Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny jako influencer pro cestování

20. 11. 2019

Noviny jako influencer pro cestování

Studie cestovního ruchu ZMG: Stránky o cestování v novinách inspirují plánování dovolené. Čtenáři novin a uživatelé se s programem nejlepších týdnů roku seznamují celoročně: 61 procent jich četlo každou část svých regionálních deníků věnovanou cestování. Stránky o cestování nejsou jen vítaným a intenzivně čteným obsahem. Poskytují také důležité impulsy pro vlastní plánování dovolené. To ukazuje studie ZMG Tourism Study 2019, nyní publikovaná BDZV.

Kromě informací rodiny a přátel jsou nejdůležitějšími zdroji pro turisty při plánování dovolené cestovní texty, reklamy a přílohy novin. 41 procent čtenářů se pravidelně informuje o aktuálních nabídkách cest v denním tisku. Články o cestování v časopisech mohou stimulovat 38 procent, 33 procent se spoléhá na hodnotící a srovnávací portály, 30 procent využívá cestovní programy v rozhlase a televizi a 22 procent využívá digitálních nabídek turistických společností.

Vysoký impuls

Část novin věnovaná cestování je pro čtenáře nejstřízlivějším zdrojem informací. Mnohými je dokonce považována za „nejdůležitější část“ novin, která je považována za důvěryhodnou (77 procent), vynalézavou a dobře zpracovanou (69 procent). 55 procent také oceňuje vysokou užitnou hodnotu. Zpravodajství zaměřené na cestování také často přímo aktivuje konkrétní kroky od plánování cest po rezervaci.

Například 69 procent čtenářů novin používá stránky o cestování jako příležitost k hovoru s přáteli o tématu dovolených, k posezení se svými rodinami při vlastním plánování dovolené (59 procent) a k získání více informací o zájezdu nebo jeho poskytovateli. Jedna třetina cest je ve skutečnosti aktivována čtením novin: 35 procent je motivováno informacemi o cestování a reklamami, 33 procent je motivováno, aby kontaktovaly poskytovatele a zarezervovali si zájezd nebo ubytování.

Čtenáři milující cestování

Co dále ukazuje studie ZMG v cestovním ruchu: čtenáři novin jsou správnou cílovou skupinou pro cestování. Více než dvě třetiny (69 procent) si jich oddechnou od každodenního života nejméně třikrát ročně. Oblíbená je dovolená u moře (57 procent), po ní následují městské zájezdy (54 procent), horské túry (25 procent), kulturní a vzdělávací výlety (15 procent), okružní plavby a lázeňské dovolené (každý po 13 procentech). Vzhledem k tomu, že téměř polovina (48 procent) fanoušků cestovní sekce má čistý příjem domácnosti více než 3 000 eur, má k dispozici také dostatečný rozpočet na cestování a krátké zájezdy.

„Stránky o cestování v novinách jsou ideálním prostředím pro reklamní trh cestovního ruchu a pro všechny, kdo chtějí lidi inspirovat pro malé i velké výlety. Díky tomu jsou noviny - tištěné i digitální - perfektním influencerem cestování, “komentuje výsledky studie BDZV hlavní jednatelka Katrin Tischer.

V rámci studie cestovního ruchu provedla agentura ZMG Zeitungsmarktforschung Gesellschaft průzkum na 1 728 čtenářích regionálních deníků ve věku 18 a více let. Studie byla provedena v srpnu a září 2019 jako online průzkum a copytest stránek o cestování.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 19. listopadu 2019