Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Další snížená prognóza reklamních výdajů na rok 2019, tentokrát od agentury Zenith

8. 7. 2019

Další snížená prognóza reklamních výdajů na rok 2019, tentokrát od agentury Zenith

Zenith snížil svou globální prognózu reklamních výdajů na rok 2019. Nyní předpovídá růst o 4,6%, tj. na 639 miliard dolarů. To je o něco méně než 4,7% růst podle mediální agentury Publicis Group z března. Revidovaná prognóza vykazuje obdobné snížení růstu reklamních výdajů v letošním roce, jako zveřejnila v minulém měsíci jak GroupM, tak i Dentsu Aegis Network.

Zenith ale zdůraznil, že věří, že jeho současná prognóza bude „silným výsledkem“ daným tím, že by se dostala nad vrchol robustního růstu dosaženého v loňském roce, když firma nyní dosahuje 6,4%. Jedná se o upgrade předchozího odhadu 5,9%.

Očekává se, že růst bude v následujících dvou letech mírně zpomalovat, Zenith nyní předpovídá, pro rok 2020 jen 4,4% a 4,3% pro rok 2021.

V USA se tento rok předpokládá růst na úrovni jen 5,7% oproti vrcholu dosaženému v roce 2018 o 8,2%, kdy se ovšem odehráli volby a olympijské hry, což zvýšilo reklamní výdaje.

Zenith říká, že téměř polovina z letošních 28 miliard dolarů  globálního růstu bude pocházet z USA, kde těží ze silného růstu internetové reklamy, a to o 15,4%, což předstihuje celkový světový průměr 11,7%. Dalším největším přispěvatelem k růstu bude Čína, která dodá další 4 miliardy dolarů. Následovat budou Spojené království a Indie, z nichž každá z těchto zemí přispěje 1 miliardou dolarů.

I když se růst internetového reklamního trhu celosvětově zpomaluje, bude tento media typ v roce 2021 představovat 52% celkových výdajů na reklamu, takže poprvé přesáhne hranici 50%.

Tento nárůst je podpořen soutěžícími kanály online videa a sociálních médií, u nichž se očekává, že porostou průměrně o 18% a 17% ročně. Toto směřování bude podpořeno pokračujícím technologickým vylepšením smartphonů, rychlostí připojení a cílením reklamy a její distribucí v kombinaci se silným růstem investic do obsahu. Technologie 5G dále zlepší praxi značek tím, že bude k dispozici rychlejší připojení, jak uvádí nejnovější prognóza společnosti Zenith.

Většina růstu internetových reklamních výdajů pochází od mnoha malých lokálních podnikatelů, které se zaměřují na platformy, jako je Google a Facebook. Skutečnost, že velký počet malých podnikatelů utrácí všechny nebo většinu svých rozpočtů v online reklamě znamená, že zkreslují celkový obraz, říká Zenith.

Celkově, říká agentura, výdaje pochází od malých inzerentů, kteří utratí všechny své rozpočty online, a velcí inzerenti, kteří jí věnují podstatně méně než polovinu svých rozpočtů. „Značky se stále spoléhají na tradiční média, aby vytvořily široké masové povědomí a posílily hodnoty značky,“ říká Matt James, Global Brand President agentury Zenith.

Vedoucí prognóz Jonathan Barnard dodává, že "rok 2021 bude prvním rokem  jednociferného růstu internetových reklamních výdajů od roku 2001, roku, kdy praskla bublina dotcomů."

Předpokládá se, že tempo růstu placeného vyhledávání, které v loňském roce představovalo 37% výdajů na internetové reklamy, se do roku 2021 zpomalí z 11% na 7%. Ve vyhledávání se odehrává mnoho inovací, které v současné době nejsou zpeněžovány, vysvětluje Zenith.

On-line classified reklama jako jsou pracovní místa, nemovitosti a přehledy ojetých vozidel, také začíná ztrácet na jiných digitálních kanálech nebo volných alternativách. V loňském roce vzrostla celosvětově jen o 9%. Do roku 2021 očekává Zenith, že se tyto výdaje sníží o 1,6%.

Tisk pokračuje v poklesu z 164 miliard dolarů v roce 2007 na 70 miliard dolarů v letošním roce. Vysílaná televize nyní začíná klesat, i když ne ve stejném měřítku. Zenith předpovídá, že tržby z tradičních televizních reklam klesnou z 184 miliard dolarů v roce 2018 na 180 miliard dolarů v roce 2021.

Rádio zvýší své příjmy z reklamy o 1% ročně. Provozovatelé out of home reklamy nadále rozšiřují své digitální displayové sítě a přispívají k meziročnímu růstu příjmů o 4%. Kino, i když představuje jen 0,8% celkových výdajů na reklamu, roste o 12% ročně, a to především díky rozmachu popularity kina v Číně.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 8. července 2019