Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Washington Post vytváří reklamní síť pro vydavatele, aby mohli využívat technologii, jakou disponují platformy

19. 9. 2019

Washington Post vytváří reklamní síť pro vydavatele, aby mohli využívat technologii, jakou disponují platformy

Washington Post představí produkt Zeus Prime, který společnostem umožní nakupovat automatizované reklamy v reálném čase, podobně jako umožňují platformy Big Tech. Zeus bude také podporovat novou reklamní síť, která zahrne další vydavatele.

Proč je to důležité: Inzerenti si často stěžují, že by chtěli lepší alternativu k nákupu reklam na Googlu a na Facebooku - kde obsah není vždy zkontrolován - ale neexistují žádná jiná místa, kde si mohou kupovat reklamy v reálném čase tak rychle a efektivně. Post doufá, že tento produkt tuto situaci změní, a do kapes vydavatelů získá další reklamní příjmy.

Produkt umožní vydavatelům otevřít svůj reklamní prostor v síti webů a aplikací vydavatelů obchodníkům přímo prostřednictvím nástroje pro nákup v reálném čase, podobného tomu, který nabízejí společnosti Google a Facebook,.

• Protože nový software vyžaduje velmi minimální vstup od inzerenta - nevyžaduje se žádný další design, kódování, poplatky ani schválení - inzerenti mohou umisťovat své reklamy přímo na webové stránky vydavatelů v reálném čase, což zatím není typické.

• Nástroj bude nejprve k dispozici místním inzerentům ve Washingtonu DC, říká Joy Robins, hlavní finanční ředitel společnosti The Washington Post. „Čím více vydavatelů získá licenci na tuto technologii, bude růst množství dostupných reklamních prostorů na mnoha webech vydavatelů v celostátním měřítku,“ říká Robins.

Ano, ale: Vydavatel se může rozhodnout, že bude licencovat Zeus Prime jako samostatný produkt. Pokud se chce připojit k reklamní síti, kterou The Post buduje, musí si licencovat všechny tři komerční softwarové produkty The Post, tj. také Zeus Insights, first party datový nástroj The Post, který se používá pro cílení reklam, a nástroj Zeus Performance, což je nástroj pro měření výkonu reklamy.

• „Pro vydavatele zatím neexistuje řešení zajišťující jejich kontakt s koncovým klientem, které by zvyšovalo jejich příjmy z reklamy,“ říká Jarrod Dicker, viceprezident pro komerční technologie a rozvoj společnosti The Post. „Zeus dává vydavatelům příležitost licencovat sdílené technologické řešení a mít tak plnou kontrolu nad svými příjmy i technologiemi, které je podporují.

Co říkají čísla: Podle Dickera se náklady na licencování softwaru budou lišit podle klienta, ale nyní mají klienti „na nízké úrovni, půl milionu ročně při vysoké úrovni příjmů v milionech“.

• V důsledku toho Robins říká, že příjmy, které budou generovány z produktu Zeus Prime, budou značné. „Odhaduje, že půjde o osmimístná čísla,“ řekl Robins.

Buďte chytří: Nákup a prodej automatických reklam na webových stránkách a v aplikacích je pro prémiové vydavatele webových stránek hlavní technologickou výzvou již léta a je to část příčiny, proč společnosti Google a Facebook dokázaly růst ve svém reklamním podnikání tolik tak rychle.

• V minulosti museli inzerenti používat externí dodavatele, kteří jsou často vlastněni nebo ovlivňováni společností Google nebo Facebook. Tito prodejci často odebírali velký podíl z peněz na reklamu.

• Tato technologie umožňuje vydavatelům omezit externí dodavatele reklamních technologií ve svých dodavatelských řetězcích, takže mohou získat vyšší podíl z reklamních příjmů.

Důležité: Dicker si myslí, že Zeus Prime umožní vydavatelům vydělávat příjmy vyšší než 10 USD za CPM (cena za každých 1 000 zobrazení), na rozdíl od zhruba 2 USD minimální CPM, za které vydavatelé nyní prodávají reklamy pomocí externích dodavatelů.

• „Dnešní reklama je pro vydavatele úplně někde jinde, je to buď prémie za vlastní zkušenosti, nebo velmi je levná při cílení na publikum,“ říká Dicker. "Chceme dostat poptávku zpět do rovnováhy. Pokud tak učiníme, přineseme vydavatelům zcela novou příležitost k příjmu, aby se spojili a skutečně překonali Big Tech společnosti."

Celkový obraz: Vydavatelé více investují do vývoje svého vlastního reklamního a publikačního softwaru jako způsobu, jak vydělat více peněz.

• S útlumem reklamních příjmů vydavatelů obecně prodávají společnosti jako The Post, Vox Media a New York Media své vlastní verze softwarových nástrojů pro vydavatele.

• Softwarové podnikání Washington Post je součástí divize zvané Arc Publishing, která licencuje softwarové produkty - včetně systémů pro správu obsahu a nástrojů pro řízení pracovního postupu – fungující v desítkách různých společností.

 

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 19. září 2019