Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 60 let švýcarského deníku Blick

15. 10. 2019

60 let švýcarského deníku Blick

V pondělí, před 60 lety, 14. října 1959, se objevilo první vydání švýcarského deníku "Blick". U příležitosti tohoto výročí se v pondělí výtisk Blicku prodával za původní cenu 20 švýcarských centů.

U příležitosti 60. narozenin „Blicku“ uvedl vydavatel na trh ve spolupráci se společností Swatch speciální hodinky. Blick byl lidem blízký od svého založení. S hodinkami „Swatch X Blick“ mohou mít nyní všichni na zápěstí kus historie švýcarských novin,“ říká Christian Dorer, šéfredaktor Blick Group. Od pondělí 14. 10. 2019 jsou hodinky k dispozici po dobu jednoho týdne k objednání online. S pomocí online konfigurátoru lze vybrat individuální designové pozadí pro tyto hodinky z přibližně 80 titulků a symbolů“ z posledních 60 let. Každé hodinky jsou proto jedinečné a vyrobí je společnost Swatch „celosvětově jedinečnou technologií digitálního tisku“, podle osobní komunikace, která je k dispozici výhradně na stránkách persoenlich.com.

Hodinky „Swatch X Blick“ jsou jednou z mnoha výročních promo akcí, které probíhají od začátku roku. S překvapením bylo také očekáváno pondělního narozeninové vydání: Na zvláštních stránkách je otisk původního vydání ze 14. října 1959.

Při příležitosti výročí chce redakční tým také vědět, jaký je ve Švýcarsku skutečný vliv Blicku. „Za tímto účelem cestovala jedna novinářka a jeden fotograf po Švýcarsku, aby udělali velkou reportáž a dozvěděli se, jak Blick dnes ovlivňuje lidi v této zemi», říká šéfredaktor „Blicku“ Andreas Dietrich. Kromě toho také různé celebrity sdělují, co pro ně znamená „Blick“. „Naše narozeniny by měly být také oslavou pro naše čtenáře. Proto jsme v pondělí zabalili do našeho tiskového vydání spoustu zajímavých doplňků“, říká Dietrich. Na oslavu stál ve výroční den „Blick“ stejně jako před 60 lety: k dispozici v kioskách byl za pouhých 20 švýcarských centů.

Jubilejní rok ještě pondělními akcemi neskončil – následovat bude ještě více, jak se říká. Série „60 příběhů k šedesátinám“ navíc běží do konce roku. Redakce vystopovala protagonisty stojící za velkými články „Blicku“ a nechala je oživit své příběhy. Kromě toho je každý den v „Blicku“ a na adrese blick.ch publikována jedna historická titulní stránka a je vyprávěn s ní související příběh.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 15. října 2019