Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky z evropské legislativy v říjnu

22. 10. 2019

Novinky z evropské legislativy v říjnu

E-privacy

 

Finské předsednictví předložilo dne 17. října nový text návrhu nařízení, který je ve své současné podobě nepřijatelný pro vydavatele. Předsednictví se zavázalo usilovat o politickou podporu svého návrhu na úrovni výboru Coreper, jestliže nevznikne většina ze zemí, které by se proti takovému kroku postavily. V současné době je pouze 7 zemí, které jsou jednoznačně proti dalšímu posunu návrhu v projednávání k dalším stupňům, a které usilují o další vyjasnění návrhu na technické úrovni. Existují informace, že pokus přesunout návrh na politickou úroveň je ve skutečnosti tajným plánem, jak jej zamítnout. To je ale příliš riskantní vzhledem k slabým zárukám, které v současné době v textu existují. Dne 22. 10. se koná diskuse, která bude rozhodující pro další postup návrhu.

 

Autorská práva

 

ENPA/EMMA byla součástí vybraných organizací, které se zúčastnily 15. 10. prvního dialogu stakeholderů k článku 17, kde Komise (stejně jako zástupci členských států přítomní v sále) vyslechla názory jednotlivých stran, aby provedla první autoritativní mapování současných postupů a zkušeností týkajících se spolupráce mezi nositeli práv a poskytovateli služeb sdílení obsahu online ve vztahu k obsahu chráněnému autorskými právy i zkušeností uživatelů. Minulý týden bylo setkání zaměřeno na sektor hudby, softwaru a her. Příští schůzka se bude konat 5. listopadu a bude se mimo jiné zaměřovat na oblast zpravodajství. Komise plánovala uspořádání celkem pěti schůzek, ale v případě potřeby by jich mohlo být více. Po dalším jednání se diskuse zaměří na osvědčené postupy s cílem zveřejnit pokyny k uplatňování článku 17. Pokud jde o provádění směrnice, vstoupí 24. října ve Francii v platnost jako v první zemi právo vydavatelů.

 

Teroristický obsah

 

Nařízení o teroristickém obsahu vstoupilo do interinstitucionální fáze neboli trialogu, kde se Parlament, Rada a Komise dohodly na konečném kompromisu. První schůzka se konala 17. října a byla spíše „informačním a poznávacím setkáním“. Výraznější vývoj je očekáván během několika následujících technických schůzek a dvou dalších třístranných rozhovorů naplánovaných na příští měsíc a půl. V ideálním případě se jednání uzavřou 12. prosince. Poslankyně EP Julie Ward (S&D, UK), zpravodajka Výboru pro kulturu, také během posledního interního zasedání prosazovala vyloučení novinářského obsahu z působnosti nařízení. Podle šetření provedeného v jednotlivých politických frakcích Evropského parlamentu zřejmě existuje dohoda o vyloučení novinářského obsahu z oblasti působnosti nařízení.

 

Další politická témata

 

Schůzka designované předsedkyně Evropské komise Layenové a prezidenta Macrona

Po odmítnutí designované francouzské eurokomisařky Sylvie Goulardové se Emmanuel Macron 14. 10. setkal s Ursulou Leyenovou. Neočekávalo se, že Francie navrhne pro tuto pozici jiné jméno. Dne 21. října akademici a veřejní činitelé zaslali dopis předsedovi EP panu Sassolimu, aby odsoudili zneužití moci ze strany Parlamentu a požádali ho, aby dal Goulardové druhou šanci. Předpokládá se, že Francie navrhne kandidáta do konce tohoto týdne. Zatím jsou jisté dvě věci: Francie se nechce vzdát žádné z kompetencí zahrnutých v původním portfoliu komisaře. Obecně se očekává, že nová Komise nastoupí do úřadu až začátkem prosince, čímž se ponechává Francii, Maďarsku a Rumunsku další měsíc, aby nominovaly nové kandidáty, které by Parlament schválil.

 

Setkání kancléřky Merkelové a prezidenta Macrona v Toulouse

Po summitu ministrů 16. 10. bylo zveřejněno francouzsko-německé prohlášení. Francie a Německo znovu potvrdily „své odhodlání zavést novou evropskou směrnici o autorských právech a zajistit plné dodržování jejích pravidel,“ píše se v textu. Ve stejném kontextu francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval EU a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž, aby prošetřily odmítnutí společnosti Google platit v rámci reformy autorských práv EU vydavatelům tisku. Komisařka M. Vestagerová doposud definovala postoj Googlu spíše jako „problém týkající se autorských práv“ než hospodářské soutěže.

 

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members, týdeník, vydání č. 3, 22. října 2019