Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dva z pěti Němců chtějí raději roboty než novináře

4. 9. 2019

Dva z pěti Němců chtějí raději roboty než novináře

Hlavní věc - zdarma: Dva z pěti občanů Německa by raději konzumovali bezplatný online článek napsaný robotem než placený text napsaný vyškoleným novinářem, uvádí jako rozporný výsledek nejnovější německá studie.

Podle zprávy Media Innovation Report agentury NextMedia Hamburg není každý druhý Němec (49 procent) připraven platit za novinářský obsah. Podle průzkumu 49 procent respondentů uvedlo, že postrádá jakoukoli ochotu platit za publicistický obsah. Zároveň se ukázalo, že jen deset procent respondentů je ochotno utratit za žurnalistiku více než 15 eur. Zajímavým aspektem této otázky je pohled na věkové skupiny: příslušníci skupiny 50 až 65 let, kteří vyrůstali s klasickým mediálním modelem, jsou méně ochotni platit než mladší generace, která není tak vázána na bezplatný obsah. Zatímco mezi 19 až 29letými, uvedlo pouze 38 procent, že jsou ochotni zaplatit nula euro, ve skupině 50 až 65 let to bylo neuvěřitelných 58 procent.

Kromě nízké ochoty uživatelů platit by 41 procent raději přečetlo článek vytvořený umělou inteligencí, pokud je k dispozici zdarma, než text napsaný vyškoleným novinářem, ale podléhající poplatku.

Placený obsah: Každý druhý Němec není připraven platit za novinářský obsah

Grafika: Next Hamburk

Kromě monetizace obsahu, opakovaně způsobovala bolesti hlavy v mediálních společnostech debata o fake news. Studie ukazuje, že obsah poskytovaný veřejnoprávními médii je stále vnímán jako důvěryhodnější ve srovnání s jinými poskytovateli obsahu. 69% respondentů hodnotilo tyto nabídky obsahu jako důvěryhodnější a 24% je dokonce považovalo za velmi důvěryhodné. Podobně jsou oceňovány redakce v tisku (62 procent) a online (59 procent). Soukromí provozovatelé vysílání, blogy a influenceři na tom na druhé straně nejsou tak dobře: 82 procent respondentů vidí influencery spíše jako nespolehlivé, 69 procent považuje za nespolehlivé blogy. Přestože respondenti silně zpochybňují důvěryhodnost influencerů, ovlivnila proti CDU zaměřená videa YouTubera Reza v evropských volbách 14%  příslušníků věkové skupiny 18–29letých. Celkově video zapůsobilo na devět procent respondentů.

Pro Němce je poctivost v práci novinářů nejdůležitější. 60 procent ji považuje za nejdůležitější kritérium. Je zřejmé, že mnoho lidí ale věří robotům více než novinářům.

Autor: Joachim Graf

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 4. září 2019