Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorské právo pro vydavatele tisku: Francie udržuje tlak na Google

27. 11. 2019

Autorské právo pro vydavatele tisku: Francie udržuje tlak na Google

Francie zahrnula otázku odvozeného práva pro tisk na pořad jednání Evropské rady ministrů kultury, která se konala ve čtvrtek v Bruselu. Vydavatelé francouzského tisku podali proti společnosti Google stížnost k francouzskému úřadu pro hospodářskou soutěž Autorité de la concurrence.

Proti společnosti Google se tvoří evropská fronta. Na Evropské radě ministrů kultury, která se konala ve čtvrtek v Bruselu, vystoupil ministr Franck Riester opět proti americkému gigantovi, který obchází francouzský zákon zakládající autorské právo pro vydavatele tisku. Případ vedl k intenzivní debatě po té, co zákon, který je výsledkem evropské směrnice, kterou Francie jako první země implementovala, vstoupil v platnost 24. října.

Francouzský ministr kultury zařadil téma na pořad jednání Rady s cílem vypracovat zejména hodnocení stavu jednání se všemi evropskými partnery. "Německo, Španělsko, Itálie, Portugalsko, Řecko, Česká republika, Dánsko, Chorvatsko ... Všichni uvedli, že byli mobilizováni, aby implementovali toto právo a dosáhli jeho respektování," řekl ministr Franck Riester pro deník "Echos". Pouze Polsko si zachovává výhrady.

Právo předpokládá platby vydavatelům tisku ze strany platforem jako Google nebo Facebook výměnou za indexování článků. Ale američtí obři se však podle jejich výkladu rozhodli nerespektovat toto právo.

Všeobecná mobilizace

Vláda se v této otázce autorských práv silně zmobilizovala. V polovině října na francouzsko-německé radě ministrů prezident Emmanuel Macron vyzval vnitrostátní a evropské orgány pro hospodářskou soutěž, aby „zahájily co nejdříve všechny možné procedury“. Ve Francii množství tiskových redaktorů právě podalo stížnost proti společnosti Google k úřadu pro hospodářskou soutěž a obvinili ji ze zneužití dominantního postavení.

Ve čtvrtek hovořil Franck Riester s evropskou komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou o potřebě prosazovat evropské právo. „Tyto strukturující platformy mají místo tak silné, že jsou někdy vedeny k jeho zneužívání,“ tvrdil. „Musíme najít vhodnou odpověď. Google například již dostal evropské sankce za zneužívání dominantního postavení, ale to mu nezabránilo v hledání dalších špatných způsobů chování. Pokud jde o hospodářskou soutěž, možná budeme nyní potřebovat opatření ex ante, nikoli až ex post ... “, řekl.

Problematika statutu platforem (vyhledávač, vydavatel a podobně) je také předmětem jednání. Dnes je problém tyto společnosti takto kvalifikovat pro jejich velkou rozmanitost. Některé z nich kumulují několik statusů. Jednou z cest by bylo přijímání právních předpisů na evropské a vnitrostátní úrovni.

Ve Francii uvažuje Franck Riester o zdokonalení zákona, aby měl „v případě potřeby“ ještě účinnější nástroje k jeho vymáhání. V návrhu audiovizuálního zákona, který musí projít před Parlamentem na začátku roku 2020, pro to existuje ještě skulina. Také další evropské země se chystají transponovat směrnici. Příležitost pro Francii je poučit se z mechanismů, které mohou přijmout. 

Autorka: Fabienne Schmitt, L´Echos

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 25. listopadu 2019