Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy

13. 11. 2019

Novinky z evropské legislativy

E-privacy

Dne 8. listopadu finské předsednictví zveřejnilo nový text nařízení o e-Privacy. Nejnovější návrh jde z hlediska vydavatelů lepším směrem, což svědčí o pochopení potřeb vydavatelů od Rady EU. Nejnovější verze uznává, že shromažďování a zpracování osobních dat může být nezbytné pro informační a online žurnalistické účely. 20. bod odůvodnění však stále ukládá vydavatelům tisku povinnost poskytnout dvě rovnocenné nabídky, což je nepřijatelné. Existuje pozměňovací návrh francouzské vlády, který představuje velmi elegantní řešení a do článku 8.1.a) vkládá vhodné vysvětlení vztahující se i odůvodnění 20. Za Francie ale předložila návrh pracovní skupině, je třeba ověřit. Na tento týden byly naplánovány dvě pracovní skupiny jedna, 12. listopadu a druhá 14. listopadu, s možností naplánovat ještě třetí na 18. listopadu. Finské předsednictví stále usiluje o dosažení obecného přístupu v COREPERu na jednání dne 22. listopadu, který potom bude potvrzen na zasedání Rady ministrů dne 3. prosince. Zda je takový postup proveditelný, zůstává neznámé.

Autorská práva

Druhé zasedání dialogu se stakeholdery o čl. 17 se konalo 5. listopadu. Setkání znamenalo konec první fáze procesu, který byl zaměřen na současné postupy spolupráce mezi nositeli práv a poskytovateli služeb v oblasti správy obsahu chráněného autorskými právy a vyřizování stížností uživatelů. V rámci jednání EMMA/ENPA znovu deklarovala svůj výrazný nesouhlas s rozhodnutími společnosti Google a Facebook v souvislosti s první implementací práva vydavatelů ve Francii. Třetí schůzka (25. listopadu) zahajuje druhou fázi dialogu s podrobnějšími prezentacemi stakeholderů o licencích a technologiích identifikace obsahu. Před 25. listopadem rozešle Komise sérii otázek s cílem lépe řídit debatu. Třetí fáze pak začne 16. prosince a bude pokračovat v novém roce. Bude se zabývat praktickým uplatňováním článku 17.

Elektronické důkazy

Ve čtvrtek 7. 11. byl představen návrh stanoviska poslance Evropského parlamentu Sippela (DE, S&D) k návrhu nařízení o elektronických důkazech. Dokument byl 12. 11. projednán výborem LIBE (lidská práva). Z prvního čtení text neobsahuje žádné z pozměňovacích návrhů zpracovaných EMMA/ENPA ani dostatečné záruky pro mediální sektor. Zdá se však, že stínový zpravodaj skupiny GUE navrhuje vyloučení z dosahu nařízení pro mediální sektor, což by bylo velmi podobné návrhům, které předložila EMMA/ENPA. Tento přístup by však musela podpořit většina poslanců. Setkání s koalicí mediálních asociací jsou naplánována na nadcházející dny a EMMA/ENPA se pokusí zajistit podporu pozměňovacích návrhů napříč politickými kluby.

Nařízení o ekologickém označování pneumatik

Je stále jasnější, že Evropský parlament je připraven uvést do souladu své stanovisko k vizuální reklamě s návrhem Rady uvedeným v nařízení o označování pneumatik. Je jasné, že po jednom návrhu členského státu v Radě, který by chtěl jít ještě dále než obecný přístup Rady, se Evropský parlament při jednáních přiblížil textu Rady. To zdaleka není ideální, a proto má EMMA/ENPA v plánu pokračovat v prosazování svých návrhů v těch aspektech, které mohou mít vliv na příjmy z reklamy v odvětví tisku.

Teroristický obsah

Dne 6. listopadu podal europoslanec Kolaja (frakce Zelených, ČR) zprávu výboru IMCO (vnitřní trh) o prvním jednání trialogu o teroristickém obsahu a uvedl, že hlavní rozdíly mezi postoji Evropského parlamentu a Rady jsou v proaktivních opatřeních, doporučeních a příkazech k odstranění obsahu. Parlament se nadále staví proti blokování legálního obsahu (včetně žurnalistiky), ale členské státy jsou skutečně ochotny chránit své bezpečnostní zájmy a mít možnost vydávat příkazy k odstraňování obsahu bez ohledu na místo působení poskytovatelů hostitelských služeb. Předsednictví a Evropská komise jsou odhodlány dosáhnout dohody do konce roku, ale Parlament by chtěl získat víc času. EMMA/ENPA se snaží přesvědčit Evropský parlament, aby přednostně řešil otázku vyloučení novinářského obsahu z dosahu ochrany. Druhý trialog se bude konat 20. listopadu.

Digital Services Act - DSA

Dne 5. listopadu se sešly pracovní skupiny pro telekomunikace a konkurenceschopnost, aby projednaly prezentaci Komise o přezkoumání směrnice o elektronickém obchodu neboli DSA. Komise upozornila na otázky, které je třeba vyřešit v budoucích právních předpisech, jako je právní roztříštěnost na jednotném trhu a dohled nad digitálními službami. Konzultace k novelizaci směrnice by mohla být zahájena začátkem roku 2020, zatímco posouzení dopadů a návrh dokumentu lze očekávat do konce roku 2020. Během setkání se zdálo, že země EU souhlasily s tím, že pravidla týkající se šíření nezákonného obsahu online je třeba novelizovat. Členské státy naproti tomu vyjádřili svůj úmysl nedotýkat se zásady země původu, zachovat režim odpovědnosti platforem a zákaz obecných povinností v oblasti monitorování. Někteří (Francie a Evropská komise) by chtěli stanovit limity, pokud jde o odpovědnost platforem a zaměřit se na největší hráče. To je slibný začátek. Na straně Parlamentu se koordinátoři ve výboru IMCO (vnitřní trh) ve středu 6. 11. dohodli, že budoucí iniciativní zpráva o tomto návrhu půjde skupině S&D. Otázka kompetencí však zůstává nevyřešena, protože Konference předsedů výborů (CCC) se o ní ještě musí dohodnout

Dezinformace

Dne 6. listopadu uspořádal výbor Evropského parlamentu LIBE (lidská práva) veřejné slyšení o boji proti nenávistným projevům a dezinformacím v online prostředí. Na jednání byli přítomni také zástupci Evropské komise. V souvislosti s implementací Kodexu proti dezinformacím uvedli, že nejviditelnější zlepšení se dosud týkají kontroly umisťování reklam a transparentnosti v politických reklamách. Na druhé straně zůstává hlavním nevyřešeným problémem přístup k údajům online platforem, nezbytný pro účely výzkumu. Hodnotící proces Komise bude pokračovat v nadcházejících měsících a do začátku roku 2020 bude připravena komplexní hodnotící zpráva. Do té doby a do nástupu do dalšího kolegia nebude Komise rozhodovat o dalším postupu mezi samoregulačními opatřeními a platnými právními předpisy.

Sazby DPH

Návrh týkající se sazeb DPH se dal opět do pohybu. Po jednom a půl roce finské předsednictví pokročilo vpřed s návrhem Komise z roku 2018, který by nahradil současný přechodný režim harmonizovaným systémem, v němž by všem členským státům byla poskytnuta stejná svoboda při stanovování sazeb DPH (až do 0%). Očekává se, že předsednictví předloží první návrh na příštím jednání pracovní skupiny dne 26. listopadu. Podle informací Finové za svého předsednictví návrh pravděpodobně neuzavřou, ale že k tomu může dojít za Chorvatů. Pokud jde o obsah návrhu, většina členských států se na posledním zasedání zástupců být nakloněna přístupu na principu „bílého seznamu“ - seznam zboží, na které se vztahuje výjimka umožňující zvláštní nižší sazby, jak tomu je v současnosti, namísto přechodu na návrh Evropské komise na principu „černé listiny“ zboží, na něž se snížená sazba nemůže vztahovat. EMMA/ENPA zaslala žádosti o schůzku finským a chorvatským zástupcům a bude pokračovat v sledování vývoje návrhu do příštího jednání pracovní skupiny.

Plánované akce:

13. listopadu: Akce Evropského parlamentu Boj proti teroristické propagandě online

14. listopadu: slyšení kandidátů na komisaře v Evropském parlamentu

14. listopadu: pracovní skupina pro elektronické soukromí

14. listopadu: Konference Virtuální nemoc? Potřeba zaručení transparentnosti digitální politické reklamy.

19. listopadu (prozatímní termín): vyhodnocení slyšení kandidátů na komiseře

19. listopadu: Zasedání výborů EMMA - ENPA a společná večeře

19. listopadu: Zasedání správní rady EMMA

20. listopadu: Zasedání správní rady ENPA

 

Zajímavost týdne

V úterý 12. listopadu výbor Evropského parlamentu JURI (právní záležitosti) prozkoumal a hlasoval o možných střetech zájmů posledních tří kandidátů na komisaře, paní Văleanové z Rumunska, pana Bretona z Francie a pana Várhelyiho za Maďarsko. Všichni prošli kontrolou, protože jejich prohlášení o zájmu byla schválena prostou většinou výboru. Hlasování v případě pana Bretona bylo těsné, pouze 12 poslanců EP hlasovalo pro a 11 hlasovalo proti. Slyšení tří kandidátů před příslušnými výbory se budou konat dne 14. listopadu. Pokud jde o datum zahájení činnosti Komise, existuje stáe překážka jejího nástupu do funkce v prosinci, protože Spojené království nenavrhlo žádné jméno navzdory žádosti paní Von der Leyenové po prodloužení Brexitu.

Zde najdete profil a mission letter  pana Bretona, který má na starosti vnitřní trh. Pokud bude potvrzen, bude mít na starosti generální direktoriát CONNECT, jednotný digitální trh a koordinaci práce pro novém DSA. Jeho slyšení se bude konat ve čtvrtek 14. 11. před výboru IMCO a ITRE (průmysl, doprava, energetika, výzkum).

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members, číslo 6 z 13. 11. 2019