Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Duopolu Googlu a Facebooku hoří půda pod nohama nejen v Evropě, ale také doma za oceánem.

12. 9. 2019

Duopolu Googlu a Facebooku hoří půda pod nohama nejen v Evropě, ale také doma za oceánem.

Včera se ve Washingtonu, D.C. uskutečnilo setkání sedmi představitelů vydavatelů s americkými kongresmany. Konkrétně se jednalo o zástupce mediálních domů Gannett, Los Angeles Times, Star Tribune, News Corp, Philadelphia Inquirer, Charleston’s Post & Courier and Tribune Publishing.

Cílem jejich schůzky bylo přesvědčit zákonodárce, aby podpořili přijetí nové legislativy “Journalism Competition and Preservation Act”, která by jim umožnila efektivně zahájit společné vyjednávání s technologickými společnostmi, mezi které patří především společnosti Google a Facebook. Navrhovaný zákon by měl omezit zneužívání jejich tržního postavení a dominanci těchto společností v oblasti šíření obsahu v digitálním prostředí.

Reálná čísla dokládají, že "Duopol" převzal 60% tržní podíl z výnosů za online inzerci. Činnost těchto technologických společností přispěla výraznou měrou k poklesu výnosů z inzerce, na základě které mohl být doposud vytvářen redakční zpravodajský obsah. Důsledkem je potom uzavírání nebo finanční úpadek celonárodních titulů periodického tisku.

Cílem představitelů sdružených v rámci asociace News Media Alliance je přijetí zákona, který by tuto tržní dominanci digitálních platforem výrazně omezil.

Nový zákon — původně představený již začátkem roku 2019 — by měl nově umožnit vydavatelům novin a časopisů začít společně vyjednávat s digitálními platformami za účelem dosažení “lepších obchodních podmínek”. Individuální jednání totiž nemohou vést k žádoucímu cíli.

Americká asociace News Media Alliance representuje více než 2.000 vydavatelských organizací působících v USA.

“Naši členové dnes přijeli do Washingtonu, D.C. obhajovat potřebu tohoto zákona protože věří, že se jedná o ten nejvhodnější způsob, který pomůže korigovat vzniklou nerovnováhu na trhu.” uvedl president asociace a výkonný ředitel News Media Alliance pan David Chavern. “Digitální platformy profitují z využívání našeho obsahu, aniž by za obsah vydavatelům cokoliv platili. Proto pevně doufáme, že s podporou našich členů se podaří toto bezplatné zneužívání vydavatelského obsahu ukončit. Tato legislativa by proto měla být přijata Kongresem.”
Závěrem dodal: “Spravedlivý podíl z výnosů za využívání vydavatelského obsahu — ze kterého digitální platformy profitují — umožní vydavatelům pokračovat v jejich investování do kvalitní a důvěryhodné žurnalistiky."

Technologické společnosti argumentují tím, že v rámci svých charitativních inciativ spustili celou řadu specializovaných programů, které by měly sloužit na podporu vydavatelského odvětví. Mezi tyto programy patří "Journalism Project" společnosti Facebook nebo fond společnosti Google DNI (Digital News Initiative).

----- komentář ----

Já k tomu pouze dodávám, že nejde o pár drobných, které tyto společnosti rozdělí mezi jimi vybrané loajální vydavatele prostřednictvím nějakého vlastního fondu. Jde především o dlouhodobou udržitelnost novinářské profese, která musí být na blahovůli těchto digitálních platforem zcela nezávislá. Držím proto kolegům za oceánem palce a budu jejich počínání bedlivě sledovat. Evidentně již pochopili, že Evropská unie přijetím směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu nastavila zcela zřejmý směr.

Podle Sary Guaglione, Publishers Daily https://www.mediapost.com/…/newspaper-executives-lobby-wash…

Přeložil a v dodatku okomentoval

Ing. Václav Mach

výkonný ředitel Unie vydavatelů a člen představenstva
ENPA (European Newspapers Publishers Association) a
EMMA (European Magazine and Media Association)