Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Každoroční World News Media Congress proběhne v roce 2020 ve Španělsku

30. 9. 2019

Každoroční World News Media Congress proběhne v roce 2020 ve Španělsku

Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajsktví (WAN-IFRA) vyzývá vydavatele z celého světa, aby se zúčastnili 72. World News Media Congressu, 27. World Editors Forum a 4. summitu Ženy v tisku, který se bude konat ve španělské Zaragoze ve dnech 17. až 19. června 2020. Výroční setkání světového tisku proběhne ve spolupráci s jednou z předních španělských mediálních a technologických společností Henneo, která v roce 2020 oslaví 125. výročí svého založení. Kongres se bude konat v centru Congreso de Zaragoza.

Kongres 2020 bude probíhat v čase kritickém pro svobodu tisku a udržitelnost médií.

„Jsme nadšeni, že můžeme uspořádat v roce 2020 světový vydavatelský kongres a jsme si jistí, že delegáti objeví v Zaragoze a Španělsku ohromující a stimulující hostitele,“ řekl Fernando de Yarza López-Madrazo, prezident WAN-IFRA, prezident společnosti Henneo a viceprezident AMI - španělské asociace vydavatelů. „Chceme, aby Zaragoza 2020 vytvořila prostor pro kritické diskuse potřebné k definování budoucích modelů udržitelné a kvalitní žurnalistiky.“

Ačkoli si delegáti užijí kouzlo jednoho z nejlepších španělských měst, budou diskutovat a analyzovat nebezpečí a napětí, které vznikají mezi obsahem a technologií; reklamou a čteností; spoluprácí a soutěžením.

„Náš kongres v Zaragoze je oceněním obrovské rozmanitosti našich zpravodajských ekosystémů po celém světě, a zejména mnoha vydavatelů komunitních zpráv, kteří denně oslovují miliony čtenářů. Věříme, že důvěra, demokracie a občanská angažovanost jsou budovány zdola. Místní zprávy hrají v tomto procesu klíčovou roli a kvalitní a finančně udržitelná místní žurnalistika je nezbytná pro to, aby lidé měli k dispozici sdílení, porozumění a vzájemné informační propojení, na kterém jsou komunity závislé, aby se mohly účinně řídit, “řekl Vincent Peyrègne, generální ředitel WAN-IFRA.

World News Media Congress je každoroční setkání vydavatelů zpráv, redaktorů a majitelů z celého světa. Pořádá se každý rok v jiném městě. Kongres v roce 2019 v Glasgowě přilákal kolem 900 účastníků z více než 60 zemí na tři dny plné konferencí, setkání výkonných pracovníků, networkingu a společenských akcí. Seznam předchozích hostitelských měst pro kongresy WAN-IFRA od roku 1948 do současnosti je k dispozici na adrese http://www.wan-ifra.org/node/78299.

Zaragoza je jedno z pěti největších španělských měst a je hlavním městem regionu Aragonie. Nachází se na křižovatce hlavních žurnalistických center země, Madridu, Barcelony, Bilbaa a Valencie. Poutnické město je souborem 2 000 let starých římských budov, muslimských a křesťanských památek ze středověku, impozantní barokní baziliky Pilar z epochy definované uměním místního geniálního malíře Francisco de Goyi a moderní architekturou 21. století.

Součásti programu

World Digital Media Forum je hlavní akcí pro vydavatele – bude se zabývat příjmy ze čtenářů, obchodními modely a platformami.

World Editors Forum (WEF) je programem zaměřeným na šéfredaktory zaměřeným na budoucnost kvalitní žurnalistiky, redakcí a na nebezpečí pro svobodu tisku.

Women in News (WIN) Summit je setkání na podporu iniciativy WAN-IFRA, jejímž cílem je zvýšit vedoucí roli žen a posílit jejich hlas ve zpravodajství prostřednictvím budování kapacit, školení a podpory.

Registrace

Informace o registraci a další informace budou postupně publikovány na adrese www.wan-ifra.org/spain2020

zdroj: zpráva WAN-IFRA