Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Šéf Institutu Reuters říká: DPH na digitální publikace je cestou zpět a podporuje mediální zvyky starých lidí

12. 7. 2019

Šéf Institutu Reuters říká: DPH na digitální publikace je cestou zpět a podporuje mediální zvyky starých lidí

Daň z přidané hodnoty z digitálních publikací je „cestou zpět“ a podporuje „mediální zvyky starých lidí“ na úkor mladých, uvedl ředitel Institutu pro studium žurnalistiky Reuters.

Rasmus Kleis Nielsen také řekl, že vlády by mohly udělat více pro snížení nákladů na žurnalistiku tím, že budou ministři k dispozici na pravidelných tiskových konferencích a měly by také zvyšovat dostupnost „strukturovaných dat“.

Jeho kritika sazeb DPH z elektronických publikací přichází poté, co se ministři financí Evropské unie shodli v říjnu loňského roku na návrhu na uvedení sazeb do souladu s tiskovými tituly.

Ve Spojeném království se na digitální publikace stále vztahuje standardní sazba DPH ve výši 20%, přičemž na tiskové publikace je uvalena nulová DPH.

Nielsen, který vystoupil v panelu zaměřeném na téma udržitelnosti médií během konference Defend Media Freedom, pořádané společně britskými a kanadskými vládami, stanovil několik způsobů, jak by mohla vláda pomoci tisku se udržet.

Řekl: „V současné době mnohé členské státy Evropské unie poskytují osvobození od DPH pro tiskové publikace, ale ne pro digitální publikace, což se mi zdá být poněkud zaostalé, neboť to účinně podporuje mediální zvyky starých lidí na úkor mediálních zvyklostí mladých lidí.“

Nielsen také tvrdil, že mít „sdílnou vládu“ by pomohlo udržet náklady na nízké úrovni: „Na straně nákladů je jasné, že veřejné orgány mohou snížit náklady na nezávislou, profesionální žurnalistiku prostřednictvím pravidel svobody informací, otevřené vlády, dostupnosti strukturovaných dat, která by byla k dispozici novinářům.“

„Politik by se například mohl zavázat k pravidelným tiskovým konferencím, kde ministři skutečně odpovídají na otázky novinářů sami, nikoli prostřednictvím mluvčích.“

Poslední výroční zpráva o digitálním zpravodajství vydaná RISJ ocenila rozhodnutí belgické federální vlády snížit digitální sazby DPH na nulu.

Profesní vydavatelské asociace News Media Association and the Professional Publishers Association vyzvaly k tomu, aby byla ve Spojeném království zrušena „digitální daň z čtení“.

Výzkum PPA zveřejněný v loňském roce tvrdil, že zrušení DPH pro digitální publikace by stálo v roce 2019/20 ministerstvo financí 210 milionů liber.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 12. července 2019