Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z vývoje evropské legislativy

29. 10. 2019

Novinky z vývoje evropské legislativy

Autorská práva

Čtvrtek 24. října znamenal první den platnosti práva vydavatelů tisku ve Francii. V této souvislosti se společnost Google jednostranně rozhodla změnit svá nastavení a požadovat od francouzských vydavatelů nepřijatelnou volbu uvolnit k užívání svůj obsah bez náhrady nebo být ve službách společnosti Google France penalizován. Jako odpověď uspořádaly francouzské asociace APIG, FNPS a SEPM ve čtvrtek tiskovou konferenci, ve které oznámily svůj záměr podat formální stížnosti francouzskému orgánu pro hospodářskou soutěž, aby vyřešil údajné zneužití dominantního postavení společnosti Google. EMMA-ENPA předala tuto zprávu tiskovou zprávou dále a vyjádřila solidaritu s francouzskými vydavateli.

 

Poslední novinky: Facebook ve Francii jednostranně upravil výchozí nastavení

Od pátku odpoledne Facebook omezil své služby bez předchozího upozornění. Nové výchozí nastavení se vztahuje pouze na obsah, který uživatelé zveřejňují, a kde se zobrazuje pouze nadpis a adresa URL. V pátek večer dostali vydavatelé zaregistrovaní francouzskou státní správnou e-mail s žádostí o poskytnutí bezplatné licence, aby mohli být znovu publikovány výňatky a obrázky z jejich článků. Francouzské asociace v pondělí 28. 10. ráno odpověděly tiskovou zprávou, ve které odsoudili porušení práva vydavatelů na Facebooku a oznámili jejich úmysl podniknout další kroky.

 

E-privacy

Po velkém úsilí, které vyvinula EMMA/ENPA a národní asociace v souvislosti s nařízením o e-Privacy, finské předsednictví správně rozhodlo, že návrh zatím není připraven k dalšímu postupu do jednání na politické úrovni, a vyzvalo k další práci na technické úrovni. Další návrh nařízení bude pravděpodobně zveřejněn tento týden. Zdroje EMMA/ENPA zatím neinformují, jaké by mohly být další kroky předsednictví po příštím jednání pracovní skupiny, které je naplánováno na 7. listopadu. I když pracovní skupina 7. listopadu vyřeší hrozby, které v návrhu spatřují vydavatelé, není, že ale tento úspěch nebude v dalších jednáních ohrožen. Cílem je se i nadále snažit, aby Komise svůj návrh vzala zpět.

Elektronický důkaz
Komisařka Věra Jourová vystoupila ve středu 23. října při prezentaci třetího každoročního přezkumu dohody o ochraně soukromí a uvedla, že 6. listopadu se očekává vydání zprávy Evropského parlamentu o návrhu týkajícího se elektronických důkazů. Kromě toho bude v Radě EU tento týden 30. 10. jednat o návrhu odpovědná skupina. EMMA-ENPA reaktivovala koalici mediálních sdružení, která vznikla minulý rok, s cílem společně prosazovat vyloučení redakčního a publicistického obsahu z působnosti nařízení.
 
Ekologické označování pneumatik
Během prvního trialogu Evropský parlament zdůraznil význam tématu z hlediska reklamy a obhájil své stanovisko, které je jako jediné pro vydavatele přijatelné, setkal se ale s tvrdou opozicí Rady EU. Podle některých informací Švédsko předložilo kompromisní text, který přesahuje rámec toho, co je obsahem obecného přístupu Rady. Jeho součástí je povinnost uvádět štítky ve všech vizuálních reklamách. 
 
Na konec
Komise předsedkyně von der Layenové - Nové hlasování Parlamentu o celém kabinetu nové Evropské komise bylo stanoveno na 28. listopadu, což znamená, že nová Komise se ujme úřadu v nejlepším případě až na začátku prosince. Na konci minulého týdne Francie nominovala svého nového kandidáta Thierryho Bretona, bývalého středopravého ministra hospodářství a průmyslu a významného podnikatele, který rezignuje ze své současné pozice v digitální transformační společnosti Atos 31. října. Jeho minulé ekonomické projekty mu mohou způsobit určité potíže v předběžném prohlášení o zájmech pro Evropský parlament. Již byl také vybrán alternativní kandidát Maďarska, kterým je profesní diplomat Olivér Várhelyi, jenž ale musí být ještě schválen. Rumunsko je nyní jediným členským státem, kterému zbývá navrhnout alternativního kandidáta.
  
Jednání v tomto týdnu:
28. října: horizontální pracovní skupina pro počítačové otázky
29. října: pracovní skupina pro energetiku
30. října: Přátelé předsednictví COPEN o elektronických důkazech a obecných záležitostech
30. října: COREPER I

30. října: COREPER II

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members, týdeník, vydání č. 04, 28. října 2019