Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé evropského tisku přivítali první příklad uplatňování práva vydavatelů na základě směrnice o autorském právu

25. 10. 2019

Vydavatelé evropského tisku přivítali první příklad uplatňování práva vydavatelů na základě směrnice o autorském právu

Od 24. října 2019 platí ve Francii zákon, který dává vydavatelům jasné právo požadovat od digitálních platforem platbu za užití obsahu, který tito vydavatelé vytvořili. Jedná se o první příklad implementace práva vydavatelů, které nově přináší na jaře letošního roku schválená evropská směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu.

Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA při této příležitosti uspořádaly tiskovou konferenci a vydaly tiskovou zprávu, kde také vyjadřují solidaritu s francouzskými vydavateli a novináři v případu společnosti Google, která oznámila, že v případě titulů, které nepřistoupí na to, že jí budou poskytovat právo na stávající používání článků jako dosud, bude publikovat ve své vyhledávací službě jen názvy článků a linky, ale rozhodně nehodlá vydavatelům platit.

Na tiskové konferenci bylo rovněž oznámeno, že francouzští vydavatelé podali formální stížnosti na chování společnosti Google francouzskému orgánu pro hospodářskou soutěž, který zahájil předběžné vyšetřování dne 2. října.

EMMA-ENPA se zasazuje o to, aby EU zaujala proaktivní roli při odstraňování konkurenční nerovnováhy, které vydavatelé tisku v celé Evropě čelí ve vztahu k dominantním platformám.

Celý text tiskové zprávy je k dispozici zde.

Zdroj: vlastní zpráva