Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Švýcarští teenageři jsou online čtyři hodiny denně

28. 8. 2019

Švýcarští teenageři jsou online čtyři hodiny denně

Polovina mladých lidí ve Švýcarsku ve věku mezi 16 a 25 lety prožívá svou online zkušenost pozitivně. Jsou hodně online, ale ne bez uvážení. Především často používají instant messaging, sociální média, e-mail a video portály.

Smartphony i v době oběda: Podle průzkumu deset procent mladých lidí stráví dokonce online 5,4 hodiny denně.

Chat, videa nebo hry: Mladí lidé tráví asi polovinu svého volného času online. Na rozdíl od běžných předsudků však velmi dobře přemýšlejí o svém používání internetu a někdy dokonce stanoví svá vlastní pravidla.

Digitální média, zejména chytrý telefon, jsou pro mladé lidi nepostradatelná. V průměru tráví mladí lidé čtyři hodiny denně online. 30krát vezmou do ruky telefon, aby zůstali v kontaktu se svými kolegy, bavili se nebo se jinak informovali.

Používají nejraději služby zasílání zpráv, sociální sítě, e-maily nebo video služby. To jsou některá zjištění nové studie zadané Federální komisí pro otázky dětí a mládeže (EKKJ).

Perspektiva mladých

Přestože je používání a nebezpečí stálé přítomnosti na internetu dobře prozkoumáno, z pohledu mládeže nejsou o tom téměř žádné informace, uvedl prezident EKKJ Sami Kanaan před médii. Proto také zadali tuto studii, aby zjistili více o tom, jak mladí prožívají svou vlastní online přítomnost.

Výsledky výzkumu byly představeny 26. 8. 2019 v Bernu pod názvem „Always on“. Vychází z průzkumu 1001 mladých lidí ve věku 16 až 25 let a srovnávací skupiny 390 dospělých ve věku 40 až 55 let.

Negativní a pozitivní

Ukázalo se, že asi polovina mladých lidí považuje toto takzvané „vždy na síti“ za pozitivní. Především si cení toho, že jsou neustále v kontaktu se svými přáteli, utíkají od nudy a rychle reagují na zprávy od ostatních. Navíc online aktivity dělají mnoho mladých lidí šťastnými a poskytují zábavu a veselí.

Neexistují téměř žádné negativní zkušenosti s digitálními médii, řekl pro média Olivier Steiner, docent Institutu pro děti a mládež na Fakultní univerzitě sociální práce (FHNW). Na druhou stranu asi polovina mladých lidí má ambivalentní pocit neustálé online přítomnosti, což znamená, že jsou rozpolceni mezi pozitivními a negativními zážitky.

Například každý třetí adolescent se cítí pod tlakem aplikací, které odměňují jejich použití. Jedna třetina se ve srovnání s ostatními online cítí špatně. A jeden ze čtyř je nervózní, když není chvíli online.

Mladé ženy hodnotí svou stálou online přítomnost v zásadě negativněji než mladí muži. Zažívají tlak aplikací více a díky online srovnání se cítí více špatně. Čím déle adolescenti tráví online, tím více vyjadřují své ambivalentní pocity.

Vlastní pravidla

Ve srovnání s dospělými (průměrný online čas 2,5 hodiny) tráví mladí lidé více času se svými smartphony. Zároveň však prožívají větší ambivalenci a mnohem více se zabývají vlastním používáním onlinu (50 procent mezi mladými lidmi oproti 40 procentům mezi dospělými).

Podle průzkumu navíc si 95 procent adolescentů vyvinulo alespoň jednu regulační strategii pro zpracování mnoha online upozornění. Například tři čtvrtiny uvedly, že nepoužívaly telefon, když se potřebovaly zaměřit na něco jiného.

Téměř dvě třetiny aplikací již odstranily, protože zabírají příliš mnoho času tím, že každou sekundu deaktivují funkce oznámení nebo se v určitých dobách přepnou do režimu offline. Kolem 40 procent dospívajících si dokonce stanoví pravidla, kdy a jak dlouho jsou online, a tři čtvrtiny z nich je dodržují.

 «Důležitý přínos»

Mnoho dospělých se obává neustálé online přítomnosti adolescentů, píše Kanaan v brožuře. Výsledky průzkumu ukázaly „velmi rozmanitý a diferencovaný obrázek online aktivit“. A velká část mladých také přemýšlí o tom, zda být „vždy online“.

Jako „digitální generace“ by mladí lidé mohli významně přispět k diverzifikovanému přístupu k tématu neustálé online přítomnosti. EKKJ proto požaduje, aby byli zahrnuti do „rozhodování v politice a hospodářství, jakož i do vymezení pravidel pro konkrétní jednání ve školní a mimoškolní oblasti“.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 28. srpna 2019