Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dvě třetiny spotřebitelů nedůvěřují informacím ze sociálních médií a růst příjmů z reklam na sociálních sítích se snížil na polovinu

17. 7. 2019

Dvě třetiny spotřebitelů nedůvěřují informacím ze sociálních médií a růst příjmů z reklam na sociálních sítích se snížil na polovinu

Růst příjmů z reklamy mezi klíčovými společnostmi v oblasti sociálních médií a zasílání zpráv se v posledním roce snížil na polovinu, neboť důvěra spotřebitelů se stává rostoucím problémem. Vzhledem k tomu, že růst příjmů z reklamy ochlazuje, společnosti sociálních médií se stále více snaží příjmy diverzifikovat.

WARC, globální marketingová výzkumná služba, zjistila, že příjmy z reklamy mezi klíčovými společnostmi v oblasti sociálních médií a zasílání zpráv vzrostly v prvních třech měsících roku 2019 meziročně o 26,2% a dosáhly 17,9 mld. USD, což je druhý nejvyšší dosažený rekord.

Zatímco tento růst předstihl všechna ostatní reklamní odvětví, byl ovšem zhruba poloviční než míra expanze zaznamenaná jen o rok dříve (51,6% v 1. čtvrtletí 2018). Všech šest společností sledovaných ve zprávě - Facebook, Pinterest, Snap, Twitter, Tencent (WeChat / QQ), Weibo - zaznamenalo během prvního čtvrtletí 2019 zmírnění růstu příjmů z reklamy.

V Severní Americe, největším trhu pro reklamu na sociálních médiích (8,0 mld. USD v 1. čtvrtletí 2019), se růst uživatelů v posledních 12 měsících zastavil. Čas využívání sociálních platforem v regionu také stagnoval, poslední tři roky zůstal na dvou hodinách denně. Facebook má v Severní Americe 186 milionů uživatelů denně, Snap 80 milionů a Twitter 28 milionů - čísla, která jsou většinou stejná nebo nižší než v předchozím roce.

Růst evropských uživatelů v sociálních sítích Facebook (včetně WhatsApp a Instagram) zpomalil na rekordně nejnižší úroveň (1,4%), zatímco uživatelé Snap v regionu poprvé ubyli. Podle GlobalWebIndexu se denní užívání sociálních médií v Evropě meziročně snížilo o čtyři minuty, na 1 hodinu a 49 minut.

Namísto toho dochází k růstu v Asii, zejména v Indii, Indonésii a na Filipínách. Denní čas strávený se sociálními médii se v regionu prodlužuje a dosahuje 2 hodiny 11 minut ve srovnání s 2 hodinami a 9 minutami o rok dříve. Uživatelé zde však generují menší příjmy než jejich západní protějšky.

Důvěra spotřebitelů je rostoucím tématem

Zpomalení růstu reklamy na sociálních sítích přichází ve stejné době, kdy je technologický sektor vůbec a zejména Facebook pod tlakem v oblasti využívání dat o spotřebitelích. Nedávný výzkum YouGov, Dentsu a Universal McCann mimo jiné zjistil, že polovina spotřebitelů věří, že společnosti zabývající se technologickými záležitostmi a sociálními médii mají příliš mnoho moci a vlivu. Podobný podíl populace pak vyjadřuje potřebu větší regulace odvětví.

Průměrně dvě třetiny spotřebitelů nedůvěřují informacím, které pocházejí ze sociálních médií, a to ve dokonce 82% ve Velké Británii a 70% ve Spojených státech. Až tři čtvrtiny spotřebitelů nyní omezují svou online stopu a uvádějí, že zneužití osobních údajů je největší příčinou nedůvěry. A jen méně než polovina spotřebitelů důvěřuje influencerům na sociálních platformách.

Platformy se zaměřují pro růst příjmů na obchod

Vzhledem k tomu, že růst příjmů z reklamy zpomaluje, společnosti sociálních médií se stále více snaží diverzifikovat své podnikání. Facebook již oznámil svůj záměr spustit do roku 2020 novou krypto-měnu „Libra“, jejíž hlavní prioritou jsou rozvíjející se trhy, spolu s „Calibrou“, digitální peněženkou, která bude integrována do programu Messenger a WhatsApp.

Zatímco nakupování na sociálních sítích je na západních platformách stále ve stádiu vzniku, v Číně, snadné mobilní platby učinil sociální nakupování normou. Tencent v prvních třech měsících letošního roku vytvořil prostřednictvím FinTech 21,8 miliardy RMB (3,2 mld. USD). Ale v USA jsou bezpečnost a soukromí uváděny jako hlavní požadavky pro rozvoj sociálního obchodu, a to je hlavní výzva, se kterou se bude Facebook muset konfrontovat.

Souhrnně řečeno, James McDonald, Managing Editor, WARC Data, a autor výzkumu, říká: „Sektor sociálních médií se stále rozšiřuje rychlým tempem - v prvních třech měsících letošního roku ale získává pouze 17,9 mld. USD - růst se tedy v posledních čtvrtletích zmírnila a proti stavu před rokem se jeho růst snížil na polovinu. Růst uživatelů se v Severní Americe zastavil a důvěra spotřebitelů v sociální platformy ubývá.“

Facebook se snaží o diverzifikaci svých příjmů uvedením Libry, která, jak říká společnost, nebude použita přímo k rozšíření spotřebitelských dat, která společnost získala pro účely prodeje reklamy. Náklady na reklamu na sociálních platformách společnosti Facebook by však mohly vzrůst, kdyby společnost prokázala vztah mezi reklamami, které slouží, a zvýšením prodeje podporovaného Librou.

Analýza globálních médií – zpomalení sociálních médií

• o 26,2% vzrostly reklamní příjmy v oblasti sociálních médií a messagingu v 1. čtvrtletí 2019 a dosáhly objemu 17,9 mld. USD v celém světě,

• 42,1% spotřebitelů důvěřuje názorům influencerů na výrobky a služby,

• 50,0% spotřebitelů věří, že sociální média a technologické společnosti mají příliš velkou moc,

• 70,0% amerických spotřebitelů nedůvěřuje informacím ze stránek sociálních médií,

• 71,1% respondentů uvádí bezpečnost jako svůj největší zájem, pokud jde o požadavky na nákup prostřednictvím sociálních sítí,

• 95,5% nových uživatelů užívajících Facebook každodenně se rekrutuje ze zemí mimo Ameriku

Další klíčové poznatky o médiích z nové zprávy WARC Data

• Zprávy za paywally se na většině trhů zdražují.

• Ztráty z reklamních podvodů klesly na nové minimum pod 6 miliard dolarů.

• Alibaba vydělal téměř 80 miliard RMB (12 miliard dolarů) na obchodech za posledním čtvrtletí.

• Rozhlas zasáhne více Američanů než všechna ostatní média.

• Spotřebitelé dávají přednost soukromí, protože DuckDuckGo vykazuje nejrychlejší růst.

• 16% účtů Facebooku je pro inzerenty bezcenných.

 

Global Ad Trends, měsíční zpráva, která čerpá z datové báze WARC o inzerci v médiích, která poskytuje holistický pohled na aktuální vývoj odvětví. Je součástí specializované online služby WARC Data, která obsahuje aktuální reklamní standardy, prognózy, data a trendy o investicích do médií a o jejich využití.

Vzorová zpráva WARC’s Global Ad Trends – The social slowdown je k dispozici zde.

 

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 16. července 2019