Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Čerstvá příležitost pro vydavatele - auta bez řidiče

31. 7. 2019

Čerstvá příležitost pro vydavatele - auta bez řidiče

Henry Ford skvěle řekl, že kdyby se lidí zeptal, co chtějí, měli by říci „rychlejší koně“. Existuje strašidelná podoba mezi výrokem amerického průmyslníka, a tím, jak mnoho vydavatelů reagovalo na příchod internetu. Vzhledem k tomu, že na našich silnicích debutují auta bez řidiče, vydavatelé se neodváží opakovat stejnou chybu.

 Henry Ford nevynalezl auto. Prostě je přeměnil z drahé novinky vyhrazené pro privilegovanou menšinu na každodenní formu masové dopravy. Revolučně změnil způsob, jak cestujeme. Auta bez řidiče udělají ještě více. Otázkou je, zda jsou vydavatelé dnes připraveni tuto revoluci využít?

Amber Caseová, antropoložka Kyborgů původem z Oregonu, která studuje interakci mezi člověkem a technologií, věří, že rozdíl mezi prací a hrou se ve světě bez řidičů rozostří. Předpokládá dramatické změny počínaje zábavou v automobilu, v němž každý cestující stráví (i) více času online.

"Protože není třeba dávat pozor na cestu, budeme mít více času na čtení zpráv, prohlížení obsahu, sledování televize..."

Předpovídá, že také dojde k exponenciálnímu nárůstu množství reklamy, kterou vidíme - o 30 až 40 procent více. "V jistém smyslu budeme ,pracovat´  více pro ostatní firmy tím, že jim poskytneme větší příjmy, než by mohli získat před vznikem světa autonomních vozidel."

Ve světě, kde se autonomní vozidlo bude podobat pohybujícímu se obývacím pokoji (nebo dokonce mobilnímu divadlu), očekávejte informace promítané na čelní sklo upozorňující na zajímavá místa, cestovní informace a informace o možnosti zastavení na trase nebo změně cestovních plánů, zejména pokud jde o nákupy.

To vše znamená méně statický obsah a obsah, který se více týká tématu „kde jsem a co bych měl dělat dál?“, říká Caseová. "To bude mít nepochybně dopad na inzerenty a místní podniky, protože se otevře celá nová platforma, která bude nabízet obchody, inzerovat a cílit na klíčové spotřebitelské trhy prostřednictvím automobilů se samořízením."

Růst publika

S příchodem aut bez řidiče, jak předpovídají odborníci, budeme všichni trávit mnohem více času ve vozidlech. Stephen Rice, profesor lidských faktorů, a Scott Winter, odborný asistent postgraduálních studií, oba na Embry-Riddle Aeronautical University na Floridě, komentují v nedávném článku pro titul The Conversation, že auta bez řidiče dokonce naruší letecký průmysl. Jejich výzkum ukazuje, že lidé se rozhodnou pro 10hodinovou cestu autem bez řidiče namísto letu. "Mohou odejít, kdy chtějí, a sbalit si, co potřebují - včetně tekutin a kapesních nožů - bez (bezpečnostních) prohlídek nebo skenování." Během 10 hodin jízdy mohou cestující jíst, pít, pracovat a spát.“ Autoři mohli do svého seznamu aktivit přidat„ číst, prohlížet, poslouchat a přehrávat “. Výzvou pro vydavatele bude úplné pochopení toho, jak lidé budou využívat další čas ve vozidlech. Pokud to dokáží úspěšně, bude to znamenat největší nárůst počtu zaujatých čtenářů od zavedení smartphonu.

Zpráva americké agentury průzkumu trhu Forrester z roku 2017 s názvem „Autonomní vozidla budou přetvářet globální ekonomiku“ předpovídá, že auta se stanou „další“ obrazovkou, na které vydavatelé a inzerenti budou soutěžit o pozornost uživatelů.

Aby si mohli představit budoucnost, v níž mohou vydavatelé plně využívat výhod autonomních vozidel jako zábavního prostoru, musí si uvědomit, že nemají příliš času na přípravu na tuto budoucnost. Mnoho výrobců vozidel se zaměřuje na autonomní vozidla tak, aby byla připravena a dokončena jako bezpečná pro jízdu po dálnici do let 2020/21 a pro jízdu po městech do roku 2030. Tato vozidla budou buď „vysoce automatizovaná“ (úroveň 4) nebo „plně automatizovaná“ (úroveň 5) pokud jde o definice přijaté americkou národní správou bezpečnosti silničního provozu US National Highway Traffic Safety Administration. Zatímco některá vozidla by mohla být omezena na určité zeměpisné oblasti a jejich bezprostřední příchod mohou zastavit i další aspekty, jako je vývoj v oblasti bezpečnosti a regulace, i skeptici souhlasí s tím, že je vysoce pravděpodobné, že lidé žijící ve velkém městě budou moci použít nějakou formu automatické jízdy autem za méně než deset let.

Někteří komentátoři navrhují vydavatelům, aby se podívali na jiné způsoby přepravy, jako jsou vlaky, autobusy a letadla, a zjistili, jak využít této bezprostřední příležitosti. Návrhy se objevují v oblasti aplikací pro mobily založených na rozpoznání polohy („za dalším rohem je k mání speciální pivo“), obrazovkách podobných monitorům zábavních systémů v letadlech a investování do podcastů. Tento přístup není adekvátní, protože příležitosti vytvořené daty o autech bez řidiče přesahují možnosti dostupné ve veřejné dopravě.

Data generovaná vozidly

Jedním z odhadů celosvětové poradenské firmy v oblasti řízení, McKinsey & Company, je to, že k síti připojená vozidla si vymění až 25 GB dat za hodinu. Jedná se o first-party data, která mají větší hodnotu než stávající data v mediálním prostoru.

Výrobci aut si tuto skutečnost velmi dobře uvědomují a někteří již hledají způsoby, jak ji zpeněžit. Začátkem tohoto roku Digiday informoval, že automobilka Bentley hledá způsoby „etického“ zpeněžení dat generovaných svými vozidly. Podle vyjádření ředitele pro digitální záležitosti, internet věcí a inteligentní mobilitu firmy Bentley, Hamida Qureshiho, se uvažuje o streamování, 5G, geolokaci a možnosti elektronického obchodování v autě. "Myšlenka proměnit naše auta na mediální platformy je něco, o čem interně mluvíme, ale je ještě velmi brzy ... Jakmile se kolem auta objeví další datové body, způsoby jejich interpretace budou snadnější, zejména v souvislosti s autonomním řízením, pak k síti připojené auto by se mohlo stát mediální entitou.“

„S pokračujícím vývojem v oblasti autonomního řízení se těšíme na to, jak bude budoucí zážitek zákazníků z jízdy podpořen relevantním a cíleným obsahem. Tento obsah vnímáme jako zlepšení bezpečnosti řidičů, poskytování inteligentního a vzrušujícího zážitku z jízdy a zlepšení životního stylu našich zákazníků prostřednictvím pohodlí a zábavy,“ řekl Qureshi.

Nissan i Honda také zkoumají cesty k novým obchodním modelům týkajících se reklamy a maloobchodu. Včasným varováním pro vydavatele je, že aby byli součástí této budoucnosti a mohli získat přístup k údajům, budou muset uzavřít partnerství s výrobci automobilů. Jakmile tato partnerství vzniknou, exponenciálně se rozrostou strategie a způsoby komunikace s publikem tvořeným cestujícími autonomních aut.

Holografická technologie

Tradiční způsoby komunikace s cestujícími se rozrostly z rozhlasu přes podcasty video, online zprávy a časopisy až po OTT videa a multimediální vyprávění prostřednictvím konzolových zařízení. Auto bez řidiče nabídne mnohem více. Očekávejte, že bude vybaveno futuristickými komunikačními nástroji, jako jsou vícenásobné dotykové obrazovky, inteligentní reproduktory, sluchátka blokujících okolní zvuk, která zlepšují individuální zážitky, stejně jako brýle VR a nástroje podobné Google Lens, které společnost uvedla na trh v loňském roce, čímž se vytvoří možnost „vyhledávat, co vidíš'. Pro ty, kteří jedou v zemi s cizím jazykem, bude užitečná také palubní překladatelská služba. Nevylučují se ani rozhraní založená na gestech, jako je holografická technologie, kterou vidíte ve futuristickém filmu s Tomem Cruisem Minority Report, a dalších pohlcujících technologií.

Prozatím by mohla hlasová uživatelská rozhraní dominovat zážitkům z pobytu v automobilu. The Drum uvádí, že kromě domácích a mobilních hlasových asistentů se objevuje „odvážný nový svět obchodu zaměřeného na cestující“. Více než polovina současných řidičů (53,3%) se během jízdy používá hlasových asistentů. Většina používá pomocníky zabudované do palubní desky vozidla. Tato realita bude vyvíjet větší tlak na vydavatele, kteří již bojují, aby pochopili, jak vydělávat na trhu takovýchto inteligentních reproduktorů.

Přestože někteří vydavatelé toto vše shledávají skličujícím, v budoucnosti tomu neuniknou.

"Když se automobily stanou místem, kde se bude žít,  na rozdíl od prostoru, který je pouze tolerován mezi body A a B, bude kolem nich růst životní styl a kultura," předpovídá Caseová v novějším článku pro readwrite.com. Varuje, že její předpovědi „dotýkají se pouze povrchu kontroverzí, kterým budeme brzy čelit“ ohledně otázek týkajících se soukromí, bezpečnosti a hackování. A i když ještě není známo, jak se bude naše budoucnost bez řízení nakonec lišit, je jisté, že s tím ještě nejsme připraveni se vyrovnat. “

Vydavatelé mohou jen doufat, že se ve své predikci mýlí. Koneckonců, byli ale varováni.

Citace Amber Caseové, pokud není uvedeno jinak, pocházejí z rozhovoru, který s ní autor původně provedl pro představení jejích názorů na budoucnost mobility, zveřejněný v jednom německém leteckém palubním časopise.

Autor příspěvku: Piet van Niekerk

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 31. července 2019