Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tištěné noviny jsou populárnější, než se myslí

26. 11. 2019

Tištěné noviny jsou populárnější, než se myslí

Po celá léta klesá prodej téměř všech tiskových produktů. Průzkum zároveň ale ukázal, že většina občanů čte raději média na papíře než digitálně. Jak to jde dohromady?

Minulý týden představily dvě velmi odlišné německé průzkumné agentury dva velmi odlišné výsledky. Výzkumný ústav veřejného mínění v Allensbachu předložil důkazy, že autoagresivní chování německé vládní velké koalice dramaticky podkopává důvěru ve výkon vlády a politickou stabilitu. Zatímco v polovině minulého funkčního období (tj. v roce 2015) polovina občanů považovala „kvalitu vlády“ za zvláštní německou přednost, dnes je to jen čtvrtina.

A s důvěrou ve vládu slábne důvěra ve strany a politiku, v demokracii a ve schopnost státu jednat. Obzvláště znepokojivé je zjištění, že většina občanů v nových volbách nevidí východisko z neuspokojivé situace. Pouze necelá pětina očekává, že nové volby posílí vládu. Jaké to dilema.

Může existovat nespočet důvodů, proč jsme dnes tam, kde jsme. Ale skutečnost, že internet přispívá k rostoucímu zoufalství veřejnosti svou negativní spirálou zpráv, svými vlastními negativními mechanismy a svou logikou klikání bez etiky, se však zdá být nepochybná.

V tomto ohledu by měla být věnována pozornost vydavatelům tištěných médií, která jsou již 20 let v defenzívě. A to proto, že relativně mladý institut veřejného mínění v Erfurtu Insa nedávno nalezl velmi zajímavý empirický poznatek: Více než polovina všech respondentů čte noviny a časopisy radši v tištěné podobě než v digitální formě. A pokud počítáte ty, kteří dávají přednost pro získávání zpravodajského obsahu tiskový nebo online obsah, pak se téměř dvě třetiny lidí rozhodují pro tiskový obsah.

63 až 70 procent voličů CDU, SPD, FDP, Levice a Zelených chce mít v roce tištěné noviny. U příznivců AfD je tento podíl menší, ale i tak dosahuje nejméně 52 procent. Ale co se místo toho děje? Tištěné noviny umírají, i když je velká většina toho názoru, že jsou dobré. Stejně tak si většina občanů přes vše myslí, že vláda velké koalice by měla pokračovat. To není žádná falešná zpráva, ale německý paradox roku 2019.

Susanne Gaschke

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 25. listopadu 2019