Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | World Press Trends 2019: Bilance vydavatelů

4. 11. 2019

World Press Trends 2019: Bilance vydavatelů

Zjištění obsažená v již 30. vydání zprávy World Press Trends podtrhují pokračující složitost vývoje zpravodajského odvětví: Celkové globální příjmy vydavatelů v tomto oboru se v roce 2018 nadále snižovaly, ale trvale rostl rozsah platícího publika a poptávka po kvalitních zprávách.

Zpráva analyzuje data shromážděná z každoročního průzkumu WAN-IFRA ve více než 50 zemích světa a statistiky a data od jejích globálních partnerů, jako je ZenithOptimedia, IPSOS, PwC, Chartbeat, Parse.ly a IO Technologies.

„V příšeří pochybného obsahu dnes čtenáři hledají stále více důvěryhodný a kvalitní obsah. A to neznamená ztrátu pro vydavatele, kteří se více zaměřují na budování vztahů se svými čtenáři, kteří jsou potom ochotni platit za takový obsah, a více, “říká Vincent Peyrègne, CEO, WAN-IFRA.

"Letošní údaje také ukazují nesčetné problémy, kterým vydavatelé čelí. Stejně zajímavá jsou ale statistická data o dopadu svobodného a nezávislého tisku na řadu kritických společenských problémů."

Letošní analýzu provedli Dr. François Nel z Reader in Media Innovation at the Media Innovation Studio, University of Central Lancashire, Dr. Coral Milburn-Curtis, docent na Green Templeton College, Oxfordské univerzity a prof. Castulus Kolo, Macromedia University of Applied Sciences, Mnichov (Německo).

World Press Trends obsahuje mnoho klíčových ukazatelů výkonnosti z vydavatelského oboru. Zde jsou některé údaje z letošní zprávy:

• Globální tržby (tištěná a digitální zpravodajská média) klesly o 3 procenta (meziročně ve srovnání s rokem 2018), přičemž velká část tohoto pohybu pocházela z vývoje příjmů tiskové reklamy (pokles o 7 procent). Příjmy z digitální reklamy se zvýšily o 5 procent a očekává se, že se v roce 2019 dále zvýší.

• Počet platících čtenářů se v roce 2018 zvýšil o 0,5 procenta na 640 milionů denně, což bylo podpořeno především pokračující strategií na nárůst počtu čtenářů, kteří převedli své tiskové předplatné na digitální (meziročně o 11%). Téměř 54% celkových výnosů  novin pochází z prodeje obsahu.

• I přes velké zaměření na digitální transformaci odhadují autoři studie, že příjmy z tištěných verzí novin stále představují asi 86 procent příjmů vydavatelů zpravodajství. V roce 2018 celosvětově klesla distribuce tisku pouze o 1 procento. Tento obrázek se přirozeně liší v závislosti na regionu a zemi.

• Letošní World Press Trends nabízí robustní statistické důkazy, které ukazují přímé a silné vztahy mezi svobodným a nezávislým tiskem a faktory, které prokazují sílu demokracie, zdraví společností, jakož i bohatství států a bohatství jejich obyvatel. .

DATABÁZE WORLD PRESS TRENDS

Světové tiskové trendy publikuje WAN-IFRA od roku 1989. Zpráva je k dispozici členům WAN-IFRA bezplatně. Zprávu za rok 2019 zašle zájemcům z řad Unie vydavatelů kancelář na základě žádosti zaslané na e-mailovou adresu unie@unievydavatelu.cz.

Zdroj: zpráva WAN-IFRA