Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Redakce z celého světa oslavily Světovým dnem zpravodajství pozitivní dopad profesionální žurnalistiky na své komunity

29. 9. 2019

Redakce z celého světa oslavily Světovým dnem zpravodajství pozitivní dopad profesionální žurnalistiky na své komunity

Čtyřicet redakcí oslavilo pozitivní dopad profesionální žurnalistiky na své komunity v průběhu Světového dne zpravodajství, která se konal v sobotu 28. září. Ve věku dezinformací má Světový den zpravodajství za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o klíčové úloze, kterou hrají redakce a novináři při poskytování důvěryhodných a spolehlivých zpráv a názorů veřejnosti, s cílem pomoci lidem pochopit - a zlepšit - rychle se měnící svět kolem nich.

Světový den zpravodajství byl v Asii, Africe a Evropě byl Světovým fórem šéfredaktorů WAN-IFRA vyhlášen na 28. září. Toto datum se shodovalo s Mezinárodním dnem pro přístup k informacím pořádaným UNESCO. Zúčastněné redakce připomněly den zvláštními redakčními články prostřednictvím svých tištěných a digitálních platforem čtenářům zprávy, které odhalily například korupci a podvody či upozornily na problémy zanedbávané společností nebo systémy, které nepracují na poskytování služeb, jimž mají sloužit nebo také informace o lidech, kteří formují průběh aktuálních událostí. Propagovali také den v sociálních médiích a někteří zasílali čtenářům tiskové zprávy a zprávy o svých příspěvcích a práci. V Singapuru bylo součástí aktivit také veřejné fórum o významu skutečných zpráv a speciální videoprojekce.

Jihokorejský deník Chosun Ilbo publikoval pro své čtenáře 36 ze 47 článků o Světovém dni zpravodajství. Brazilské noviny Zero Hora přinesly zvláštní zprávu s obsahem pocházejícím z několika redakcí dalších titulů - mezi nimi Hindu, Jakarta Post, China Daily, německého Süddeutsche Zeitung, Times of India, Bangkok Post, mexického El Sol de Mexico a rozhovor s šéfredaktorem The Straits Times Warren Fernandezem. V Portugalsku vydal deník Publico text o publikování falešných zpráv, zatímco několik titulů v Asii zpracovalo své vlastní redakční speciály v tisku a online, včetně titulů South China Morning Post (SCMP), Viet Nam News, The Daily Star a Sin. Chew Daily. Jejich speciální publikace obsahovaly vlastní příspěvky, obsah z jiných redakcí a komentáře k Světovému dni zpravodajství.

Asia News Network, aliance 24 zpravodajských titulů, jejichž členem je i The Straits Times, je pořadatelem této vrcholné zpravodajské události. Mnoho zúčastněných redakcí a dalších zúčastněných stran publikovalo svůj obsah na webových stránkách WND, který obsahuje příběhy a videa o působení akce dodané zúčastněnými redakcemi.

V Singapuru se Světové fórum šéfredaktorů WAN-IFRA spojilo s Národní radou pro podporu mládeže k pořádání novinářského fóra „Real News Matters: World News Day“. Více než 150 lidí se také přihlásilo do fóra na singapurském Institutu technického vzdělávání (ITE) College Central, institutu profesního a technického vzdělávání. Třicetiminutová diskusní show vyzdvihla práci a úsilí, které vydávají redakce po celém světě, a význam, který to může mít pro život lidí v různých komunitách. Přednášející na prvním panelu, který se skládal z regionálních redaktorů ze Srí Lanky, Myanmaru a Filipín účastnících se programu Asijské stipendium pro žurnalistiku v Singapuru, sdíleli své zkušenosti s řešením konfliktů ve svých zemích. Následovalo zasedání na téma Fighting Fake News a třetí zasedání o článcích, které změnily životy lidí. Mezi zúčastněné redakce patřily South China Morning Post, China Daily, JoongAng Ilbo a malajské a čínské tituly z Malajsie, společně s The Straits Times.

Jak redakce mění své komunity.

Přečtěte si o úsilí redakcí přispět ke zlepšení společnosti a života lidí na adrese worldnewsday.org. Podívejte se na tyto zprávy a texty, které se projevily v posledních měsících. Podévejte se do zákulisí a zjistěte, jak byly tyto příběhy sestaveny odbornými redakcemi pro komunity, kterým slouží. Sledujte Světový den zpráv na Facebooku, Instagramu a Twitteru.

zdroj: zpráva WAN-IFRA