Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak přimět děti, aby četly časopisy

31. 7. 2019

Jak přimět děti, aby četly časopisy

Nejzábavnější část je na stránce pět: "Hledejte blogy zasvěcené šíření informací a vzdělávání občanů."

Toto stojí v brožuře z letošního roku, se kterou se žáci německých škol od 8 let mají učit, jak zacházet s médii. Legrační není úkol, ale příklady: Tyto informativní a poučné blogy, jak je řečeno, by mohly být „dlouhodobými celebritami, jako je„ Huffington Post “nebo„ Der Postillion “- online noviny ustavené na konci března - a časopis atira. Předtím je zde také odkaz na „BOB“, cenu bloggera Deutsche Welle.

Prostředníctvím těchto hmatatelných tipů postupuje charitativní organizace Stiftung Lesen školám, spolu s asociací německých vydavatelů časopisů Verband Deutscher Zeitschriftenverleger (VDZ) a distributory tištěných médií, tzv. Presse-Grosso.

600 000 časopisů pro 230 000 žáků

V roce 2004 uvedli do života akci nazvanou „Časopisy ve školách“.  Začátkem května, stejně jako každý rok začal další ročník. Podle VDZ „více než 230 000 studentů středních a odborných škol“ dostalo celkem „více než 600 000 bezplatných časopisů“ až 30výtisků na třídu. Všechno to byla remitenda, navracená z obchodu, která obvykle končí v odpadním papíru. Patronem akce je státní ministryně kultury Monika Grütters (CDU).

Cílem je „pomáhat učitelům při individuální podpoře motivace ke čtení a čtení a mediální gramotnosti,“ píše VDZ. „Časopisy ve školách“ obohatily hodiny a posílily „čtenářské dovednosti starších dětí a dospívajících“.

Pro učitele je to vítaným doplňkem ve třídě. Když pracuje s časopisy místo učebnic, vzbuzuje to mezi jeho studenty „velmi různorodou motivaci“, říká německý učitel, který vyučuje na základní a střední škole. Zejména proto, že tištěný materiál je dnes pro mnoho studentů něco „cool“, neznámého. Říká: „V minulosti každý znal 'Bravo', mnozí si je koupili. Dnes ho téměř žádný student nezná.“ To je je samozřejmě pro vydavatele problémem.

Presse-Grosso: Časopis jako „vstupní droga“ pro mladé lidi

V roce 2004 se odvětví obávalo přesně tohoto: stále více mladých čtenářek a čtenářů se dívá na internet a stále méně čte „Bravo“, „Bunte“ nebo „Spiegel“. Proto si vymysleli něco, co by mohlo zafixovat mladé lidi. A tak: Časopisy mohou být „vstupní drogou“!

Tak to formuloval Klaus-Dieter Wülfrath, generální ředitel Nadace Presse-Grosso. A Karl Dietrich Seikel, předseda představenstva VDZ, tvrdil, že akce byla „oborovým marketingem populárních časopisů v nejlepším slova smyslu“. Svým zapojením VDZ investuje do „trhů budoucnosti“; předpokládá se, že „dnešní čtrnáctiletí se stanou kupci našich časopisů nejpozději do svých 20 let“.

Vyhodnocení akce v roce 2007, tři roky po jejím zahájení, vyvolalo určitou naději: Uvádí se že „zejména mezi studenty středních škol může být zájem o časopisy nadprůměrně zvýšen“ a podle nadace uvedlolo 31 procent všech dotázaných studentů, že díky projektu přečte více.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 30. července 2019