Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Kanadě byla spuštěna reklamní kampaň Unfriend Facebook

3. 7. 2019

V Kanadě byla spuštěna reklamní kampaň Unfriend Facebook

Kanadská skupina Watchdog zahájila 2. července 2019 celonárodní tiskovou reklamní kampaň, aby upozornila na legislativní mezeru, která umožňuje digitálním platformám neodvádět daň z prodeje reklamy na internetu.

Dne 2. července 2019 zahájila během předvolebního období skupina ochránců práv FRIENDS of Canadian Broadcasting první tiskovou reklamní kampaň. Reklama pod označením Unfriend Facebook (Ukončete přátelení se s Facebookem) se objevila v různých publikacích vydavatelství Postmedia, včetně novin National Post, Ottawa Citizen a Sun. Organizace FRIENDS plánuje tento týden umístit stejné reklamní sdělení do desítek dalších titulů po celé zemi.

Reklama naléhá na vedoucí představitele státu a politických stran, aby „se přestali přátelit s představiteli Facebooku“ a odstranili legislativní daňovou mezeru, která umožňuje této společnosti neodvádět v Kanadě příslušnou daň z obratu z prodeje online reklamy, čímž dotuje příjmy z reklamních kampaní prodávaných zahraničními internetovými giganty v online prostředí částkou ve výši 1,6 miliardy dolarů ročně. Reklama také vyzývá čtenáře k zapojení se do celonárodní petiční kampaně.

„Federální vláda v Kanadě utratí víc na dotace zahraničních mediálních společností, které znečišťují naši demokracii, než kolik věnuje na CBC (provozovatel kanadského veřejnoprávního vysílání), která demokracii v zemi podporuje. Tyto dotace pro Facebook jsou také více než desetinásobkem vládního záchranného balíčku určeného pro tisková média,“ říká Daniel Bernhard, výkonný ředitel organizace FRIENDS. „To není problém konzervativního, ani progresivního přístupu. Je to otázka zachování si rovné páteře. Vyzýváme proto všechny představitele politických stran, aby odstranili tuto internetovou daňovou legislativní mezeru. Přestaňte financovat společnosti, které otravují naši demokracii, a přistupte zcela vážně k podpoře ozdravných kroků, které ji mohou pomoci zachránit: neohrožené a profesionální kanadské žurnalistice. “

Reklama FRIENDS poběží na podporu místních kampaní na regionální úrovni. Půjde celkem o  22 voličských okrsků po celé zemi, které budou rozhodující pro to, aby na nich vyhrála některá politická strana, jež bude mít ambici vytvořit budoucí vládu.

„Stovky dobrovolníků FRIENDS pracují na klíčových místech, aby přiměli místní voliče k podpoře především veřejnoprávního vysílání.“ řekl Bernhard. „Obecné mínění a výzkumy veřejného mínění potvrzují, že existuje silná chuť k nadvládě ze Silicon Valley. Političtí představitelé by to měli vzít na vědomí. Rozhodná akce jim získá skutečné hlasy voličů. Případné zaváhání by mohlo stát nejen tyto politické strany, ale celou zemi velmi draho. “

Další informace může poskytnout pan Jim Thompson, jim@friends.ca

Zastavte dotování Facebooku

Kanadský komisař pro ochranu soukromí sice uvedl, že Facebook porušil zákon, ale porušování principů demokracie je přece stejně špatným chování, které nelze ponechat bez povšimnutí.

Proč Kanada toleruje toto špatné chování?

Od šedesátých let, zákon o daních z příjmů pobízí kanadské inzerenty ke koupi reklamního prostoru v kanadských médiích. Mediální podniky, které tyto reklamy prodávají, investují většinu těchto příjmů do žurnalistiky: krve demokracie. Jenže zatímco kanadské společnosti si nemohou odečíst náklady na zahraniční televizní, rozhlasové a tiskové reklamy, mohou si odečíst plné náklady vynaložené na zahraniční digitální reklamní kampaně.

Tato legislativní mezera umožnila téměř 6 miliardám dolarů, aby opustily zemi na úkor investic do kanadské žurnalistiky a podpory demokracie. Jen v roce 2018 to stálo daňové poplatníky 1,6 miliardy dolarů. Ve stejné době se přitom profesionální kanadská žurnalistika snaží o přežití. Nemuselo by to tak být.

Text petice

Byl jsem velmi znepokojen, když jsem se dozvěděl o této daňové mezeře, která umožňuje dotovat zisky bezohledných amerických technologických společností, jako je Facebook, ročně 1,6 miliardami dolarů z našich daní. To je přitom více než investujeme do CBC!

Chci vás požádat, abyste se oficiálně zavázali k odstranění této daňové mezery týkající se výnosů z internetové reklamy a to jednou pro vždy – hned, jakmile se na podzim členové Parlamentu vrátí ke své práci.

Od šedesátých let zákon o daních z příjmů umožňoval pobídku pro kanadské inzerenty, aby  nakupovali reklamní prostor v kanadských médiích. Mediální společnosti, které tyto reklamy prodávají, převádějí většinu těchto příjmů na žurnalistiku, která je krví demokracie. Ale zatímco společnosti v Kanadě si nemohou odečíst náklady na zahraniční televizní, rozhlasové a tiskové reklamy, mohou si odečíst v plné výši veškeré náklady vynaložené na zahraniční digitální reklamní kampaně.

Tato legislativní mezera umožnila vyvedení téměř 6 miliard dolarů ze země na úkor kanadské žurnalistiky a demokracie. V roce 2018 to stálo daňové poplatníky 1,6 miliardy dolarů.

Jak víte, kanadská žurnalistika je nezbytná pro naši demokracii a nezávislost.

Je načase ukončit speciální daňové prázdniny pro společnosti jako jsou Facebook a místo toho skutečně podpořit kanadskou žurnalistiku. Prosíme, přijmete legislativní opatření, které ihned uzavře tuto legislativní mezeru, která se týká reklamy na internetu.

Spoléháme na vás, že si vyberete Kanadu!

Zdroj: https://friends.ca/campaigns/unfriend-facebook/