Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google a Facebook ve Velké Británii pod kontrolou ohledně dominance na reklamním trhu

4. 7. 2019

Google a Facebook ve Velké Británii pod kontrolou ohledně dominance na reklamním trhu

Britský dozorčí orgán pro hospodářskou soutěž zahájil vyšetřování způsobů, jakými Google a Facebook sbírají a využívají osobní údaje, a využili své síly k tomu, aby dominovali trhu s digitální reklamou ve Velké Británii ve výši 13 miliard liber.

Široké šetření britského úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Competition and Markets Authority (CMA) v oblasti on-line reklamy se zaměří na dva největší hráče odvětví, Google a Facebook, a prozkoumá, zda „spotřebitelé jsou schopni a ochotni kontrolovat, jak jsou o nich získaná data používána a shromažďována“.

CMA uvedla, že plánuje prozkoumat obavy z toho, jak on-line sítě využívají osobní data lidí - Facebook čelí těžké kritice a kontrole jak z důvodu datového skandálu Cambridge Analytica, tak jeho role v šíření „falešných zpráv“ - včetně „toho, zda tyto údaje, které jsou za úplatu k dispozici inzerentům, přináší dobré důsledky spotřebitelům “.

Předseda CMA Andrew Tyrie řekl: „Hodně z těchto rychle se měnících trhů je uzavřenou knihou pro většinu lidí. Práce, kterou děláme, jim otevře prostor pro větší kontrolu. Měla by dát Parlamentu a veřejnosti lepší pochopení toho, co dělají globální online platformy.“

V červenci loňského roku Facebook dostal od komisaře pro informace pokutu ve výši 500 000 GBP - v té době maximální možnou částku - za nedostatek transparentnosti a neochránění informací uživatelů ve vztahu ke skandálu Cambridge Analytica.

CMA také prozkoumá, zda došlo ke zneužití moci americkými technologickými firmami, které z reklamy získávají obrovské množství svých příjmů. Podle předpovědi budou společnosti Google a Facebook ovládat ve Spojeném království více než 70% trhu s digitálními reklamami, což na úkor spotřebitelů ztěžuje soutěžitelům konkurenci.

V roce 2020 získá ve Velké Británii Facebook odhadované náklady na reklamu ve výši 3,8 miliardy liber - o 1 miliardu liber více než v tomto roce - a jen o něco méně, než je hodnota celého komerčního televizního trhu (4 miliardy liber).

Generální ředitelka CMA Andrea Coscelli uvedla: „Studie trhu nám dále pomůže nadzdvihnout pokličku nad tím, jak fungují hlavní online platformy, zejména v tom, jak shromažďují a používají osobní údaje, jak zpeněžují svůj obsah prostřednictvím digitální reklamy, a co to znamená pro hospodářskou soutěž. Zjištění z této studie budou použita k ovlivnění směru politiky a regulace v digitálním sektoru. “

V březnu ministr Philip Hammond vyzval CMA, aby přezkoumala trh s digitální reklamou poté, co to doporučila nezávislá zpráva Jasona Furmana pro ministerstvo financí. Furman byl hlavním ekonomickým poradcem Baracka Obamy.

Zpráva dospěla k závěru, že by měla být na britském digitálním reklamním trhu zahájena formální studie trhu, kterému „dominují dva hráči a jenž trpí nedostatkem transparentnosti“.

V loňském roce dva největší světoví inzerenti, společnost Procter & Gamble a Unilever, vyhrožovali, že stáhnou reklamu ze služby Facebook a YouTube YouTube, pokud sociální sítě nezmění pravidla.

Podle posudku Furmana, který je nyní profesorem Harvardu, by měla být ve Whitehallu zřízena nová jednotka pro digitální trhy, která by byla obsazena lidmi s technologickými zkušenostmi a vybavena pravomocemi, které by umožnily vytvořit a prosazovat větší konkurenci.

Stínový ministr kultury Tom Watson prohlásil: „Digitálnímu trhu příliš dlouho dominují a narušují datové monopoly. Technologičtí obři se domnívali, že jsou nedotknutelní, nedonutitelní k odpovědnosti a nad zákonem. Toto je nezbytný krok k tomu, abychom se velkým technologickým společnostem dostali na kobylku. Dále musí vláda zavést silnou ochranu a aktualizovat zákony o hospodářské soutěži, aby zajistila, že on-line platformy budou fungovat pro každého, nejen pro vrcholové manažery Silicon Valley.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 4. července 2019