Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Národním muzeu začíná výstava Labyrint informací a ráj tisku

16. 10. 2019

V Národním muzeu začíná výstava Labyrint informací a ráj tisku

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 16. října 2019

V Národním muzeu začíná výstava Labyrint informací a ráj tisku

 

Od 17. října 2019 do konce ledna 2020 bude v prostorách historické budovy Národního muzea probíhat výstava Labyrint informací a ráj tisku.

Výstava je pořádána u příležitosti 300. výročí vydání prvního českého periodika v roce 1719. Výstava ale není jen připomínkou tohoto výročí nebo historickým pohledem na vývoj tisku na území České republiky. Cílem výstavy je ukázat sílu a význam tisku, jak ovlivňoval aktuální společenský vývoj v určitých historických etapách našich dějin v uplynulých třech stoletích. Proto je také součástí expozice i část, která na statistických údajích ukazuje současný stav tisku a jeho působení na českou populaci. Návštěvníci výstavy se mohou prostřednictvím interaktivního kvízu seznámit se zajímavostmi týkajícími se nejen tisku, ale celého vydavatelského odvětví či s významem některých termínů používaných v tomto oboru, jako je například štoček, imprimatur nebo ucho.

Vzdělávací působení výstavy zaměřené na mládež, ale i na další případné zájemce, je posíleno jejím propojením se semináři zaměřenými na rozpoznávání falešných zpráv, které probíhají v prostorách přiléhajících k výstavě. Prostřednictvím interaktivní hry Fakescape, kterou vytvořilo a provozuje stejnojmenné občanské sdružení studentů Masarykovy univerzity, si mohou zájemci, především studenti středních škol, sami vyzkoušet, jaké je to orientovat se v záplavě informací a rozlišovat pravdivé a falešné informace. Podrobnější informace o hře jsou k dispozici na webové stránce www.fakescape.cz. Přihlásit k účasti na seminářích se mohou školy na webové stránce http://bit.ly/fakescape a spojit účast v semináři s návštěvou výstavy s tím, že je z důvodu kapacitních možností pořádání seminářů vhodné se přihlásit co nejdříve.

Historie vydávání novin a časopisů na území České republiky je na výstavě prezentována řadou exponátů, které připomenou jednotlivé historické etapy, přiblíží postupy redakční práce i technologie tisku a jejich postupné zdokonalování až na současnou úroveň. Na výstavě jsou představeny také nejvýznamnější osobnosti české žurnalistiky. Na vlastní oči je možno vidět předměty, s nimiž jako novináři pracovali. Poprvé je také veřejně prezentováno mezinárodní ocenění Zlaté pero svobody, které právě před padesáti lety obdrželi čeští novináři za jejich úsilí o zrušení cenzury a rozšíření svobody tisku i za objektivní informování o událostech roku 1968 v Československu.

Pořádání výstavy je výsledkem spolupráce Národního muzea, jako prestižní kulturní instituce v České republice, a Unie vydavatelů, která je tuzemským profesním sdružením vydavatelů novin a časopisů. Kurátorem výstavy je ředitel knihovny Národního muzea Mgr. Martin Sekera.

Dne 16. října se za účasti reprezentantů obou partnerských organizací a dalších institucí konala vernisáž výstavy. V rámci svého vystoupení na vernisáži sdělil předseda správní rady Unie vydavatelů Petr Marek: „Výstava chce také ukázat, že i přes všechny mocenské a jiné peripetie se tisk vždy snažil přinášet věrohodné, přehledné informace podávané v kontextu vývoje jednotlivých jevů a událostí a čelit tak různým jiným neověřeným nebo pochybným informačním zdrojům.“

Kontakt: Ing. Václav Mach, výkonný ředitel, Unie vydavatelů, Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8, tel.: 608 014 683, 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz, www.unievydavatelu.cz.

Příloha: informační brožura

Fotografie: