Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Ani po roce není pro Jamala Khashoggiho spravedlnost

2. 10. 2019

Ani po roce není pro Jamala Khashoggiho spravedlnost

Světový tisk i nadále požaduje spravedlnost pro saúdského novináře zavražděného v Turecku agenty vyslanými ze Saudské Arábie. Všeobecně se bere za pravdu, že se tak stalo podle příkazů nejvyšších autorit země.

Ani při dnešním prvním výročí vraždy Jamala Khashoggiho neexistuje žádný náznak spravedlnosti. Pachatelé tohoto trestného činu zůstávají neidentifikovaní a iniciátoři jeho zabití jsou stále na svobodě. Aby tato nespravedlnost skončila, podporuje Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajství (WAN-IFRA) celosvětovou výzvu k nezávislému trestnímu vyšetřování vedenému Organizací spojených národů, které by mělo být podpořeno smysluplnými a rozhodnými kroky ze strany států, které mohou Saudskou Arábii vést k zodpovědnosti.

"Vražda pana Khashoggiho nemůže zůstat bez odpovědi a nemůžeme se vrátit a dělat, jako by se nic nestalo ve vztahu k režimu, který pohrdá mezinárodním právem, lidskými právy a profesní žurnalistikou," řekl generální ředitel WAN-IFRA Vincent Peyrègne.

"Voláme po spravedlnosti pro Jamala Khashoggiho a ukončení této šarády s nevinností, odklánění práva a jeho zneužití, která nepůsobí jinak, než že udržuje úroveň beztrestnosti, která brzdí celou profesi žurnalistiky," řekl prezident WAN-IFRA Fernando de Yarza Lopez-Madrazo. "Smrt pana Khashoggiho a okolnosti, které ji obklopují, zůstávají skvrnou na našem kolektivním svědomí a jsou urážkou zákonů a práv, která mají řídit mezinárodní systém. "Saúdská Arábie musí být považována za zodpovědnou, a proto musí čelit spravedlnosti.“

Dne 2. října 2018 vstoupil pan Khashoggi na saúdskoarabský konzulát v tureckém Istanbulu, aby shromáždil dokumenty týkající se jeho nadcházejícího sňatku s tureckou snoubenkou Hatice Cengiz. Ale nikdy odtud nevyšel.

Během následujících dvou týdnů saúdská vláda popřela, že by cokoliv věděla o pobytu pana Khashoggiho a prohlásila, že po hodině konzulát opustil. Poté, dne 20. října, státní televize oznámila, že byl skutečně zavražděn v rámci operace nařízené saúdským zpravodajským důstojníkem.

Stále se však objevovaly protichůdné informace o jeho zmizení i různé zprávy o tom, jak pan Khashoggi zemřel. Více než o měsíc později generální prokurátor Saúdské Arábie připustil, že mu byla na konzulátu podána smrtící injekce a že jeho smrt byla připravována.

Od vraždy pana Khashoggiho bylo za jeho smrt obviněno 11 lidí, přičemž pět lidí čelilo trestu smrti. Vysoká míra beztrestnosti však obklopuje tento případ, kdy žádný z obviněných nebyl identifikován, a to navzdory zpravodajským informacím z různých globálních zdrojů - včetně CIA - podporujících teorii oficiálního zapojení Saúdské Arábie.

Ve zprávě, která byla zveřejněna v červnu 2019 zvláštní zpravodajka OSN pro mimosoudní, hromadné nebo svévolné popravy, Agnes Callamardová dospěla k závěru, že u saúdských představitelů na vysoké úrovni, včetně korunního prince Mohammada bin Salmana, existuje věrohodný důkaz individuální odpovědnosti. Zpráva OSN uvedla, že vraždou pana Khashoggiho bylo porušeno šest mezinárodních zákonů a tento čin byl „výsledkem propracovaného plánování zahrnujícího rozsáhlou koordinaci a značné lidské a finanční zdroje“.

Na slavnostním ceremoniálu 1. června obdržel Jamal Khashoggi posmrtně ocenění Zlaté pero svobody, výroční cenu WAN-IFRA, která oceňuje jednotlivce nebo organizace, které významně přispěly k obraně a podpoře svobody tisku.

Zatímco zločiny proti panu Khashoggimu zůstávají nezodpovězeny, prostředí z hlediska svobody sdělovacích prostředků zůstává v Saúdské Arábii v hlubokém útlumu. Zprávy naznačují, že za mřížemi je drženo nejméně 16 novinářů, i když skutečná čísla by mohla být mnohem vyšší. Kritické a nezávislé referování o náboženství, zahraniční politice, armádě a vládnoucí rodině je nadále potlačováno přísnou kontrolou obsahu a hrozbou tvrdého trestu za nesouhlas. Široký vliv země na velká odvětví médií napříč arabským regionem – i za jeho hranice - vytváří nedostatek nezávislých kritických hlasů a pomáhá absenci odpovědnosti těch, kteří jsou v zemi u moci.

Zdroj: www.wan-ifra.org