Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Sliby a nebezpečí plánu Facebooku platit vydavatelům

3. 9. 2019

Sliby a nebezpečí plánu Facebooku platit vydavatelům

V další kapitole často kontroverzního vztahu mezi Facebookem a vydavateli The Wall Street Journal nedávno uvedl, že Facebook nabídl vybrané hrstce vydavatelů tříletou smlouva na licenci zpráv ve výši až 3 milionů USD ročně. Návrh se týká Bloombergu, The Washington Post, ABC News a Dow Jones.

Slib dodatečných příjmů je určitě motivátorem pro většinu zpravodajských médií.

„Vydavatelé by potenciálně uvítali spolupráci při vytváření čtenářského publika a příjmů, protože digitalizace exponenciálně zvyšuje počet konkurentů, zatímco reklamní příjmy tisku klesají,“ řekl Alan D. Mutter, dlouholetý mediální manažer a analytik zpravodajského odvětví, který realizuje studijní cesty pro INMA – Mezinárodní asociaci novinového marketingu.

Průlomová zpráva odhalila, že Washington Post, ABC News, Dow Jones a Bloomberg byly mezi společnostmi, které byly osloveny.

Ale je třeba uvést pro přesnost některé kalkulace. "Roční licenční platba ve výši 3 milionů USD by u New York Times pokrývala jen malé procento jejího rozpočtu na redakci," vysvětlil Mutter.

Podle jedné analýzy sleduje Facebook něco na první pohled méně zřejmého. Po „létech vzájemných kontroverzí“ nad tím, co někteří vnímají jako „její neschopnost počítat s jejím vlivem na společnost a způsoby, jak špatní aktéři manipulovali s její platformou“, by jí tento krok čistě spekulativně umožnil použít její „obrovské hotovostní rezervy“ k tomu, aby se „znovu se etablovala jako místo pro věrohodné zprávy a skutečnou diskusi.“ Podle slov jiného analytika by to mohlo „pomoci zmírnit hrozící regulační nebezpečí“.

Jeden výkonný pracovník v médiích řekl: „Když vlády po celém světě podnikají protimonopolní akce proti digitálním titánům, budou licenční platby vydavatelům působit, že Facebook a další technologičtí giganti budou vypadat jako dobří aktéři a zároveň budou v dobrém vztahu s šéfy lidí, kteří píší proti nim. “

Pokud by iniciativa prošla, obsah by se nacházel pouze ve speciální oblasti určené pouze pro zprávy – kterou chce Facebook vytvořit někdy později v tomto roce, jak informoval Columbia Journalism Review. Dřívější zpráva Business Insider tvrdila, že vedoucí pracovníci Facebooku uvedli, že tato sekce nenahradí zprávy, které jsou publikovány v rámci News Feedu Facebooku. Tento koncept poprvé veřejně představil Mark Zuckerberg v dubnu v rozhovoru pro YouTube s generálním ředitelem Axel Springer Mathiasem Döpfnerem.

Podle některých odhadů by sekce zpráv přitáhla 15% uživatelů Facebooku - nebo více než 350 milionů čtenářů. CNBC uvedla, že „sekce by pro zprávy na Facebooku měla velký význam, spolu s dalšími hlavními funkcemi, jako je News Feed (který zahrnuje updaty od přátel), Messenger a Watch (pro videa).“

Ve zprávě WSJ se uvádí: „Facebook navrhl, aby zpravodajským médiím byla ponechána volnost při rozhodování o tom, jak se jejich obsah objeví v sekci zpráv. Provozovatelé zpravodajství by si mohli vybrat mezi hostingem svých příběhů přímo na Facebooku nebo zařazením titulků a náhledů, které by poslaly čtenáře na vlastní webové stránky vydavatelů… v takovém případě by byla sekce Zprávy navíc generátorem webového provozu pro zpravodajské stránky, nejen zdrojem příjmů z licencí. “

Rozhovory se zpravodajskými organizacemi pokračují, dodal The New York Times, a není jasné, zda je blízko uzavření nějakých obchodů. Zástupci Dow Jones, The Times a The Post zatím mlčí. Mluvčí Facebooku potvrdila, že společnost má v úmyslu do konce roku do své aplikace zahrnout sekci zpráv, ale odmítla se k ní dále vyjadřovat.

Ale jedna věc, kterou jsme zmínili dříve, je významná. Facebook má za sebou historii médií k  navrhování produktů pro své vlastní použití, a nyní pouze couvá po nedostatku času a zdrojů. To ponechává některé vydavatele zpráv skeptické, ne-li cynické ohledně současné iniciativy.

„Novým modelem pro vydavatele je setkávat se s publikem zcela mimo platformy - na svých vlastních aplikacích a ve skutečném prostoru na akcích a konferencích - a najít příjmy ze zdrojů, které nelze odstranit změnou algoritmu třetí strany,“ řekla Emily Bellová, ředitelka  Centra pro digitální žurnalistiku na Columbia Journalism School.

Mnoho analytiků věří, že vydavatelé budou opatrní při navazování nového vztahu s Facebookem.

"To platí zejména v případě, že Facebook neposkytuje vydavatelům identity a údaje o lidech, kteří si prohlíží jejich obsah na Facebooku," řekl Mutter. „Vydavatelé, kteří chtějí prodávat předplatné, budou chtít sledovat každého, kdo vidí jejich obsah na Facebooku.“

Důvody, proč mohou vydavatelé spolupracovat s Facebookem, jak vysvětlil, jsou, že má řadu možností, které jim chybí.

Bude-li Facebook souhlasit s licencováním obsahu, bude to pro vydavatele důležitý krok kupředu.

"Nejlepší věc, na tom, že  je Facebook ochoten platit vydavatelům - za předpokladu, že to tak skutečně půjde dál - je, že by to potvrdilo princip, že kvalitní žurnalistika potřebuje skutečné peníze na svoji výrobu," řekl Mutter. „Pokud Facebook začne platit za obsah, pravděpodobně by tento krok povzbudil společnost Google, Apple a další, aby začali platit za obsah také. To by se mohlo stát cenným obchodem. “

O autorce L. Carol Christopher

L. Carol Christopher je editorem INMA se sídlem v Pleasant Hill v Kalifornii v USA. Je dosažitelná na christopherlcarol@gmail.com.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 3. září 2019