Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy

10. 12. 2019

Novinky z evropské legislativy

Nová Evropská komise

Nová Evropská komise prošla celým jmenovacím řízením a byla schválena během středečního plenárního zasedání ve Štrasburku Evropským parlamentem. Schválení nebylo npřekvapivé, protože tým předsedkyně Ursuly von der Leyenové si zajistil oficiální podporu vedoucích politických frakcí EPP, S&D a Renew Europe. Poslanci potvrdili novou Komisi 461 hlasy proti 157 a 89 abstencím, což je silnější většina, než v roce 2014 získala komise předsedy Jean-Claude Junckera (423 pro). Zelení se rozhodli zdržet hlasování, nepřesvědčeni „Evropskou zelenou dohodou“ oznámenou novou předsedkyní Evropské komise. Zelené také nepřesvědčili někteří komisaři, zmínili se o údajném střetu zájmů francouzského kandidáta Thierryho Bretona a o podpoře sporného maďarského předsedy vlády Orbána komisařem Olivérem Várhelyim. Von der Leyenová představila svůj tým včetně některých nových pověření dosavadních osob: Mariya Gabriel bude nyní komisařkou pro „inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež“. Thierry Breton bude mít na starosti vývoj datové strategie. Nový tým se oficiálně ujal úřadu v neděli 1. prosince.

E-Privacy

Po neúspěšném pokusu o dosažení obecného přístupu členských zemí dne 22. listopadu předsednictví zveřejnilo dne 27. listopadu zprávu o pokroku projednávání, která byla předložena Radě TTE dne 3. prosince. To představuje poslední krok projednávání tohoto návrhu za rok 2019. Zpráva shrnuje změny provedené v návrhu v posledním pololetí, včetně ustanovení týkajících se podmíněného přístupu k obsahu webových stránek, zpracování a uchovávání údajů a nutnosti neohrožovat stávající obchodní modely a služby informační společnosti financované prostřednictvím reklamy. Thierry Breton, nový komisař odpovědný za elektronické soukromí, se při svém prvním oficiálním vyjádření k návrhu zpočátku zdál neutrální, ale po vyslechnutí různých obav z mnoha členských států prohlásil, že bude pracovat na předložení nového návrhu e-Privacy, který bude brát ohled na potřeby všech stran. Poté ale zmínil, že v tomto návrhu je stále možný jakýkoli vývoj.

Sazby DPH

Na pracovní skupině, která se konala dne 26. listopadu, finské předsednictví předložilo dokument, který vznesl řadu otázek ke směrnici, kterou se novelizuje stávající směrnice 2006/112 / ES o sazbách daně z přidané hodnoty. Tento dokument ale nepředstavuje první kompromisní znění, jak bylo dříve oznámeno. Jednou z otázek bylo, zda by se návrh měl posunout směrem k „pozitivnímu seznamu“, podle něhož by bylo možné použít zvláštní sazby DPH pouze pro omezený seznam zboží, nebo, jak navrhuje Komise, „záporný seznam“, kde by bylo zařazeno na seznam pouze zboží, které by nemohlo využívat snížených sazeb. V rámci diskuse pracovní skupiny se většina členských států vyslovila pro přechod k prvnímu řešení. Diskuse byla se konstruktivnější, protože se netýkala konkrétního zboží, které má být uvedeno. Finské předsednictví již dál nebude pořádat žádné schůzky k tomuto návrhu, ale bude informovat o dosaženém pokroku zpět Radě Ecofin. Očekává se, že nadcházející chorvatské předsednictví bude pokračovat v projednávání návrhu a předloží nový pozitivní seznam, který bude kombinovat přání členských států. Chorvaté budou v příštím týdnu vést dvoustranná setkání s každým členským státem, aby každý mohl představit své priority.

Návrh iniciativní zprávy o hospodářské soutěži

Francouzská europoslankyně z frakce Renew Europe, paní Stéphanie Yon-Courtin, bude mít na starosti nový návrh iniciativní zprávy o digitální soutěži. Návrh zprávy bude projednán ve výboru ECON Evropského parlamentu dne 12. prosince a navrhuje regulaci platforem ex ante s cílem zlepšit rovné podmínky na digitálním trhu. Podle harmonogramu mohou poslanci předložit pozměňovací návrhy do 19. ledna. Můžeme očekávat, že závěrečná zpráva Parlamentu bude hotova do konce února 2020. EMMA a ENPA zaslaly paní Yon-Courtinové žádost o schůzku, aby představily dokument o stejných tématech, představily priority vydavatelů a zahájili dialog o otázkách hospodářské soutěže pro tisk.

Nad rámec politiky EU

Německé soutěžní právo - Toto léto začalo německé spolkové ministerstvo hospodářství připravovat 10. dodatek zákona o hospodářské soutěži, naposledy revidovaný v roce 2017. Ministerstvo zveřejnilo první návrh GWB Digitalisierungsgesetz dne 7. října. Návrh bude poté muset projít spolkovým sněmem, který v něm může provést změny. Očekává se, že nový zákon vstoupí v platnost v roce 2020 a pravděpodobně se zaměří na zneužití dominantního postavení hlavními platformami. Ministerstvo rovněž vytvořilo komisi, která bude definovat priority nadcházejícího německého předsednictví, které jsou shrnuty v 22-bodovém dokumentu, který je k dispozici zde a zaměří se na zajištění zpochybnitelnosti mocenských pozic v digitální ekonomice. 

Francouzský návrh zákona proti projevům nenávisti online - Francouzská zpravodajka Laetitia Avia v komentáři k obavám Evropské komise ohledně slučitelnosti mezi francouzskou navrhovanou iniciativou „Loi Avia“ a směrnicí o elektronickém obchodu prohlásila, že text zásadně nepodkopává směrnici, protože Evropská komise se rozhodla provádět pouze nezávazná pozorování. Na druhé straně připustila, že je třeba znovu zvážit povinnost platforem přijmout příslušná opatření, aby se zabránilo opětovnému šíření odstraněného nezákonného obsahu. Kromě toho dospěla k závěru, že pozorování neovlivňuje podstatu textu. Minulý týden Cedric O, státní tajemník pro digitální sektor, potvrdil, že vláda předpokládá jen okrajové změny návrhu zákona, které budou analyzovány Senátem v polovině prosince.

Další informace

Příští předsednictví Rady EU - Chorvatské předsednictví Rady začne 1. ledna 2020. Chorvatsko připravilo svůj šestiměsíční program předsednictví založený na čtyřech prioritách, včetně programu „Evropa se spojuje: propojená ekonomika a naplněný potenciál“. Tato priorita bude konkrétně zahrnovat  oblasti: „vysoce kvalitní a bezpečná datová infrastruktura: vytvoření funkčního společného digitálního trhu a snížení digitálních mezer; vytváření podmínek pro plné fungování a bezpečnost 5G sítí; zahájení diskuse o právních a etických důsledcích umělé inteligence a definování standardů pro nové technologie. Dále v části „Ochrana svobody a demokracie“ zmiňuje „ochranu osobních údajů a soukromí“, což by mohlo být pro vydavatelský sektor problematické. Úplné seznam priorit je k dispozici zde.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update, číslo 8, 3. prosince 2019