Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rada ministrů jednala o návrhu e-Privacy

3. 12. 2019

Rada ministrů jednala o návrhu e-Privacy

Dne 3. 12. 2019 jednala Rada ministrů členských zemí EU pro telekomunikace o zprávě o průběhu projednávání návrhu evropského nařízení o e-Privacy. I po řadě technických jednání pracovní skupiny pro telekomunikace se nepodařilo najít shodu členských zemí na formulaci některých klíčových ustanovení. Situace je taková, že současnou podobu návrhu, která přináší ohrožení vydavatelů v oblasti digitálního publikování, žádá upravit nebo přepracovat 8 členských zemí, kdežto na její podporu se staví 4 země a neutrální pozici zaujímá jeden stát. Pozice dalších zemí není známa.

Jednání se zúčastnil nový evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton, do jehož kompetence téma ochrany osobních dat na jednotném trhu spadá. Pan Breton prokázal ve vztahu k projednávání návrhu značnou flexibilitu, neboť zahájil diskusi v Radě tím, že řekl, že členské státy by měly včas najít řešení, jak postupovat vpřed v dalších jednáních. Poté, co vyslechl různé kritické postoje některých členských států ke stávající podobě dokumentu, navrhl, aby Komise předložila nový návrh nařízení o e-Privacy, který by začal být projednáván v rámci následujícího evropského předsednictví, které bude vykonávat Chorvatsko od ledna 2020. Při následné tiskové konferenci však prohlásil, že jsou na stole všechny možnosti (například, že Chorvatsko zahájí další diskusi zemí v bodě, kde finský návrh skončil nebo Evropská komise návrh zruší a přijde s novým).

Vývoj situace v každém případě znamená, že se projednávání současné pro vydavatele extrémně nevýhodné podoby nařízení zbrzdí a otevře se prostor pro lepší podobu dokumentu.

Zdroj: zpráva EMMA/ENPA