Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Prosincové novinky z evropské legislativy

13. 12. 2019

Prosincové novinky z evropské legislativy

E-privacy

Po prohlášeních evropského komisaře pro vnitřní trh pana Bretona o dalších krocích v projednávání návrhu nařízení o e-Privacy v Radě TTE se zdá, že neexistuje žádné politické rozhodnutí, jak tento návrh dál řešit. Komisař začal tím, že očekával, že EK by mohla vydat revidovaný návrh, ale poté uvedl více možností a vyjádřil se, že jsou na stole všechny možnosti, včetně ponechání stávajícího textu, který by byl nejlepší volbou pro služby EU. Cílem zasedání Rady bylo předložit zprávu o pokroku a předat návrh chorvatskému předsednictví, již sedmému v pořadí, aby projednalo toto nařízení. V této fázi se EMMA-ENPA snaží setkat se s panem Bretonem a jeho kabinetem, aby je seznámily s obavami vydavatelů, zatímco na jasné politické rozhodnutí se stále čeká. Mnoho členských států vyjádřilo během jednání Rady své pochybnosti, takže Komise si je dobře vědoma problémů s textem.

Sazby DPH

Dne 5. prosince Rada Ecofin schválila zprávu Evropské radě o pokroku dosaženém finským předsednictvím v oblasti daňových otázek. Tato zpráva obsahuje návrh Komise z roku 2018, který by členským státům poskytl větší svobodu při stanovování sazeb, a zavádí „negativní seznam“ zboží a služeb, u nichž není použití snížených sazeb přípustné (namísto „pozitivního“ seznamu v současném režimu). Dokument potvrzuje, že několik členských států podporuje „pozitivní seznam“ namísto „negativního seznamu“. Očekává se, že nadcházející chorvatské předsednictví přijde s pozitivním seznamem, který bude kombinovat návrhy členských států. Chorvaté v průběhu tohoto týdne vedou bilaterální setkání s členskými státy, aby vyslechli priority každé země.

Nařízení o označování pneumatik

Během poslední schůze výboru Evropského parlamentu ITRE dne 4. prosince byl schválen návrh nařízení o označování pneumatik drtivou většinou 59 hlasů proti 2. Tento návrh ale není na pořadu jednání plenárního zasedání v prosinci; proto se očekává, že se projednávání uskuteční v roce 2020. V Radě podalo předsednictví dne 4. prosince zprávu o pokroku dosaženém v projednávání návrhu. Nová pravidla budou formálně přijata v další fázi. EMMA-ENPA bude členy nadále informovat o vývoji.

Výroční zpráva o politice EU v oblasti hospodářské soutěže

Evropský parlament zveřejnil svůj návrh nezávazné zprávy o politice hospodářské soutěže EU vytvořené z vlastní iniciativy. Tuto zprávu prosazuje europoslanec Yon-Curtin (Renew, Francie) a pokouší se jejím prostřednictvím stanovit agendu Evropské komise týkající se pravidel hospodářské soutěže. Je to politické prohlášení, které zdůrazňuje úlohu hospodářské soutěže v globalizaci, usiluje o přizpůsobení hospodářské soutěže digitálnímu věku a požaduje důslednější úlohu Evropského parlamentu v otázkách hospodářské soutěže. EMMA-ENPA vidí v této iniciativní zprávě příležitost představit prvky ze své vlastní platformy. Načasování je nyní správné, protože lhůta pro předložení pozměňovacích návrhů je 9. ledna. Pozměňovací návrhy budou projednány ve dnech 22. – 23. ledna a hlasování výboru je naplánováno na 18. února. Zatím se očekává, že se o zprávě bude hlasovat na plenárním zasedání příští rok v březnu.

Elektronický důkaz

EMMA/ENPA se setkala s europoslankyní Körnerovou (RE / DE) a zároveň stínovou zpravodajkou liberální frakce k návrhu, jehož cílem je poskytnout soudním orgánům v evropských členských státech nástroj pro vyžádání elektronických dat uložených v jiném členském státě přímo orgány provádějícími vyšetřování a stíhání. Od té doby co zpravodajka předložila svůj návrh zprávy, v němž navrhuje zapojení soudů vykonávajícího státu, bylo předloženo 600 pozměňovacích návrhů, které dosud nebyly zveřejněny. Zatímco Zelení a GUE chtějí poskytnout další záruky nad ty, které navrhuje zpravodajka, liberálové podporují „vyvážený přístup“ s omezeným zapojením vykonávajícího státu. Při hledání kompromisů na nadcházejících stínových schůzích bude s největší pravděpodobností klíčová pozice EPP.

Vnitrostátní legislativa

Francouzský senát varuje pře lex Avia. Ve středu právní komise francouzského senátu prozkoumala návrh zákona proti nenávistnému obsahu online. Zpravodaj André Frassa však již předložil kolem třiceti pozměňovacích návrhů, které výrazně upravily znění a odvolávají se na připomínky Evropské komise. Takové pozměňovací návrhy by například ukončily povinnost platforem zabránit tomu, aby bránily novému publikování dříve odebraného obsahu.

 

Nadcházející události:

17. prosince: Konference Big Tech a internet: Jak to bude dál v Evropě?

 

Různé novinky

Boj proti lelegálnímu chování online. V pátek 6. 12. zveřejnilo zpravodajské středisko Stratcom při NATO zprávu „Jak společnosti sociálních médií selhávají v boji proti neautentickému chování online“, testující schopnost čtyř platforem (Facebook, Instagram, Twitter a YouTube) nezávisle odhalit jejich zneužití a také jejich schopnost reagovat na zpětnou vazbu uživatelů. Celkové výsledky jsou v rozporu s veřejnými prohlášeními a zprávami o sebehodnocení těchto společností, protože se soudí, že nedokážou adekvátně čelit nelegálnímu chování. Na druhé straně dokument zdůrazňuje významné rozdíly mezi těmito čtyřmi platformami a poukazuje na jejich relativní silné a slabé stránky. Zpráva ve zkratce zní: „Samoregulace nefunguje: průmysl manipulace každým rokem roste. Nevidíme žádné známky toho, že by bylo stále dražší nebo obtížnější provádět rozsáhlou manipulaci se sociálními médii. “ Zpráva prosazuje ve svých doporučeních regulaci trhu proti manipulaci se sociálními médii.

Komisařka Věra Jourová v komentáři ke zprávě tweetovala: „Nemůže být tak levné a tak snadné jako dnes organizovat cílené manipulační kampaně a provozovat je na sociálních médiích. Společnost také potřebuje vědět, co se děje za algoritmy a platformami, které je třeba otevřít výzkumníkům a vládám“. Dodala: „Platformy musí zvýšit úsilí proti dezinformacím, zejména ze zahraničních zdrojů. Kriticky zhodnotím Kodex praktických postupů proti dezinformacím EU a převedu ho do Akčního plánu evropské demokracie.“

Výrok týdne

Na chillinské konference o hospodářské soutěži hovořila paní Vestagerová, výkonná viceprezidentka Evropské komise odpovědná za hospodářskou soutěž, o potřebě revidovat „definici trhu“, kterou Komise používá od roku 1997 k „výpočtu tržních podílů, tak aby údajeposkytovaly smysluplné informace týkající se tržní síly pro účely posouzení dominance “. Komisařka zdůraznila, že je nezbytné aktualizovat definici tak, aby se zajistilo, že hospodářská soutěž bude stále fungovat i mezi produkty a službami, které nejsou ustanoveny v tradičním smyslu, což jsou například digitální výrobky založené na platbách za poskytnutá osobní data.