Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Návrh ePrivacy nebyl schválen Radou EU do trialogu

25. 11. 2019

Návrh ePrivacy nebyl schválen Radou EU do trialogu

V pátek večer se v rámci finského předsednictví Radě EU hlasovalo o klíčovém legislativním návrhu nařízení k ochraně soukromí ePrivacy. Návrh nebyl přijat a bude tudíž předmětem dalšího projednávání, v pořadí již sedmého předsednictví, které se jím bude nucené zabývat pod vedením Chorvatů od ledna 2020.

Stávající znění ePrivacy nezískalo v hlasování potřebný většinový souhlas členských států, aby mohl být zahájen trialog (General Approach).

Některé členské státy přitom prokázaly značnou neústupnost, když se postavily proti navrhovanému znění nové legislativy.

Výsledek hlasování byl tento:

PRO:

Nizozemsko, Dánsko, Bulharsko, Irsko, Řecko, Španělsko, Kypr;

BEZ VYJÁDŘENÍ NÁZORU:

(což se prakticky počítá také jako hlas PRO)

Litva, Chorvatsko, Lotyšsko

PROTI:

Rakousko, Česká republika, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Maďarsko; Itálie; Malta; Polsko; Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Švédsko a Velké Británie

ZDRŽEL SE:

(což se prakticky počítá také jako hlas PROTI)

Belgie

Očekávaný další postup:

  • V rámci finského předsednictví se již nic nového nestane. Neplánuje se žádná další pracovní skupiny (WG), což prakticky znamená, že (pokud) se opět setkáme s projednáváním návrhu ePrivacy v lednu 2020, tak to bude nejdřív pod taktovkou Chorvatského předsednictví Radě EU (Croatian EU Presidency).
  • Profesní asociace se budou i nadále snažit přesvědčit Evropskou komisi, aby svůj návrh stáhla z projednávání a vyčkala s některými legislativními návrhy až do revize GDPR;
  • Zároveň se budeme snažit vysvětlit francouzskému eurokomisaři panu Thierry Bretonovi, že by se měl osobně vložit do procesu stažení tohoto nedomyšleného legislativního návrhu;

Pokud by se podařilo, aby Evropská komise skutečně stáhla ePrivacy z projednávání, tak by bylo historicky poprvé, kdy by v oblasti ochrany osobních údajů a soukromí k podobnému kroku přistoupila. Nelze tedy očekávat, že by se tak stalo bez potřebné argumentace ze strany průmyslu a evropských firem.

zdroj: zpráva EMMA/ENPA