Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 5 klíčových poznatků o stavu zpravodajských médií v roce 2018

25. 7. 2019

5 klíčových poznatků o stavu zpravodajských médií v roce 2018

Od roku 2004 vydává Pew Research Center každoročně hodnocení stavu zpravodajských médií, v němž sleduje klíčové publikum a ekonomické ukazatele v různých odvětvích amerického novinového průmyslu. Zde je několik klíčových zjištění o stavu odvětví v roce 2018:

1. Náklad novin v USA dosáhl nejnižší úrovně od roku 1940, prvního roku, za který jsou dostupná data. Celkový denní prodaný rozsah tisku (kombinovaný tištěný a digitální) byl v roce 2018 odhadován na 28,6 milionu kusů v pracovní dny a 30,8 milionu v neděli. Podle analýzy auditovaných dat o nákladu tisku, kterou centrum provedlo, byla tato čísla oproti předchozímu roku nižší o 8% a 9%. Obě nynější čísla jsou pod nejnižší zaznamenanou úrovní, i když prodej ve všedních dnech poprvé dosáhl tento práh již v roce 2013.

Sledování digitálního „nákladu“ deníků je obtížnější. V roce 2018 vzrostl, i když nestačil k úplnému zvrácení celkového poklesu nákladu.

Výnosy z prodeje byly v roce 2018 stabilní, ale podle analýzy údajů Komise pro cenné papíry a burzy tržby z inzerce klesly o 13%. Ačkoli v některých celostátních titulech došlo v posledních letech k nárůstu výnosů a digitálního předplatného, ​​odvětví novin se celkově potýká s hrozbami.

2. Kabelové zpravodajské kanály byly světlým místem v dalším roce poklesu ekonomického bohatství amerických zpravodajských médií. Příjmy Fox News, CNN a MSNBC dohromady vzrostly za poslední rok o 4%, podle odhadů mediální výzkumné skupiny Kagan. Díky tomu se kabelové zprávy staly v roce 2018 jedním z mála odvětví s nárůstem příjmů.

Příjmy  kabelových zpravodajských kanálů vzrostly od roku 2015 zhruba o třetinu (36%), přičemž jejich příjmy z reklamy vzrostly za stejné období o 58%. A na rozdíl od některých jiných odvětví, kde obvykle dochází k poklesu příjmů v nevolebních letech, kabelové zprávy od voleb v roce 2016 neustále rostou. Část těchto příjmů se vrátila zpět do výdajů investovaných do redakcí, které od roku 2015 vzrostly o 22%. Zaměstnanost v redakcích kabelových televizí se však podle údajů Úřadu statistiky práce nezvýšila a ani tam nevzrostly mzdy.

3. Výnosy z digitální reklamy rostly exponenciálně, ale většina šla spíše na Facebook a Google než k vydavatelům. Příjmy z reklam umístěných na digitálních platformách - počítáno všech platforem, nejen zpravodajských webů - se v roce 2018 zvýšily o 23% a podle odhadů eMarketer nyní tvoří téměř polovinu (49%) všech příjmů z reklamy v USA. A pokud jde o příjmy z displayové  reklamy - forma digitální reklamy, která zahrnuje bannery, videa a další reklamy, které zpravodajské organizace a další webové stránky obvykle provozují vedle svého obsahu - polovina všech digitálních příjmů šla pouze dvěma technologickým společnostem: Facebook (40% ) a Google (12%). Celkový příjem z digitálních reklam se od roku 2011, což je nejstarší sledovaný rok, ztrojnásobil, zatímco příjmy z digitální displayové reklamy vzrostly za stejné období téměř pětkrát.

Tento růst příjmů z digitálních reklam nestačil proto, aby se v některých odvětvích vyrovnal pokles příjmů z tradičních reklam. Přibližně třetina příjmů z reklamy novin (35%) nyní pochází podle analýzy údajů SEC z digitální produkce, ale celkové příjmy z reklamy nadále klesají. A zatímco digitální zpravodajský sektor je na vzestupu - podle údajů BLS se jeho pracovní síla za posledních 10 let téměř zdvojnásobila - tento růst nenahradil ztrátu zaměstnanosti v novinách.

4. Publikum místních televizních zpráv neustále klesalo. Podle údajů Comscore StationView Essentials se průměrné publikum snížilo v klíčových časových úsecích v roce 2018, o 10% u ranních zpráv a 14% u pozdních nočních a večerních zpráv. (Tato data jsou založena na živém sledování televizních stanic a nezohledňují webové stránky ani fungování sociálních médií těchto stanic - ačkoli některé výzkumy naznačují, že většina konzumentů místních televizních zpráv dává přednost televizi před online formáty.) Toto byl dlouhodobý trend, s poklesem v roce 2017 a s využitím jiného zdroje dat pro roky 2007 až 2016.

Podle průzkumu Pew Research Center na základě dat MEDIA Access Pro & BIA Advisory Services se příjmy z bezdrátové reklamy pro místní televize v roce 2018 zvýšily o 12% na 19,3 miliardy USD, což je ale typické pro rok voleb v prostředním termínu a jedná se téměř o tu samou částku jako v roce 2014.

Pokles publika v místní televizi byl strmější než pokles v jakémkoli jiném sektoru. Pouze kabelové zprávy zaznamenaly nárůst publika v roce 2018.

5. Zdá se, že provoz zpravodajských webů se ustálil. Unikátní návštěvníci webových stránek novin a digitálních zpravodajských serverů nevykázali mezi čtvrtým čtvrtletím roku 2017 a rokem 2018 nárůst, což je už druhý rok, ve kterém nedošlo k žádnému výraznému nárůstu, jak vyplývá z dat Comscore, společnosti pro měření sledovanosti napříč platformami. Od roku 2014 do roku 2016 se ve čtvrtém čtvrtletí provoz v obou těchto sektorech neustále zvyšoval.

Čas strávený na těchto webových stránkách se také snížil: Průměrný počet minut na návštěvu u digitálních zpravodajských serverů klesl od roku 2016 o 16%, z téměř dvou a půl minut na přibližně dvě na jednu návštěvu. Snížení počtu návštěvníků webových stránek a času stráveného na návštěvu přichází v souvislosti s tím, jak Američané stále více upřednostňují sociální média jako cestu ke zprávám.

Další informace jsou na webové stránce Pew Research Center.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 24. července 2019