Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Proč je třeba zdanit digitální platformy

27. 8. 2019

Proč je třeba zdanit digitální platformy

Dne 26. 8. 2019 proběhla v pořadu stanice Českého rozhlasu Plus „Pro a proti Veroniky Sedláčkové“ diskuse mezi výkonným ředitelem Unie vydavatelů Václavem Machem a hlavním ekonomem Liberálního institutu Jiřím Nohejlem.

Tématem diskuse byla otázky, zda mají státy, zejména země Evropské unie, přistoupit ke zdanění digitálních platforem specifickou „sektorovou“ daní.

Stále více zemí Evropské unie totiž uvažuje o zavedení této daně, která by se týkala příjmů digitálních platforem realizovaných v  těchto zemích. Dosud totiž digitální platformy, které při svých ohromných příjmech a ziscích využívají nevymezenosti digitálního podnikání a soustřeďují své operace do daňových rájů. S nárůstem objemu digitální ekonomiky, která vytlačuje některé tradiční obory podnikání, se tento jev stává závažným ekonomickým problémem a ohrožuje daňové příjmy jednotlivých zemí. Francie například připravuje zavedení 3 % daně, Rakousko 5 % a Česká republika dokonce 7 %. Na druhou stranu prezident USA D. Trump vysílá signály, že v odvetu za to hodlá zavést 100 % daň na dovoz francouzského vína do Spojených států a podobně.

V diskusi zazněly ze strany zástupce Liberálního institutu známé teze o tom, jak může být zavedení daně škodlivé, vést k nevyrovnanosti trhu a ve svém důsledku vést ke zdražení služeb, které digitální platformy provozují placeně (jako například provozování reklamy).

Na druhou stranu V. Mach zdůraznil, že zdanění platforem je oprávněné a logické, protože digitální platformy fungují na digitálním trhu fakticky jako monopoly a těží z trhu ohromnou rentu, kterou je ekonomicky správné zdanit. Je také třeba v daňové politice zemí zohlednit fakt, že domácí firmy, které se zabývají podobnou činnost, jako digitální platformy, jsou jenom z důvodu tuzemské daňové příslušnosti při stejných výkonech zatíženy x-násobnou výší zdanění proti globálním platformám. Zároveň také upozornil a vysvětlil, jak digitální platformy při vytváření svých příjmů využívají výsledky činnosti jiných podnikatelských subjektů – viz používání vydavatelského obsahu ve službách Googlu, Facebooku a případně dalších.

S celým pořadem se můžete seznámit zde .

Zdroj: vlastní zpráva