Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Časopisy se připojují k boji proti plastům na jedno použití hledáním alternativ k balení do folie

5. 9. 2019

Časopisy se připojují k boji proti plastům na jedno použití hledáním alternativ k balení do folie

V posledních měsících se mezi vydavateli stalo nápadným trendem investovat do kompostovatelného nebo jiného ekologicky udržitelného balení. Někteří to dělají, aby snížili náklady, jiní aby pomohli chránit životní prostředí, jiní tím reagují na obavy jejich čtenářů ohledně plastů na jedno použití.

Začátkem tohoto roku The Guardian oznámil, že přešel na používání kompostovatelného obalu Bioplast 300 odvozeného od bramborového škrobu, kterým nahradil jeho dosavadní plastový obal. "Rozhodnutí zbavit se našich plastových obalů přišlo v době, kdy se Guardian snažil snížit náklady, a když jsme také právě dokončili přechod na nový formát tabloidu. Šlo nám hlavně o snížení ceny. Nakonec se celkové náklady na balení trochu zvýšily, ale my to vidíme jako investici a rozhodli jsme se právě proto investovat do kompostovatelného balení i přes zvýšení našich provozních nákladů, “řekla Mylene Sylvestre, ředitelka vydavatelství The Guardian, v článku pro tento titul.

News UK, součást vydavatelského holdingu News Corp, přešla v květnu z plastového obalu na biologicky rozložitelné balení u titulů The Times a The Sunday Times. Je to část závazku společnosti odstranit veškeré plastové obaly pro jedno použití do roku 2020.

Noviny sledovaly kroky časopisu vydavatele The National Trust, který v létě 2018 začal distribuovat časopisy zabalené v obalu Bioplast 300.

Alternativy, náklady a nebezpečí

Polymerové obaly se už léta používají k distribuci časopisů, reklam, nabídek předplatného a dalších materiálů, aby se zabránilo jejich poškození. Většina těchto obalů je vyrobena z polyethylenu, což je lehký, univerzální polymer. Obaly jsou lehké, silné a odolné. A i když mohou existovat důvody k zvažování těchto nákladů, vysokorychlostní, velkoobjemové plastové balení umožnilo vložení časopisů a jiného materiálu do obalu, přilepení štítku a adresy v řádu sekund.

Plastové obaly mohou být recyklovatelné. Kolem recyklace je však často zmatek. Schopnost je recyklovat se v jednotlivých zemích liší. Například ve Velké Británii existuje podle zpravodajství Printweek 39 různých nařízení pro recyklaci plastů.

„Přestože je polyethen plně recyklovatelný a má relativně nízkou uhlíkovou stopu, vybavení, možnosti a přístupy k recyklaci se mezi místními správami po celé zemi liší. Ve většině oblastí museli čtenáři obálku přinést do supermarketu, aby ji mohli zodpovědně zlikvidovat, “uvedl ředitel Country Life Steve Prentice.

V květnu zkoumal titul MIT Technology Review možnosti, jak poté, co se zabýval problémem týkajícím se změny klimatu, učinit tento titul ekologičtější. Alice Dragoonová, vedoucí redaktorka MIT News v MIT Technology Review podrobně prozkoumala alternativy ve svém článku. „MIT Technology Review rozesílá v průběhu roku 170 000 výtisků každého ze svých šesti vydání. Utratíme přes 730 000 USD ročně jen za distribuci, což je značná část našeho ročního rozpočtu. Polymerové obaly jsou extrémně odolné, lehké a levné,“ napsala.

V titulu hledali dlouhodobé, udržitelné a nákladově efektivní náhrady. Prozkoumali biologicky rozložitelné plasty, papír a papírové obálky. Dragoonová psala o zkouškách papíru nebo biologicky rozložitelného plastu a o výchově předplatitelů k recyklaci polymerových obalů.

Existují alternativy k polybagům – je to kompostovatelný obal časopisu, který společnost AMS Mailing Systems popisuje jako „vedlejší produkt výroby bramborových lupínků (odpadní brambory) vyřqzený z potravinového řetězce ve východní a severní Evropě.“

Kromě použití kompostovatelného materiálu časopisy také vyměňují polymerový obal za papírové obaly. V květnu se časopisy vydavatele Immediate Media BBC Countryfile a BBC Wildlife spojily s organizací Ecotricity a přešly na udržitelný papírový obal. Na konci července se společnost Hearst UK zavázala nahradit do roku 2020 své plastové obaly papírovými fóliemi získanými udržitelným způsobem na všech svých tištěných časopisech.

Rovněž časopis Country Life doručuje od 24. července ve spolupráci s tiskárnou Walstead UK všechna svá vydání předplatitelům ve Velké Británii v papírovém obalu vyrobeném udržitelným způsobem. "Naši čtenáři se stávají ochránci našeho prostředí více než kdy předtím. Ve všem, co děláme, by se měl projevovat tento étos… Provádějí změny, aby vyřešili svůj dopad na životní prostředí, a nyní si mohou být jisti, že jejich předplatné na Country Life je také trochu laskavější pro planetu,“ uvedl Mark Hedges, redaktor Country Life.

Případ Uppercase

V Kanadě také mění vydavatelství časopisu Uppercase své polymerové obaly. Uppercase, který na vnitřních stránkách používá 100% recyklovaného papíru, je čtvrtletní titul určený pro kreativní a zajímavý obsah inspirovaný designem, ilustrace, typografii, řemesla a tvůrčí život.

Publisherka titulu Janine Vangoolová oznámila, že od června bude Uppercase bez plastů. Toto rozhodnutí vidí jako investici do budoucnosti. "Chvíli jsem o tom přemýšlela a zkoumala pozadí," vysvětlila. "Být bez plastů je prostě něco, co se cítím nucena udělat." Předem jsem si uvědomila, že bez plastů to bude dražší. Takže jsem byla připravena na to, kolik mě to bude stát, a pak jsem jen definovala částku, kterou bych mohla pokrýt alespoň toto první kolo. “

Vydavatelka, editorka a designérka se sídlem v Albertě zkoumala různé možnosti, od recyklovaných a znovu použitelných plastových sáčků, přes biologicky rozložitelné obálky vyrobené z kompostovatelné kukuřice a pšeničné slámy, až po různé druhy obálek. "Nebyla jsem spokojena s jejich výběrem, protože jsem četla rozporuplné zprávy o jejich výhodách a nevýhodách a jen jsem si myslela, že nechci používat plasty vůbec. Bylo by skvělé, kdybychom zcela bez platů. Tak jsem se vrátila k materiálu, který znám a miluji.“ řekla.

Vangoolová si vybral obálku z balicího papíru, která byla vyrobena z 100% recyklovaného materiálu a byla zcela recyklovatelná a kompostovatelná. Řekla, že to zkusí na letním vydání a uvidí, jak to drží, zda chrání časopis a co si o tom čtenáři myslí. "Sbírám jejich zpětnou vazbu a potom se rozhodnu," řekla a dodala, že požádala své čtenáře, aby obálku použili znovu.

Být bez plastu bude stát Vangoolovou zhruba o 4 500 dolarů více za každé vydání kvůli dodatečným nákladům na pracovní sílu potřebnou k vložení časopisu do nových obálek.

Kromě toho Vangoolová poslala divákům v červnu informační bulletin, v němž oznámila rozhodnutí vyměnit plastový obal za kompostovatelnou alternativu, a dostala spoustu zpětných reakcí. "Myslím, že mi více než 80 lidí poslalo e-mail s podporou a řeklo: , Za předplatné zaplatím víc´, a řekli mi, co dělají ve svém vlastním životě, aby byly šetrnější k životnímu prostředí," uvedla. "Bylo hezké slyšet lidi říkat: "Jsem ochoten za to utratit více, protože je to pro mě důležité. "

Vangoolová si vždy uvědomovala ekologickou stopu své publikace. Prvním krokem, který učinila ve snaze dosáhnout udržitelnosti ve všech směrech, bylo pěstování stromů. Vangoolová utratí 1,20 dolarů z každého předplatného na obnovení stromů.

Pro vydavatele, kteří uvažují o změně

Vydavatelé, kteří provedli přechod úspěšně, uvedli, že rozhodnutí svá nebezpečí a přináší výdaje. Pro jedny to bylo osobní rozhodnutí, pro druhé rozhodnutí založené na poslání časopisu, a pro další vydavatele je rozhodnutí o výměně plastových obalů založeno na přání jejich čtenářů. Není to rozhodnutí, které by bylo učiněno bez důkladného prozkoumání možností.

Ale pro ty, kteří přechod provedli, je to krok dál správným směrem.

"Být bez plastů, je něco, co musíme všichni udělat, a bude to i nákladné. Na začátku to bude možná méně efektivní, když změníte tyto procesy," řekla vydavatelka Uppercase Janine Vangoolová. "Ale myslím, že je důležité to udělat." Doufám, že tato rozhodnutí učiní i více malých nezávislých vydavatelů, jako jsem já. Přistupte k tomu a najděte nová řešení. Myslím, že čtenáři a předplatitelé to ocení. “

Společnost National Geographic se hlásí k významnému snížení znečištění plastickými hmotami a využívá veškeré své články, produkty, služby a vědeckou práci, aby informovala spotřebitele, nacházela řešení a vedla politiky po celém světě, uvedl představitel společnosti Galdieri.

"Doufáme, že odvětví časopisů sleduje náš náskok a je jím motivováno k jednání," řekl. „Jsme rádi, že se na nás již mnoho publikací ptalo, jak jsme změnu provedli, a brzy zveřejníme bílou knihu dokumentující naši cestu a vyzveme odvětví k tomu, aby sledovalo naše kroky a provedlo změnu. Cílem společnosti National Geographic je výrazně snížit množství plastového odpadu, který dosáhne oceánu.

„Přechod z plastového obalu na jakékoli jiné řešení není tak snadný, jak jsme očekávali, a sám o sobě planetu nezachrání. Ale je to začátek. National Geographic sám není schopen dosáhnout globálního účinku. Doufáme ale, že inspirujeme a ukážeme cestu i jiným organizacím, společnostem a vládám, aby se podílely na řešení celosvětové krize s plastovým odpadem snížením jejich užívání, opětovným použitím a podporou aktivní recyklace plastů. Všichni si musíme vybrat, planeta nebo plasty? “

Zdroj: zpráva FIPP