Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Celkový německý reklamní trh v první polovině roku 2019 mírně vzrostl oproti roku 2018, ale objem reklamy v tisku, v televizi a u kino reklamy mírně poklesl.

16. 7. 2019

Celkový německý reklamní trh v první polovině roku 2019 mírně vzrostl oproti roku 2018, ale objem reklamy v tisku, v televizi a u kino reklamy mírně poklesl.

Podle agentury Nielsen činily příjmy německých médií z reklamy v první polovině tohoto roku 14,88 miliardy eur. To je o 0,1% více, než v roce 2018 – což znamená prakticky stagnaci. V prvních šesti měsících roku 2019 se tisková média, televize a kina podílely na tom, že reklamní trh neměl lepší výsledky. Objem reklamy byl totiž v těchto médiích nižší, než v předchozím roce 2018. V letošním roce rostla především online reklama (cílená na uživatele počítačů i mobilních zařízení), dále pak venkovní inzerce a rozhlasová reklama.

Stále platí, že s podílem reklamy na trhu ve výši 46,8%, zůstává televize nejprodávanějším médiem na německém reklamním trhu, i když podle agentury Nielsen činily investice do reklamy v tomto médiu za měsíce leden až červen letošního roku jen 6,9 miliardy eur – což je o 1,3% méně, než v předchozím roce 2018. Přitom situace mohla být ještě horší, protože na konci května 2019 byl propad ještě o 3,0%, a až červen poněkud zmírnil negativní vývoj na trhu.

U tiskových médií nezapůsobil žádný pozitivní vliv. Naopak noviny, které byly na konci května ještě o něco nad úrovní před rokem, jsou ve srovnání s celým prvním pololetím roku 2018 o 1,7% nižší. Pokles u spotřebitelských časopisů dosáhl 3,5% a B2B časopisy poklesly o 3,6%. Kina ztratila 3,6% svých příjmů z reklamy.

Naproti tomu online média, out-of-home reklama a rozhlas byly na stejné úrovni jako v předchozím roce. Nejrychleji rostou reklamy na mobilních telefonech - z 436,7 mil. EUR na 541,8 mil. EUR – tj. nárůst o 24,1%. Do této kategorie patří – tak jako v případě reklamy pro desktopy -  displayová reklama německých obchodníků, ale není zde zahrnuta reklama na vyhledávačích nebo na sociálních sítích.

V čele pole inzerentů, kteří nejvíce investovali do reklamy, je Procter + Gamble (446,9 milionu EUR), Ferrero (213,1 milionu EUR), Lidl (188,0 milionů EUR) a L'Oreal (183,6 milionu). Společnost Media-Saturn Holding investovala podstatně méně než v předchozím roce, přičemž její výdaje se snížily o 33,6% z 146,4 mil. euro na 97,2 mil. euro.

Předními odvětvími v oblasti investic do reklamy jsou maloobchod s potravinami, online služby, automobilový průmysl a farmaceutika.

Jako vždy musí být v případě těchto údajů a srovnání vzato v úvahu, že čísla Nielsen jsou hrubé ceníkové tržby. Jakékoli slevy, bártry a výjimky se do těchto čísel nepromítají, ale jsou započteny, jako by byly plně zaplaceny ceníkovou cenou. O skutečných prodejích tak nedávají čísla Nielsen žádné informace. Jsou však důležitým ukazatelem vývoje jednotlivých odvětví a segmentů a směřování vývoje reklamního trhu

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 16. června 2019