Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vyjádření Unie vydavatelů k závěrům fact finding mission pro svobodu a pluralitu médií

18. 10. 2019

Vyjádření Unie vydavatelů k závěrům fact finding mission pro svobodu a pluralitu médií

Dne 7. 10. 2019 proběhlo setkání výkonného ředitele Unie vydavatelů Václava Macha s tzv. fact finding mission složenou ze zástupců některých evropských profesních mediálních organizací, která provádí sledování svobody a plurality tisku a médií v Evropských zemích.

Přesto, že schůzka se uskutečnila na žádost této mise, tak informace a stanoviska poskytnutá ze strany Unie vydavatelů nebyla v závěrečné zprávě mise vůbec vzata v úvahu. Zpráva mise v podstatě jen povrchně potvrzuje její výchozí názory a nezabývá se nijak podněty, které by je na základě objektivní skutečnosti i názorů dalších stran korigovaly. Při přípravě zprávy zjevně nebyl proveden hlubší průzkum trhu, jehož provedení by si zpráva zabývající se tak důležitými tématy zasloužila. Zpráva je tak naprosto zavádějící a vychází zcela nepochopitelně z pouhých neověřených dohadů. Jakožto profesní organizace vydavatelů proto cítíme potřebu na tuto skutečnost upozornit.

Mise formulovala účel své cesty jako mapování situace v oblasti svobody a nezávislosti médií v některých evropských zemích s tím, že se delegace rozhodla v letošním roce navštívit také Českou republiku, což odůvodnila tím, že někteří čeští političtí představitelé ústně formulovali určité hrozby, pokud jde o svobodu tisku. Mise avizovala, že se hodlá zabývat také situací regionálních a lokálních médií a postavením veřejnoprávních médií.

Ze strany Unie vydavatelů, která je jediným reprezentativním sdružením vydavatelů v České republice, byla mise seznámena s tím, že novinový a časopisecký trh v ČR je dostatečně široký a rozmanitý, aby poskytoval občanům pluralitní a svobodné informace. Ze strany vydavatelů nemá Unie vydavatelů informace o tom, že by docházelo k omezování svobody tisku.

Unie vydavatelů vyjádřila také námitku k metodice  vyhodnocování situace v oblasti svobody a plurality médií, která způsobuje, že je v řadě případů Česká republika v takto uměle vytvářených žebříčcích úrovně svobody tisku řazena na pozice například mezi africkými rozvojovými zeměmi. Skutečnost je přitom taková, že z pohledu svobody projevu novinářů je na tom Česká republika ve skutečnosti nesrovnatelně lépe.

Mise byla také upozorněna na problém křížového financování digitálních zpravodajských aktivit veřejnoprávních médií z koncesionářských poplatků, což deformuje konkurenční prostředí pro soukromé vydavatele periodického tisku. Fakt, že k tomuto jevu dochází, spíše potvrzuje silné postavení veřejnoprávních médií v České republice, takže nevidíme obavy, že by i v jejich případě docházelo k nějakému omezování.

Mise se také konkrétně dotazovala, zda podle Unie vydavatelů není problémem z hlediska svobody tisku skutečnost, že některá média v České republice patří do skupiny ze svěřenského fondu, jehož beneficientem je předseda vlády. K tomu zástupce Unie vydavatelů sdělil, že asociace nemá konkrétní informace o tom, že by docházelo z tohoto důvodu k omezování svobody tisku a zasahování do jeho obsahu. Navíc tiskový trh je v České republice dostatečně rozmanitý, aby poskytoval pluralitní informace a názory.  Pokud je Unii vydavatelů známo, zástupci mise přitom nedali těmto médiím žádný prostor k vyjádření k závěrům svého šetření.

Zdroj: vlastní zpráva