Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak vydavatelé rozšiřují své publikum na TikToku, aplikaci, která má přes půl miliardy uživatelů

11. 10. 2019

Jak vydavatelé rozšiřují své publikum na TikToku, aplikaci, která má přes půl miliardy uživatelů

Tiktok, aplikace pro krátké video, má po celém světě přes půl miliardy aktivních uživatelů, přičemž dvě třetiny z nich jsou mladší než 30 let. Navíc 60% jejích uživatelů v USA je ve věku mezi 16 a 24 lety.

Stala se nejstahovanější aplikací v App Store a na začátku roku 2019 dosáhla na všech mobilních platformách miliardu stažení. Úroveň zaujetíí je také poměrně vysoká, protože uživatelé údajně stráví v aplikaci průměrně 52 minut denně.

„Růst TikToku je velmi vzrušující; zahrnuje virovou povahu Vinu a slučuje dohromady interaktivní prvky Snapchatu. Mladí digitální uživatelé skutečně využívají interaktivních nástrojů a používají je k vytváření zajímavých a originálních krátkých videí,“ řekl Devran Karaca, spoluzakladatel zábavní sítě, Kyra TV

„Největší platforma pro generaci Z“

Tiktok nabízí vydavatelům příležitost oslovit mladší publikum a zaujmout je. Protože je to však docela nová věc, právě teď se snaží najít svoje místo na platformě prozkoumáváním různých nápadů. Pro editora videí Washington Post Dave Jorgensona, je Tiktok způsob, jak svoji značku představit novější generaci.

„Pro mě je to zřejmé. Je to úplně nová generace. [TikTok] je v podstatě největší platforma generace Z. Ne všichni z generace Z mají TikTok rádi, ale mnoho z nich jej vášnivě miluje,“ řekl Dave Jorgenson, editor videa The Washington Post.

"Na TikToku není mnoho zpráv. A pro někoho, kdo pracuje pro noviny nebo rozhlasovou síť, by se to mohlo zdát děsivé. Ale pro mě, jsem rád, „Ach, to je úžasné.“ Myslím, proč bychom nepoužili tuto aplikaci, která byla číslo jedna v zábavní sekci iTunes, ”řekl Jorgenson pro Digital Content Next.

Snaží se zapojit zprávy: „Chceme rozšířit to, co děláme nejlépe, a zahrnout zprávy a poskytovat, ne klíčové zprávy, ale věci, o kterých lidé mluví, a usnadnit nám tam proniknutí.“

„Přijetí kultury je opravdu důležité. Jistě, značka nebo noviny se mohou pokusit skočit a profitovat z rostoucí platformy, aniž by zjistili, co je to za kulturu. Publikum však „pozná, kdo nerozumí aplikaci a neví, o co na ní jde,“ řekl.

 

The Washington Post na Tiktok:

Jorgenson filmuje videa pro Tiktok na svém iPhone a používá Premier Pro k dokonalému načasování a přidání textu. Pak před zveřejněním vytvoří v aplikaci speciální efekty. Příprava nového videa může trvat deset minut až dvě hodiny.

Do budoucna plánuje vytvořit pět týdenních příspěvků, z nichž tři budou o zprávách a další dva budou zábavné klipy představující noviny.

 

"Ne tak vážně, ale stále se dotýkejme velkého tématu."

Mezi další vydavatele zpravodajství, kteří začali publikovat obsah na aplikaci, patří NBC News, BBC, Kyra TV, The Dallas Morning News a ESPN.

V loňském roce BBC objednala dvoudílnou sérii pro svůj dětský kanál CBBC s 14letými dvojčaty Maxem a Harveyem Millsovými, kteří mají na TikToku 5,8 milionu followerů. Společnost MTV spolupracovala s platformou pro streamování MTV European Music Awards. Plánuje také využít možnosti TikToku pro budoucí show.

Dallas Morning News používá místní zprávy k vytváření zábavných memů.

Mallorie Sullivan, producentka pro zapojení publika Dallas Morning News, řekla Nieman Lab, že se snaží o humanizovaný přístup. "Vidíš tam pořád policisty a hasiče [Tiktok]. Ty lidi považujete hlavně za ty, kteří vás chtějí koupit, ale když sledujete videa, dává jim to více osobnosti a já doufám, že to platí i pro novináře.“

Když jsem byl jen reportér, koukal jsem na celostátní zprávy a říkal: Jak to mohu lokalizovat? Mám pocit, že je to obráceně: Co se děje v naší komunitě, s níž lidé mohou mít vztah napříč všemi platformami?, řekla Elvia Limon, Engagement reportérka ze společnosti The Dallas Morning News.

NBC News přizpůsobila svůj denní zpravodajský program „Zůstaňte naladěni“ pro TikTok. Pořad byl původně vysílán na Snapchatu a zaznamenal 25–35 mil. mobilních uživatelů. Zahrnuje denní aktualizace zpráv, výzvy a sdílení obsahu, kde může publikum diskutovat a zapojit se. „Zůstaňte naladěni“ má v současnosti přes 139 000 fanoušků a 3,2 milionu lajků.

Angie Grande, výkonná producentka „Zůstaňte naladěni“, říká: „Na Snapu s diváky mluvíme, ne jen na ně, a na TikToku je to tak ještě více. Ve službě Snapchat budeme moci předvést celou epizodu zprezidentské debaty. Na TikToku jsme si pohrávali s tím, jak se vyslovují jména všech kandidátů. Není to tak vážné, ale stále se dotýká velkého tématu, které budou uživatelé poslouchat.“

„Zůstaňte naladěni“ hledá trendy hashtagování na vyhledávací stránce TikToku aby identifikovali příběhy, se kterými mohou být v souladu. Grande dodává, že její tým se snaží vytvořit videa, která zahájí konverzaci, takže uživatel řekne: „Něco jsem se skutečně dozvěděl.“

 

Pomáhá vydavatelům získat náskok

Platforma velmi silně spolupracovala s vydavateli a jednotlivými tvůrci obsahu. Pomáhá jim prostřednictvím online i osobní podpory.

Nathan Piland, rapper s téměř 3 miliony fanoušků na TikToku, řekl pro Digidayi: „Mám spousty snapchattových přátel, kteří byli na Snapchatu ale [vztah s tvůrci] byl hlavním problémem. Myslím, že aplikace blíže spolupracující s tvůrci rostou. Mám týdně telefonní hovor s TikTokem nebo jdu na schůzku s partnerským manažerem a mohu to poslat také textově. “

TikTok také zasílá týdenní e-mailový zpravodaj vybraným mediálním společnostem. Informační bulletin představuje trendové hashtagy, které platforma plánuje propagovat na své stránce Discover (jako je stránka Explore na Instagramu) během následujícího týdne.

Každý hashtag odkazuje na živý příspěvek na platformě. Má sloužit jako příklad pro typy videí, která by vydavatelé nebo jednotliví tvůrci mohli vytvořit, aby se zapojili do tohoto trendu. To umožňuje tvůrcům obsahu získat přehled o nadcházejících trendech. Je to užitečné hlavně pro vydavatele, kteří se s platformou seznamují.

TikTok také umožňuje vybraným vydavatelům včasný přístup k novým funkcím, jako je živé vysílání. Při první prezidentské debatě kandidátů demokratické strany v červnu společnost zařídila, aby se NBC News stala první zpravodajskou organizací, která bude streamovat na platformě živé video.

"Lidé na této aplikaci jsou lidé budoucnosti"

Dosud vydavatelé zpráv zkoumali potenciál vytvořit originální zábavní obsah a oslovit tak širší a mladší publikum prostřednictvím Tiktoku. Prostor pro monetizaci zatím není jasný, ale na horizontu jsou příležitosti ro reklamní příjmy. Společnost zahájila vývoj zájmově založeného cílení a tečkového sledování, aby přilákala inzerenty.

Tato platforma také rozšířila nativní síť publika pro inzerenty, kteří hledají novou cestu, jak oslovit TikTokery v Číně a Japonsku, uvádí Adweek. Síť je podobná sítím používaným pro Facebook, LinkedIn a Snapchat. Umožňuje inzerentům cílit na uživatele napříč několika aplikacemi třetích stran, nikoli jen v rámci hranic TikToku.

Uživatelé TikToku jsou také ochotni utrácet, kupují tokeny v aplikacích, aby ukázali podporu živým streamerům. Podle Sensor Tower dosáhl hrubý výnos z nákupů v aplikaci v červenci 2019 částku 11,7 milionu USD. To je nárůst o 290% ve srovnání s odhadovanými 3 miliony dolarů, které uživatelé utratili v červenci 2018.

I když ještě zbývá čas, než se objeví jasnější obrázek toho, jak mohou vydavatelé zpeněžit svůj obsah na platformě, Jorgenson zdůrazňuje: „Lidé v této aplikaci jsou lidé budoucnosti, ať se vám to líbí nebo ne. Z obchodního hlediska nevím, proč byste to ignorovali.“

Autor Faisal Kalim

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 11. října 2019