těmito pravidly. Uvedl jsem toto téma na pořad jednání Rady evropských ministrů kultury minulý měsíc v Bruselu.

Všichni jsou v pohotovosti, jak ukazují četné projevy ostatních členských států, s výjimkou Polska, které vždy oponovalo textu směrnice. O svém odhodlání mě také ujistil můj chorvatský protějšek, jehož země bude příští předsednickou zemí Evropské unie.

Tato mobilizace samozřejmě není mobilizací Evropy proti Spojeným státům, jak by si někteří lidé mysleli. Odvozené autorské právo vydavatelů není protiamerickým bojem. Nesnažíme se bojovat proti americkým platformám jen proto, že jsou americké. Ale protože je v sázce naše suverenita. Všechny státy sdílejí tento zájem na ochraně naší svrchovanosti. Včetně Spojených států. Také tam se zabývají takovouto úvahou o regulaci platforem.

Státy začínají přijímat právní předpisy, protože se obávají koncentrace moci v rukou těchto společností, jejich škodlivého vlivu na poli demokracie a rizika, že budou hubit inovace. Kalifornie přijala zásady ochrany osobních údajů založené na GDPR. Zákon o zákazu rozpoznávání obličeje byl schválen ve státě New York a v Kalifornii. Na federální úrovni probíhá několik vyšetřování týkajících se konkurenční rovnováhy.

V současné době nebylo dosaženo rovnováhy konkurence. Poměr síly vytvořený platformami je pro vás nespravedlivý. Získávají příliš mnoho příjmů z reklamy a oslabují vaše zdroje. Mohou se jednostranně rozhodnout změnit podmínky pro zobrazování nebo odkazování na obsah. Stejně jako Facebook, který loni provedl neprůhlednou a nepředvídatelnou změnu svého algoritmu. Mohou vás tedy připravit o přístup k vašemu publiku a podkopat rozmanitost nabízenou uživatelům internetu. A pokud spustí provoz objektů, s nimiž jsou propojeni, jak mohou zajistit spravedlivé zacházení s veškerým obsahem, když jej vytvářejí sami.

Otázka vyvstává, zejména pokud jde o hlasové asistenty, kteří mohou akcentovat určitý informační obsah spíše než jiné produkty. Tyto platformy, které mají tak významný podíl na trhu, že mohou kontrolovat přístup a fungování celého trhu ...

Tyto „strukturující“ platformy musíme regulovat, tomu se nelze vyhnout, když chceme získat přístup k informacím online. Musíme jim ukládat zvláštní pravidla, aniž bychom bránili inovacím nebo vzniku národních šampionů. Tváří v tvář jim musíme znovu potvrdit naši suverenitu.

Tato otázka musí být na programu nové Evropské komise. Její nová prezidentka Ursula VON DER LEYEN vystoupila ve prospěch digitální agendy, která podporuje inovace a zajišťuje, aby byly digitální platformy zbaveny moci. Setkal jsem se s místopředsedkyní a komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethou VESTAGEROVOU, abychom společně projednali další kroky.

Jsem potěšen její vůlí řešit toto téma. Stejně jako viceprezident Evropské unie se domnívám, že nastal čas na aktualizaci pravidel hospodářské soutěže v EU. Dlužíme to evropským občanům, svobodě všech a kulturní rozmanitosti, která je naším bohatstvím.

Francie v této věci předloží Komisi návrhy. Naši vydavatelé a zpravodajské agentury již spojily své síly a podaly stížnost u Úřadu pro hospodářskou soutěž. Komise se rozhodla zahájit vyšetřování nových pravidel, která společnost Google uplatňuje při prezentaci obsahu francouzského tisku ve svém vyhledávači. Šetření za účelem zjištění, zda zneužívá svého dominantního postavení na trhu nebo zda praktikuje to, co francouzské právo nazývá zneužíváním hospodářské závislosti. A kdo, pokud ano, navrhne prostředky k nápravě tohoto stavu.

Evropská komise velmi pozorně sleduje práci Úřadu pro hospodářskou soutěž, který zde hraje zásadní průkopnickou roli.

Ano, Francie bude zdrojem návrhů, protože existují řešení. Řešením je požadovat větší transparentnost a loajalitu ve vztazích mezi hráči. Odpověď je zaručit uživatelům svobodu volby.

Řešením je požadovat:

- lepší sdílení přístupu k datům,

- povinnost transparentnosti algoritmů,

- nebo záruka interoperability služeb, aby žádná platforma nemohla nastavit přístupovou bariéru pro službu.

Setkal jsem se také s evropskými vydavateli tisku. Vyzval jsem je, aby stáli spolu v jedné frontě, demonstrovali, jak tomu bylo při vyjednávání textu směrnice, aby prokázali ducha jednoty a solidarity a sjednotili se před touto hrozbou, protože odpovědi a řešení nebudou získány bez vás, bez vašeho spojení, bez vaší mobilizace. Spravedlivé kompenzace z hlavních digitálních platforem bude dosaženo pouze prostřednictvím kolektivního vyjednávání.

Tato potřeba hrát společně se netýká pouze tisku. Obecněji se týká všech kulturních a tvůrčích odvětví. Ta musí čelit stejnému problému, stejné konkurenci ze strany platforem. A budou muset odpovědět se stejnou jednotou, aby dosáhli úspěchu.

Tato otázka bude jádrem reflexe strukturování tohoto sektoru kolem společných projektů. Společně s ministrem pro evropské a zahraniční věci Jean-Yvesem LE DRIANEM a ministrem hospodářství a financí Brunem LE MAIREM, jsme před dvěma týdny spustili „Estate General of the Cultural and Creative Industries“.

V sázce je vaše svoboda. Je to jedna z podmínek demokracie. Toto není nový poznatek. Již v 11. září 1848 Victor HUGO ve svém projevu ve francouzském ústavodárním shromáždění hájil, že vaše svoboda je „neméně posvátná, neméně nezbytná než všeobecné volební právo. Den, kdy bychom viděli, jak se svoboda tisku sníží,“ dodal: „by znamenal ve Francii, bylo znamenal v Evropě, v celé civilizaci, že vyhasla pochodeň svobody!»

Nemůžeme nechat tuto pochodeň vyhasnout. A nesmíme připustit, aby vyhasla. NAni ve Francii, v Evropě ani ve světě. Pokud ji chceme udržet, musíme znovu zvětšit její plamen. Pokud chceme chránit tisk, jeho nezávislost, svobodu, chceme-li vás nechat informovat, musíme zachovat vaše prostředky. Díky „odvozenému právu vydavaelů“.

Očekává se, že v této záležitosti se Evropa pohne správným směrem. Očekává se, že Francie učiní totéž. Svět nás sleduje. Chopme se tedy této příležitosti. Buďme v popředí této výzvy. Je to nezbytné, aby se zajistilo spravedlivé rozdělení hodnoty a vyvážilo se ve prospěch vydavatelů, zpravodajských agentur, novinářů a zajistila se tak vaše budoucnost.

Budu potřebovat, abyste byli všichni v pohotovosti. Můžete se spolehnout, že budu stát s vámi.

Zdroj: www.wan-ifra.org