Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak se vyvíjí reklamní příjmy médií v Německu

22. 8. 2019

Jak se vyvíjí reklamní příjmy médií v Německu

Zdá se, že německý reklamní trh se pomalu zotavuje. Poté, co hrubé investice do reklamy v první polovině roku 2019 obecně stagnovaly, v červenci se očekává mírný obrat. Koneckonců, hrubé výdaje na reklamu ve výši téměř 2,1 miliardy EUR narostly ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o působivých 6,9 procenta. Doposud byl vrchol v dubnu s 2,7 procenta. Také za celý rok Nielsen vykazuje nárůst těsně pod jedním procentem na 16,9 miliardy eur. Různé typy médií však nemohou z tohoto mini-vzestupu zdaleka těžit stejně.

Out-of-Home

Pokud se nějaký mediatyp tento rok rozběhl, je to out-of-home. Jen v červenci proteklo ve venkovní reklamě 181 milionů EUR - ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje bohatý nárůst 19,8 procenta. Skutečnost, že se nejedná jen o krátkodobý vzestup out-of-home reklamy, ukazuje pohled na celý rok. Hrubé výdaje 1,3 miliardy EUR představují nárůst o 10 procent. Hlavním tahounem je digitální out-of-home.

Digitální reklama

Stále jasně v plusu je také digitální reklama. Podle Nielsenu, který ve svém hodnocení nebere v úvahu ani vyhledávací marketingové platformy a platformy sociálních médií, jako jsou Facebook, Instagram a Twitter, již letos do internetové reklamy bylo investováno 1,96 miliardy EUR. To je oproti předchozímu roku nárůst o 6,5 procenta. On-line reklama však za tento významný růstu vděčí především prvním pěti měsícům roku. V období od ledna do května inzerenti neustále investovali do digitální reklamy více peněz než v předchozím roce. V červnu však platby výrazně poklesly - dokonce pod úrovně předchozího roku. V červenci pokračoval sestup, ale ne tak silný jako předtím, takže Nielsen na červenec s příjmy ve výši 233 milionů eur vykázal meziročně malý nárůst o 0,9 procenta.

Rozhlas

K vítězům patří rozhlas. Jen v červenci tento mediatyp zvýšil tržby z reklamy o 6,2 procenta na 137 milionů eur. Za celý rok se jeho bilance zvýšila o 1,6 procenta na téměř 1,1 miliardy eur.

Televize

Televizní obchodníci jsou opět v plusu. Zatímco prodej mezi únorem a květnem byl stále pod úrovní prodeje v předchozím roce, od června jej překonal. Z pohledu obchodníka je výsledek za měsíc červenec zvlášť pěkně čitelný. Tento měsíc vydělala televizní reklama 928 milionů eur. To je o 11,9 procent více než před rokem. Ale i s bilancí za celý rok jsou obchodníci pravděpodobně znovu napůl spokojeni. Dosud společnosti utratily za televizní spoty téměř 7,9 miliard eur. V důsledku toho se jedná o mini-růst 0,1 procenta.

Kino

Nejsilnější ztráty musel akceptovat mediatyp kina. V červenci společnosti utratily za reklamu na velkých plátnech pouhých 8,5 milionu EUR. Téměř stejně špatně se čte výsledek za prvních sedm měsíců. 63,7 milionu EUR, což je o 3,9 procenta méně než v předchozím roce.

Tisk

Pro vydavatele to není o moc lepší. V dubnu a květnu stále ještě stoupala naděje, když se příjmy z reklamy zvyšovali v porovnání se stavem v předchozím roce. Ale od června vývoj opět z kopce. Přestože noviny zvýšili své příjmy z reklamy v červenci ve srovnání s předchozím rokem o minimálních 0,2 procenta na 356 milionů eur. Jelikož však časopisy v červenci musely akceptovat pokles o 1,4 procenta na 219 milionů eur, křivka mediatypu stále klesá. To platí i pro celý rok. S příjmy z reklamy ve výši 2,7 miliardy EUR vychází noviny s 1,5% poklesem, a časopisecké tituly dokonce musí spolknout mínus 3,1 procenta na 1,7 miliardy eur. Odborné časopisy také vykázaly pokles - o 3,4 procenta na téměř 213 milionů eur.

Zdroj: www.horizont.net