Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Alphabet: Mateřská společnost Googlu zveřejnila 23% pokles zisků v souvislosti s rostoucími náklady

29. 10. 2019

Alphabet: Mateřská společnost Googlu zveřejnila 23% pokles zisků v souvislosti s rostoucími náklady

Nepříznivé výsledky přichází v době, kdy společnost čelí antimonopolním hrozbám. Hodnota akcií Alphabetu klesla až o 4% za hodinu poté, co firma oznámila, že nedosáhla očekávání analytiků a vykázala 23% pokles zisku, protože čelí rostoucím výdajům.

Mateřská společnost společnosti Google vykázala ve třetím čtvrtletí zisk ve výši 10,12 USD za akcii, což je nižší než očekávaných 12,42 USD. Její čtvrtletní zisk klesl o 23% na 7,07 USD, což bylo ovlivněno investicemi do výzkumu, vývoje a marketingu.

Vedení společnosti uvedlo, že tržby z reklamy - většina zisku společnosti - dosáhly ve třetím čtvrtletí 33,92 miliard USD, zatímco ve třetím čtvrtletí loňského roku to bylo 28,95 miliard USD. Celkové příjmy Alphabetu ve výši 40,5 miliard dolarů překonaly očekávání analytiků.

„Jak jsme často říkali, řídíme naše podnikání z dlouhodobého hlediska a ne čtvrtletně," uvedla v pondělí hlavní finanční ředitelka společnosti Ruth Porat. „Stále se silně zaměřujeme na to, abychom dlouhodobě zlepšovali zkušenost uživatelů.“

Společnost rovněž uvedla příjmy z jiných oblastí - včetně dceřiných společností, jako je automobilka na auta s autonomním řízením Waymo, který dosáhla 155 milionů USD, což představuje nárůst ve srovnání se 146 milionů USD ve třetím čtvrtletí roku 2018.

Během tohoto čtvrtletí ale ztratila 941 milionů dolarů, což je nárůst oproti ztrátě 727 milionů dolarů před rokem. Přesto si udržuje silný růst příjmů z reklamy, uvedla Nicole Perrin, hlavní analytička eMarketeru, což je „dobré znamení pro BTL reklamní podnikání“.

Společnost Alphabet, která je světovým dominantním poskytovatelem internetových vyhledávacích služeb, reklamních a video služeb, zvýšila v posledních letech výdaje v různých oblastech, včetně cloud computingu a spotřební elektroniky, které považuje za zásadní pro udržení svého vedoucího postavení v tomto odvětví.

K neuspokojivému vývoji příjmům dochází v obě, kdy Google čelí velkým interním i vnějším hrozbám ze strany regulačních orgánů. V září vzneslo 48 generálních státních zástupců návrhy týkající se Facebooku a Googlu v souvislosti s nárůstem výzev na omezení rozmachu velkých technologických společností. Elizabeth Warrenová, Bernie Sanders a další demokratičtí kandidáti do prezidentských voleb v roce 2020 učinili z antimonopolních otázek ústřední téma svých kampaní.

Mezitím zaměstnanci interně vystoupili proti firemní politice, včetně srpnového zveřejnění veřejné petice, v níž vyzývali Alphabet, aby neuzavíral dohodu s americkou celní a hraniční správnou. V roce 2018 vyšly tisíce zaměstnanců společnosti, aby protestovaly proti politice obtěžování.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 29. října 2019