Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA se připojuje k Stars4Media, novému evropskému programu pro mladé mediální profesionály

29. 11. 2019

WAN-IFRA se připojuje k Stars4Media, novému evropskému programu pro mladé mediální profesionály

WAN-IFRA se připojuje k programu Stars4Media.eu, výměnnému programu pro mladé mediální profesionály s cílem podpořit inovace médií a přeshraniční spolupráci v Evropě. Stars4Media, pilotní projekt zaměřený na média, spolufinancovaný Evropskou unií, podpoří 100 nadějných mladých odborníků v oblasti médií spolupracujících na inovativních iniciativách založených na spolupráci.

Stars4Media.eu povede konsorcium tvořené Svobodnou univerzitou Brusel VUB (Vrije Universiteit Brussel), Fondation Euractiv, Evropskou federací novinářů a WAN-IFRA, Světovou asociace vydavatelů novin a zpravodajství. Účastníky programu budou mladí mediální profesionálové s mediální zkušeností 2–10 let.

Cílem Stars4Media je posílit inovace médií a přeshraniční spolupráci v evropském mediálním průmyslu zavedením vhodného rámce pro inovativní činnost. Stars4Media, přední evropský vzdělávací program určený pro 100 mladých mediálních profesionálů, bude rozvíjet perspektivní projektové iniciativy v rámci evropských médií.

Projekt vyzývá k účasti profesionály z různých odborných oblastí (novináři, grafici, správci sociálních médií, vývojáři technologií a produktů, marketingoví odborníci). Tímto interdisciplinárním přístupem chce Satrs4Media urychlit kariéru „mediálních vycházejících hvězd“ a rozbít funkční izolaci která často brání novým myšlenkám. Mladí mediální profesionálové budou vyzváni, aby předložili projekty v jednom ze čtyř následujících témat souvisejících s důvěrou v média a využíváním dat v médiích: Konstruktivní žurnalistika, Datová žurnalistika, Umělá inteligence, Jazykové technologie

„V příštím roce se asi 100 mediálních profesionálů v celé Evropě naučí nové dovednosti prostřednictvím placených pozic v mediálních organizacích z jiných zemí. Ve stále složitějším mediálním prostředí by to mělo vést ke zvýšení inovací a přeshraničnímu zpravodajskému pokrytí. Jedná se o pilotní projekt a velmi se těším na poznatky, abychom pochopili, zda a jak by měl být tento systém rozšířen. Nyní vyzývám zájemce, aby očekávali nadcházející zveřejnění výzvy k účasti ve „Stars for Media“. Vše nejlepší!", uvedla Mariya Gabrielová, komisařka pro mládež, inovace, vzdělávání a kulturu Evropské komise

„Žurnalistika je na křižovatce, důležitější než kdykoli předtím a křehčí než kdy jindy. Naléhavě potřebujeme investovat do inovací, nových způsobů, jak si získat rozmanité publikum a stimulovat důvěru. Umožnit mladým profesionálům v médiích, aby se setkali s osvědčenými postupy mimo svou redakci, je krásná šance, doufáme, že se o ni budou ucházet mnozí,“ sdělila Evropská federace novinářů

„Řešíme dvě klíčové výzvy, které stále brání procesům transformace tisku v digitálním věku: projektový management a kultura produktů. Díky jedinečnému celoevropskému twinningovému programu Stars4media pomůže zúčastněným společnostem skutečně přehodnotit jejich vztah k inovacím a začlenit zkušenosti do inovací v rámci naší kultury a organizace,“ uvedl Vincent Peyrègne, generální ředitel WAN-IFRA

Christophe Leclercq, zakladatel mediální sítě EURACTIV, vysvětlil kontext projektu: „Tento pilotní projekt byl vytvořen s mediálním sektorem a pro něj, aby podpořil obecný zájem demokracie. Vyjádřilo mu svou podporu 45 stakeholderů, poté se jej ujalo 15 poslanců EP ze 4 hlavních politických frakcí. Veřejná podpora novinářské spolupráce nebo svobody tisku je užitečná, toto je ale něco jiného: zde se jedná o přeshraniční inovace a ekonomickou udržitelnost.“

Přihlašování a průběh

Výzva k vyjádření zájmu a přihlašování bude vyhlášena v nejbližších dnech na webu www.stars4media.eu

Po fázi předběžného výběru pomůže výběrová akce („Europe’s media lab“ plánovaná od 3. do 6. března 2020 v Bruselu) zdokonalit navrhovanou iniciativu a v případě potřeby sdružit odborníky z podobně zaměřených médií kolem jednotlivých inovačních iniciativ. Vybrané týmy budou využívat ad hoc školení a poté budou realizovat společnou konkrétní spolupráci. Tato základní výměna na místě bude zahrnovat jak geografickou mobilitu, tak virtuální týmovou práci.

Interní podpora mediální společnosti poté přijde od starších mentorů, aby byla zajištěna účinnost, dopad a perspektiva iniciativ. Zúčastněné mediální organizace budou později podporovat investice opírající se o nejlepších iniciativy, stimulovat spolupráci mezi evropskými médii a pomáhat rozvíjet nové obchodní modely pro svá média.

Nezávislí odborníci na média v poradním výboru Stars4Media poskytnou celkové strategické vedení, neformální poradenství „osamělým hvězdám“ (nespárovaní kandidáty) a také účast v porotě pro výběr účastníků.

Nezávislost poroty: členové poroty se zavázali, že v dané době vyhlásí jakýkoli střet zájmů a zdrží se hlasování o těchto žádostech.

Stars4Media je spolufinancována Evropskou unií (číslo grantové smlouvy: LC-01337350).

 

Pořádající konsorcium

Konsorcium koordinuje Svobodná univerzita Brusel - VUB (Vrije Universiteit Brussel), univerzita s jedním z předních evropských mediálních inovačních oddělení (imec-SMIT) a zkušeností s výměnnými programy, ve spolupráci s Fondation EURACTIV, iniciátorem projektu.

Partneři konsorcia zahrnují prostřednictvím svých členských komunit a profesionálních setkání široké sítě novinářů, vydavatelů a lídrů mediálních technologií. Partneři konsorcia si vyžádají přihlášky uchazečů k předběžnému výběru v rámci 4 tematických částí programu. Nejlepší iniciativy budou oceněny během série konferencí plánovaných na červen 2020 asociací WAN-IFRA a na podzim 2020 nadací EURACTIV.

• SMIT znamená Study in Media, Innovation and Technology. SMIT je výzkumná skupina v rámci Vrije Universiteit Brussel a IMEC. SMIT je lídrem konsorcia.

• Fondation EURACTIV je think-tank zaměřený na zdravý rozvoj mediálního sektoru v Evropě. Přispívá ke zdraví demokracie a rozvoji evropské veřejné sféry.

• Evropská federace novinářů (EFJ) je největší organizací novinářů v Evropě a zastupuje přes 320 000 novinářů v 72 novinářských organizacích ve 45 zemích.

 

KONTAKTY

• Catalina Dumbraveanu - projektová manažerka Stars4Media - VUB -catalina.dumbraveanu@vub.be

• Valentin Dupouey - ředitel - Nadace EURACTIV - valentin.dupouey@euractiv.com

• Stephen Fozard - ředitel, Globální aliance pro mediální inovace WAN-IFRA - Stephen.fozard@wan-ifra.org.

Odkazy

Zdroj: zpráva WAN-IFRA